سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید آن کشور بنا ندارد شروع به واکنش نشان دادن به هر نظری که رهبر ایران میدهد، بکند.
این گفتهها در پاسخ به سوال خبرنگاران در ارتباط با گفتههای آیتالله خامنهای در مورد اجازه ندادن به مصاحبه با محققان برنامه اتمی ایران، بیان شده است.
آیتالله علی خامنهای، روز ۳۰ اردیبهشت، در سخنانی، با اشاره به مذاکرات میان تهران و قدرتهای جهانی برای رسیدن به توافقی نهایی در مورد برنامه اتمی، گفت «اجازه نمیدهیم از هيچ يک از مراکز نظامی هيچگونه بازرسی از سوی بيگانگان انجام شود».
او همزمان افزوده است «میگويند اجازه مصاحبه با دانشمندان هستهای بايد داده شود؛ اين يعنی بازجويی... من اجازه نمیدهم بيگانگان با دانشمندان و فرزندان عزيز ملت که اين دانش را به اينجا رساندند بيايند حرف بزنند.» [جزئیات گفتههای آیتالله خامنهای]
ماری هارف، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، ساعاتی بعد، در پاسخ به پرسشی در مورد این گفتهها، به خبرنگاران گفت «آمریکا با ایران توافق کرده طی فرآیندی، ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران بررسی شود که بخشی از آن نیز شامل امکان دسترسی میشود.»
خانم هارف در ادامه، برای نمونه، افزوده است «تحت پروتکل الحاقی، که ایران به آن متعهد خواهد شد، و گفته است که در بخشی از توافق خود به آن متعهد خواهد شد، آژانس بیناالمللی انرژی اتمی، امکان دسترسی خواهد داشت».
به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، این بخشی از مذاکراتیست که در حال حاضر در جریان است.
به گفته ماری هارف، اگر طرفهای مذاکره با ایران، اطمینان لازم برای دسترسی به ابعاد احتمالی نظامی، تاسیسات یا فعالیتهای احتمالا نظامی، برنامه اتمی را نگیرند، آن موقع مشکل به وجود خواهد آمد.
خانم هارف در بخشی دیگر از سخنان خود تاکید کرده است که در حال حاضر نمیخواهد جزئیات دقیقی از آنچه ابعاد احتمالا نظامی برنامه اتمی ایران، را شامل میشود، بگوید. اما تاسیسات، افراد و اطلاعات، همه بخشی از مذاکرات است.
ایران و قدرتهای جهانی در حال انجام مذاکراتی در پی چهارچوب توافقی صورت گرفته در لوزان سوئیس، در ۱۳ فروردین ماه، هستند که هدف از آن تدوین سندی نهایی در مورد برنامه اتمی تهران است. توافقی که از یک سو امکان راستیآزمایی جامع صلحآمیز بودن برنامه اتمی را و از سویی راه برونرفت از تحریمهای جهانی علیه ایران را بیابد.