لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۳۱

در انتخابات بریتانیا همه احزاب بازنده شدند


ترزا می
ترزا می

نتایج شمارش آراء در انتخابات روز پنجشنبه مجلس عوام بریتانیا حاکی از شکست نسبی همه احزاب سیاسی و در عین حال ادامه وضع موجود دولت محافظه کار در آستانه آغاز مذاکرات رسمی برای تعیین شرایط خروج لندن از اتحادیه اروپا است.

سهم حزب محافظه کاران از مجموع آراء شمرده شده ۴۴ درصد (کسب ۳۱۸ یا ۳۱۹ کرسی)، حزب کارگر ۴۰ درصد ( کسب ۲۶۱ کرسی)، حزب لیبرال دمکرات ۸ درصد (کسب ۱۲ کرسی) و حزب محلی اسکاتلند ۳ درصد (کسب ۳۵ کرسی) بود.

طنز ظاهری ماجرا اینجا است که محافظه کاران در انتخابات اخیر شش درصد نسبت به انتخابات گذشته رای بیشتری کسب کردند ولی در عمل ۱۲ کرسی و اکثریت خود را در مجلس از دست دادند.

حزب کارگر که با دادن وعده لغو شهریه دانشگاهی یک هفته قبل از آغاز رای گیری جوانان زیادی را در صف حامیان خود قرار داده بود با وجود افزودن ۱۱ درصد به حجم آراء طرفداران خود نسبت به انتخابات گذشته، برای سومین بار در دو سال، از حزب محافظه کار شکست خورد و بار دیگر از بخت تشکیل دولت محروم ماند.

حزب محلی و ملی گرای اسکاتلند که طرفدار استقلال از بریتانیا است از مجموع ۵۴ کرسی که در مجلس عوام داشت ۲۱ کرسی را از دست. در میان نامزد‌های شکست خورده حزب ملی اسکاتلند نام انگلس رابرتسن رهبر پارلمانی، و همچنین الکس سمون رهبر سابق حزب دیده میشود.

حزب یوکیپ که تنها انگیزه تشکیل آن تشویق خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بود تنها نماینده خود را در مجلس عوام از دست داد.

خانم می که قصد داشت با افزایش اکثریت پارلمانی دست خود را برای مذاکرات خروج از اتحادیه اروپا تقویت کرده و از نظر زمانی دولت محافظه کا را موقعیت بهتری نسبت به گذشته قرار دهد، با وجود حفظ بخت باقی ماندن در خانه شماره ۱۰ خیابان داونینگ، عملا در موقعیتی شکننده تر از پیش قرار گرفته است.

دولت ائتلافی

هفت سال پیش محافظه کاران به رهبری دیوید کمرون از کارگران پیشی گرفتند ولی به دلیل نداشتن اکثریت کافی با کمک حزب لیبرال دمکرات که در آن زمان نیک کلگ رهبری آنرا بر عهده داشت، یک دولت ائتلافی تشکیل دادند که پنج سال دوام کرد. دیوید کمرون در انتخابات سال ۲۰۱۵ بار دیگر حزب کارگر را شکست داد و در نوبت دوم با اکثریت کافی به تنهایی به قدرت رسید.

با کسب ۳۱۸ کرسی، خانم می که تا روز پنجشنبه ۳۳۰ کرسی پارلمانی را در اختیار داشت برای تامین اکثریت لازم نیازمند هشت کرسی بیشتر است. با در نظر داشتن ۶۵۰ کرسی در مجلس عوام، دولت اکثریت نیازمند حد اقل ۳۲۶ کرسی است.

حزب جمهوری خواه شین فن که طرفدار جدایی ایرلند شمالی و پیوستن آن به جمهوری ایرلند جنوبی است در انتخابات اخیر هفت کرسی بدست آورده ولی مطابق سنت و در رد مشروعیت ملکه، نمایندگان آن در جلسات مجلس عوام شرکت نمیکنند.

رقیب شین فن در ایرلند شمالی حزب پروتستان‌های ایرلند است که طرفدار باقی ماندن ایرلند شمالی در بریتانیا است و نمایندگان آن در هر شرایط از دولت محافظه پشتیبانی میکنند.

خانم می به عنوان رهبر حزب محافظه کار که بزرگترین حزب حاضر در مجلس عوام بریتانیا است ساعت ۱۲.۳۰ دقیقه روز جمعه به وقت لندن، مطابق سنت پارلمانی آن کشور به عنوان برنده انتخابات به دیدن ملکه بریتانیا رفت و درخواست رسمی او را برای قبول ماموریت تشکیل دولت بعدی پذیرفت.

مشکلات دولت محافظه کار

دولت تازه خانم می که قمار انتخاباتی او از رسیدن به نتیجه مورد نظر بازماند، نسبت به دولت قبلی ضعیف تر و شکننده تر شده است.

خانم می از این پس ضمن رویارویی با نا آرامی هایی در درون حزب خود‌عارضه‌ای که جرمی کوربن رهبر حزب کارگر طی دو سال گذشته از آن رنج میبرد، با اقلیت قوی تری روبرو است.

در طرح خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، ترزا می که با دو گزینه «خروج سخت» و «خروج نرم» (به معنی خروج سریع و کمتر انعطاف پذیر، و یا خروج تدریجی و گام به گام) روبرو بود، اینک ناگزیر به دادن امتیاز‌های مساوی به هر دو گروه طرفداران داخلی خروج و یا باقی ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا، و در عین حال تن دادن به انتظارات بیشتر اروپا طی مذاکرات دشوار آینده است.

در ساعات اولیه انتشار نتایج انتخابات روز پنجشنبه، پوند استرلینگ، واحد پولی بریتانیا، ۲ درصد ارزش برابری خود را در برای دلار آمریکا و یورو از دست داد.

حفظ ثبات پولی و قدرت اقتصادی اروپا و همچنین جلب سرمایه گذاری‌های خارجی و ایجاد اشتغال در حد نیازهای بریتانیا که یکی از شش قدرت بزرگ اقتصادی است، از جمله دشواریهای دیگری است که نخست وزیر محافظه کار آن کشور با امکاناتی محدود تر از گذشته خود را ناگزیر تحمل میبیند؛ در قمار سیاسی خانم می تمام بازیکنان در اطراف میز انتخابات به گونه‌ای بازنده شدند.

-----------------------------------------------------------

یادداشت‌ها، آرا و نظرات نویسندگان خود را بیان می‌کنند و بازتاب دیدگاهی از سوی رادیو فردا نیستند.

XS
SM
MD
LG