لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۴۹

روحانی: هیچ‌کسی نمی‌تواند به‌تنهایی توافق اتمی را دوباره به مذاکره بگذارد


حسن روحانی در مقر سازمان ملل در نیویورک
حسن روحانی در مقر سازمان ملل در نیویورک

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، در مصاحبه‌ای با شبکه خبری «ان‌بی‌سی» در آمریکا، در واکنش به انتقادها از توافق اتمی با ایران در کارزار انتخاباتی ایالات متحده، گفته «هیچ فردی این‌جا و آن‌جا نمی‌تواند بگوید من این توافق را قبول ندارم».

حسن روحانی ۳۱ شهریور ماه در مصاحبه‌ای که قرار است مشروح آن منتشر شود، افزوده «نامزدها[ی انتخابات آمریکا] می‌توانند هر موضوعی که برای تبلیغات انتخاباتی‌شان مناسب است را برگزینند». او سپس افزوده «هیچ‌کسی نمی‌تواند این‌جا و آن‌جا بگوید من این توافق را نمی‌پذیرم، من می‌خواهم دوباره مذاکره کنم».*

انتخابات آمریکا بین دو رقیب اصلی از حزب جمهوری‌خواه؛ دونالد ترامپ و دمکرات؛ هیلاری کلینتون، در جریان است. ترامپ، و نیز همه نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره آمریکا، یا کلا به مخالفت با توافق اتمی صورت‌گرفته میان ایران و شش قدرت جهانی پرداخته یا از روند مذاکرات و نتایج به‌دست‌آمده ابراز نارضایتی و انتقاد کرده‌اند.

دونالد ترامپ خود در جریان کارزار انتخاباتی‌اش گفته بود در صورت رسیدن به مقام ریاست‌جمهوری آمریکا، اولویت اصلی‌اش لغو توافق خواهد بود. ⇦​بیشتر بخوانید

هیلاری کلینتون، اما می‌گوید به این توافق پایبند است و به طور دقیقی به نظارت عملکرد ایران در پایبندی به آن خواهد پرداخت. ⇦​بیشتر بخوانید

به گزارش ان‌بی‌سی، حسن روحانی انتقادها از توافق اتمی را، به ویژه آنچه دونالد ترامپ ابراز داشته، رد کرده‌است. به گفته هیچ کشور یا رئیس‌جمهوری، به‌تنهایی نمی‌تواند توافق اتمی را لغو کند، در حالی‌که هفت کشور و سازمان ملل متحد پشت آن هستند و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز بر اجرای آن نظاره‌گر است.

رئیس‌جمهوری ایران، در بخشی دیگر از مصاحبه خود، انتقادهای هفته‌های گذشته در کشور را در مورد نحوه اجرای توافق اتمی، تکرار کرده‌است. آقای روحانی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده را متهم کرده که کار داد و ستد را برای بانک‌ها و موسسات مالی با ایران، سخت کرده‌است. به گفته او ایران، پس از هشت سال و با پایان توافق، هیچ نیتی برای ساختن بمب اتمی ندارد.

نحوه اجرای توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی، موضوعی بوده که طی یک سال گذشته، هم در آمریکا و هم در ایران، بر سر آن بحث و جدل‌هایی شکل گرفته‌است.

کشورهای طرف گفت‌وگو با ایران همچنان می‌گویند تهران به تعهدات خود پایبند است. ایران از سوی دیگر می‌گوید چشم‌داشت تهران در مورد سرعت بازگشت به بازارهای جهانی و همکاری با موسسات بین‌المللی مالی، برآورده نشده‌است. دولت آمریکا می‌گوید این‌طور نیست؛ باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، در تیر ماه گذشته تاکید کرده بود که ایالات متحده و قدرت‌های جهانی «به تمام تعهدات خود برای برداشتن تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای ایران» عمل کرده‌اند. در خود آمریکا نیز برخی منتقدان دولت، کاخ سفید را متهم به انعطاف‌پذیری بیش از حد در برابر تهران و توافق اتمی کرده‌اند.

البته تحریم‌های لغوشده آمریکا تنها مربوط به تحریم‌های اتمی‌ست و دیگر سخت‌گیری‌ها و تحریم‌ها، در مورد اتهام‌های مربوط به نقض حقوق بشر، «حمایت دولتی از تروریسم» و توسعه موشک‌های بالستیک ادامه دارد. ایران اتهام حمایت از تروریسم را رد کرده و می‌گوید برنامه موشکی‌اش، جنبه دفاعی دارد. تهران به تازگی اعلام کرده حاضر است بر سر مسائل حقوق بشر، گفت‌وگوهایی را با اتحادیه اروپا انجام دهد.

-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-ـ-

* سخنان حسن روحانی در گزارش رادیو فردا، از ترجمه همزمان انگلیسی گفته‌هایش دوباره به فارسی ترجمه شده‌است.

XS
SM
MD
LG