با پیروزی کارزار «نه» به شرایط بازپسدهی بدهیهای خارجی در یونان، صدر اعظم آلمان، بزرگترین اقتصاد اروپا و رئیسجمهوری فرانسه، ششمین اقتصاد بزرگ جهان، روز دوشنبه و رهبران حوزه «یورو» روز سهشنبه دیدار میکنند.
نتایج همهپرسی که با پیروزی گسترده کارزار «نه»، با به دست آوردن ۶۱ درصد آرا همراه بود، فراتر از پیشبینیهایی بود که کارزار موافقان را نزدیک به مخالفان شرایط پرداخت بدهیها نشان میداد.
با وجود آنکه هشدارهایی در مورد احتمال خروج یونان از کشورهای صاحب واحد پول اروپایی، «یورو»، و حتی احتمال خروج آن از اتحادیه اروپا داده شده بود، شهروندان آن کشور تصمیم گرفتند به ریاضتهای اقتصادی پاسخ منفی بدهند.
الکسیس سیپراس، نخستوزیر یونان، که از مخالفان سیاستهای ریاضتیست، میگوید نتیجه انتخابات «قدرت بیشتری در مذاکره» بر سر نحوه پرداخت بدهیها به آتن خواهد داد.
در حال حاضر هم مهلت باز پرداخت قسط یکی از وامها به صندوق بینالمللی پول، در نهم تیر ماه به پایان رسیده است و بازپرداخت بدهیها به کمک مالی خارجی نیاز دارد.
روز دوشنبه ۱۵ تیر ماه، آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان در پاریس به دیدار فرانسوا اولاند، رئیسجمهوری فرانسه، میرود تا در مورد واکنش به همهپرسی یونان گفتوگو کنند.
آنها خواستار تشکیل جلسه اضطراری کشورهای صاحب «یورو» در ۱۶ تیر ماه شدهاند.
روز دوشنبه در عین حال وزیر اقتصاد یونان در پستی که در توئیتر و توضیحی که در وبلاگ خود نوشت، خبر استعفایش را منتشر کرد.
در پی اعلام نتایج همهپرسی یونان، یک سخنگوی دولت بریتانیا نیز ۱۵ تیر ماه گفته است لندن «برای حفظ امنیت اقتصادی خود، هر اقدامی لازم باشد انجام خواهد داد.»
علاوه بر یونان که حضورش در حوزه یورو با شبهاتی روبهرو شده، فرانسه، آلمان، اتریش، بلژیک، قبرس، استونی، فنلاند، ایرلند، ایتالیا، لتونی، اسلوونی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، اسلوواکی، لیتوانی، اسپانیا و پرتغال دیگر کشورهای اروپایی صاحب پول مشترک هستند؛ در مجموع ۱۹ عضو از ۲۸ عضو اتحادیه اروپا.
در سال ۲۰۱۳ یورو دومین ارز با بیشترین چرخش در بازارهای جهانی، پس از دلار آمریکا و پیش از ین ژاپن بود. در سال ۲۰۱۴ میلادی ارزش مجموع اسکناسها و سکههای یورو در چرخش بازارهای جهانی، از ارزش مجموع اسکناسها و سکههای دلار آمریکا، در بازارهای جهانی بیشتر بود.
صندوق جهانی پول در سال ۲۰۰۸ میلادی با در نظر گرفتن برابری قدرت خرید و نیز تولید ناخالص داخلی، گفت کشورهای حوزه یورو، دومین اقتصاد بزرگ جهان را تشکیل میدهند.