علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در مصاحبه ای با روزنامه انگلیسی زبان ایندیپندنت چاپ لندن، که روز چهارشنبه به چاپ رسید، اعلام کرد که غنی سازی اورانیوم برای ایران همچون «نفس کشیدن» است.
آقای لاریجانی گفت که «آمریکا از مذاکره برای پایان دادن به بحران هسته ای ایران طفره می رود.»
مذاکره کننده اصلی هسته ای ایران افزود که« ایران به نصب سانتریفوژها در نیروگاه نطنز ادامه می دهد حتی اگر دولت آمریکا به ایران تضمین امنیتی دهد.»
وی گفت: ایران حاضر به تعلیق داوطلبانه غنی سازی به عنوان پیش شرط برای مذاکرات نیست چرا که آخرین باری که تعلیق غنی سازی قرار بود فقط برای مدت سه هفته باشد دو سال و نیم ادامه یافت.
علی لاریجانی
آقای لاریجانی در مقابل این سوال که اگر دولت آمریکا متعهد شود دنبال تغییر رژیم در ایران نیست آیا این کشور حاضر به تعلیق غنی سازی است، گفت: «این دو مورد با یکدیگر ربطی ندارد و ما احتیاجی به ضمانت امنیتی آمریکا نداریم.»
وی افزود: این امر مثل آن است که بگوییم اگر آمریکا به ما ضمانت امنیتی دهد ما دیگر نفس نمی کشیم.
روزنامه ایندیپندت می نویسد که آقای لاریجانی در یک گفت و گوی ۹۰ دقیقه ای با شش خبرنگار از کشورهای بریتانیا، فرانسه، آلمان و آمریکا اعلام کرد که پیشنهاد ایران برای ایجاد یک کنسرتیوم بین المللی برای غنی سازی اورانیوم داخل خاک ایران از سوی آمریکا رد شده است.
لاریجانی افزود: «آنها نمی خواهند که ایران به فن آوری هسته ای دست یابد ولی این یک اشتباه استراتژیک است چون ایران در حال حاضر این فن آوری را در اختیار دارد.»
«از اروپا تا آژانس»
در همین حال، عبدالرضا رحمانی، فضلی قائم مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گفت که آقای لاریجانی با خاویر سولانا رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره چگونگی حل و فصل مساله هسته ای ایران و ادامه گفت و گو در این زمینه، تلفنی صحبت کرده است.
آقای رحمانی فضلی گفت که هنوز زمان و مکان دیدار علی لاریجانی و خاویر سولانا مشخص نشده است.
آقای لاریجانی و آقای سولانا تاکنون چند بار در مورد برنامه هسته ای ایران دیدار و گفت و گو کرده اند. اگر چه هر دو نفر مذاکرات را «مثبت و سازنده» خوانده اند ولی این مذاکرات تاکنون تاثیری بر بحران هسته ای ایران نداشته است.
آقای رحمانی فضلی همچنین افزود که مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در مسیری جداگانه از مذاکرات لاریجانی-سولانا قرار دارد.
پس از مذاکرات بین مقامات آژانس و مقامات ایرانی در وین، آژانس بین المللی انرژی اتمی روز سه شنبه ۲۴ ژوئیه اعلام کرد که بازرسان این سازمان اوایل هفته آینده برای بازدید از راکتور آب سنگین اراک بازدید به ایران می روند.