لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۱۳

«دو موضوع مهم در پرونده اتمی ایران مختومه شده است»


آژانس در روزهای پنج شنبه و جمعه گذشته گزارش محمد البرادعی درباره برنامه اتمی ایران را بررسی کرد.
آژانس در روزهای پنج شنبه و جمعه گذشته گزارش محمد البرادعی درباره برنامه اتمی ایران را بررسی کرد.

جمهوری اسلامی ايران می گويد که آژانس بين المللی انرژی اتمی با ارسال نامه ای دو موضوع مهم باقيمانده در رابطه با پرونده هسته ای اين کشور را مختومه اعلام کرده است.


بر اساس گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ايرنا، آژانس بين المللی انرژی اتمی با ارسال دو نامه جداگانه به جمهوری اسلامی ايران، دو موضوع مهم باقيمانده سانتريفيوژهای« پی يک» و «پی دو» و سند اورانيوم فلزی را مختومه اعلام کرد.


اين گزارش می افزايد: «آژانس در نامه خود اعلام کرده است که جمهوری اسلامی ايران تمامی اقدامات لازم را در خصوص دو موضوع سانتريفيوژهای «پی يک» و «پی دو» و سند اورانيوم فلزی طبق مداليتی (برنامه عمل ميان تهران و آژانس) توافق شده، انجام داده است و اين دو موضوع ديگر، جز موضوعات باقيمانده محسوب نمی شود.»


آژانس بين المللی انرژی اتمی هنوز به اين خبر واکنش نشان نداده است. نمايندگان جمهوری اسلامی ايران و بازرسان آژانس در تابستان سال جاری توافق کردند تا تهران به ابهامات مطرح در زمينه سابقه برنامه اتمی خود پاسخ دهد.



«آژانس بين المللی انرژی اتمی با ارسال دو نامه جداگانه به جمهوری اسلامی ايران، دو موضوع مهم باقيمانده سانتريفيوژهای« پی يک» و «پی دو» و سند اورانيوم فلزی را مختومه اعلام کرد.» ایرنا

بر اساس برنامه زمان بندی شده، ايران بايد به پرسش های مطرح در زمينه دستگاه های «پی يک» و «پی دو» که از آنها برای روند غنی سازی اورانيوم استفاده می شود پاسخ می داد و اعلام می کرد که از بازار سياه مربوط به شبکه غير قانونی عبدالقدير خان، پدر بمب اتمی پاکستان، چه دستگاه ها و موادی تهيه کرده است.


گفته می شود که شبکه عبدالقدير خان نقشه هايی برای غنی سازی اورانيوم و مراحل ساخت بمب اتمی در اختيار کشورهايی چون ايران، ليبی و کره شمالی قرار داده بود.


«هنوز سوال های زيادی باقی مانده است»


محمد البرادعی، مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی، در گزارشی که هفته گذشته منتشر کرد از همکاری ايران با آژانس برای تحويل اسناد و اطلاعات مربوط به سانتريفيوژهای مربوط به غنی سازی خبر داد ولی افزود که هنوز سوال های زيادی باقی مانده است که بايد مورد بررسی قرار گيرد.


محمد علی حسينی، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران، روز يکشنبه به خبرنگاران گفته است که موضوعات « منشا آلودگی، پلونيوم ۲۱۰ و معدن گچين» همچنان در دستور کار مذاکرات ايران و آژانس قرار دارند که « در چارچوب طرح اقدام و از ۲۰ آذر ماه در جريان مذاکرات ايران و ديده بان هسته ای سازمان ملل درباره آن مذاکره خواهد شد.»


وی در پاسخ به پرسشی درباره اين بخش از گزارش البرادعی در خصوص « فعاليت های اعلام نشده» از سوی ايران گفت: «فعاليت های اعلام نشده اختصاص به جمهوری اسلامی ندارد و حداقل ۴۵ کشور از جمله برخی کشورهای اروپايی نيز در اين باره وضعيت مشابهی دارند.»


آقای حسينی گفته است: «مسئولان آژانس نيز می دانند که رسيدگی و تاييد اين مرحله مسئله ای زمان بر است اما به هر صورت فعاليت های جمهوری اسلامی همواره در چارچوب مقررات و تحت نظارت آژانس بوده و نبايد وضعيتی استثنايی را برای ايران قائل شود.»


جمهوری اسلامی ايران می گويد که سه هزار سانتريفيوژ را برای غنی سازی اورانيوم به خدمت گرفته است و گفته می شود که بکارگيری سانتريفيوژهای پی دو توسط تهران سبب شده تا اين روند سرعت بيشتری به خود بگيرد.


به گفته کارشناسان، در صورتی که ايران اين روند را تا يکسال ادامه دهد می تواند مواد لازم را برای ساخت يک بمب اتمی در اختيار داشته باشد هرچند آژانس معتقد است که تهران تا دستيابی به بمب هسته ای بين پنج تا هشت سال فاصله دارد.


شورای امنيت سازمان ملل متحد در دو قطعنامه تحريمی از ايران خواسته است تا روند غنی سازی اورانيوم را به حال تعليق درآورد ولی جمهوری اسلامی اين درخواست را رد کرده است.


احتمال می رود در صورت ادامه سرپيچی تهران از اين خواسته، شورای امنيت دور سوم تحريم ها را عليه برنامه اتمی اين کشور به تصويب برساند.


XS
SM
MD
LG