لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۲

ترکیه، یونان را به «راهزنی» و تلاش برای «نظامی کردن» یک جزیره متهم کرد


نمایی از جزیره یونانی «کاستِلوریزو» که آب‌های اطراف آن محل مناقشه بین آتن و آنکارا شده است.
نمایی از جزیره یونانی «کاستِلوریزو» که آب‌های اطراف آن محل مناقشه بین آتن و آنکارا شده است.

ترکیه روز دوشنبه، ۱۰ شهریور، یونان را به «راهزنی» و تلاش برای «نظامی کردن» جزیره‌ای متهم کرد که در مرکز تنش بین این دو کشور در زمینه اکتشاف گاز در مدیترانه شرقی قرار دارد.

روابط ترکیه و یونان به دلیل اختلاف بر سر حقوق دریایی و منابع انرژی در مدیترانه به پایین‌ترین سطح خود رسیده است و دو کشور در منطقه دست به مانورهای نظامی زده‌اند.

آتن می‌گوید آب‌های اطراف جزیره‌ای که در دو کیلومتری ساحل ترکیه قرار دارد تحت حاکمیت یونان است و با اکتشافات ترکیه در اطراف آن برای یافتن نفت و گاز مخالفت کرده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، تصاویر منتشر شده در هفته گذشته سربازان یونانی را نشان می‌داد که در حال پیاده شدن در این جزیره هستند. نام یونانی این جزیره «کاستِلوریزو» و نام ترکی آن «مئیس» است.

عمر چلیک، سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه، در این زمینه گفت: «اقدام یونان برای نظامی کردن جزیره مئیس نمونه‌ای از یک راهزنی است».

او در صفحه توئیترش نوشت: «نشانه رفتن سلاح‌ها به سوی ساحل ترکیه کاری ابلهانه است. یونان متوجه خواهد شد که هر اقدامی بکند پاسخی قاطع به آن می‌دهیم».

وزارت خارجه ترکیه هم روز یکشنبه اعلام کرد که این جزیره «بر اساس معاهده سال ۱۹۴۷ پاریس، غیرنظامی است».

این وزارتخانه افزوده است: «چنین اقدامات تحریک‌آمیزی برای یونان بی‌فایده خواهد بود».

آتن به اظهارات مقام‌های ترکیه واکنش رسمی نشان نداده است.

روابط بین این دو کشور همسایه از بهمن پارسال که ترکیه مرزهایش را با یونان باز کرد تا پناهجویان به اروپا سرازیر شوند و همچنین تبدیل برخی از کلیساها به مسجد، دچار تنش زیادی شده است.

بین ترکیه و فرانسه نیز بر سر حمایت پاریس از یونان تنش بالا گرفته است. امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، جمعه هفته گذشته گفت که پاریس یک «سیاست خط قرمز» را در مورد ترکیه در مدیترانه شرقی در پیش گرفته است.

او با این حال خواستار مذاکره میان طرفین شد.

آقای مکرون گفت: «وقتی درباره حاکمیت در مدیترانه حرف می‌زنیم، هم در حرف و هم عمل باید به آن پایبند باشیم... ترکیه باید به این موضوع توجه کرده و به آن احترام بگذارد».

حامی آکسوی، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه، به این اظهارات رئیس‌جمهوری فرانسه واکنش نشان داد و روز یکشنبه با انتشار بیانیه‌ای گفت: «آن‌هایی که فکر می‌کنند روی هدف به‌حق ترکیه در مدیترانه شرقی خط قرمز کشیده‌اند، تنها با واکنش قاطع ترکیه روبرو خواهند شد».

او از «کسانی که دچار توهم بزرگی شده‌اند» خواست تا «با واقعیت» روبرو شوند و افزود:‌ «عصر حقنه کردن مفاهیم امپریالیستی با ترسیم خطوط روی نقشه‌ها سپری شده است».

اتحادیه اروپا هم روز هفتم شهریور اعلام کرد اگر ترکیه با قبرس و یونان به توافقی نرسد، احتمال اعمال تحریم علیه این کشور وجود دارد.

این اتحادیه گفته است که آماده تحریم‌ کشتی‌های ترکیه‌ای، ممانعت از ورود آنها به بنادر اروپایی و همچنین تحریم‌های اقتصادی علیه آنکارا است.

XS
SM
MD
LG