فرمانده نيروی هوايی ارتش عراق روز يکشنبه از ايران خواست تا باقيمانده هواپيماهای اين کشور را که در ايران مستقر هستند را به بغداد باز گرداند.
ژنرال کمال البرزنجی در يک کنفرانس خبری گفت که تاکنون نتوانسته ايم هيچ هواپيمايی را به عراق بازگردانيم و اين مسئله ای است که دولتمردان بايد آن را حل کنند.
هواپيماهايی که وزير دفاع عراق درباره آنها سخن گفته است مربوط به جنگ اول خليج فارس در سال ۱۹۹۱( ۱۳۷۰ خورشيدی) است که دولت صدام حسين برای جلوگيری از نابودی آنها در جنگ با آمريکا به ايران منتقل کرده بود.
وزير دفاع عراق با اعلام اينکه احتمالا تنها تعداد کمی از اين هواپيماها قابل نجات باشند ابراز اميدواری کرد که آنها به عراق بازپس داده شوند.
براساس گزارش وب سايت «امنيت جهانی( Global Security) « تخمين زده می شود که نيمی از هواپيماهای نيروی هوايی عراق در سال ۱۹۹۱ به ايران فرار کرده اند تا از حملات نيروهای اتئلاف به رهبری آمريکا در امان بمانند.
اين گزارش می افزايد که بيشتر هواپيماهای باقيمانده عراقی در جريان جنگ دوم خليج فارس در سال ۲۰۰۳ و در جريان حمله آمريکا به اين کشور از بين رفته اند.
عراق که در جريان دهه ها جنگ و تحريم های سازمان ملل نيروی هوايی خود را از دست داده است زمانی شهرت داشت که ششمين نيروی هوايی عمده جهان است.
وب سايت «امنيت جهانی» در بخشی ديگر از گزارش خود اشاره می کند که نيروی هوايی عراق در يک مرحله ای، دارای ۷۵۰ فروند جنگنده، بمب افکن و هواپيمای آموزشی ساخت روسيه و فرانسه بود.
اما وزير دفاع عراق می گويد که اين کشور در حال حاضر تنها ۴۵ هواپيما و هلی کوپتر برای امور حمل و نقل و شناسايی در اختيار دارد.
نيروی هوايی عراق در سال ۱۹۳۱ تاسيس شد و از سال ۲۰۰۴ و با کمک آمريکا در حال بازسازی اسکادران هوایی خود است.
گزارش خبرگزاری رويترز حاکيست که خلبانان دوره صدام حسين در حال حاضر استخوان بندی نيروی هوايی عراق محسوب می شوند هر چند که سرتيپ آمريکايی، باب آلارديک، فرمانده تيم انتقال نيروی هوايی می گويد که برنامه هايی برای آموزش خلبانان جديد در دستور کار است.
وی گفت: «يک روند ترکيبی برای آموزش نيروی هوايی وجود دارد در عين حال که نبرد عليه شورشيان همچنان در جريان است.»
نيروی هوايی عراق در حال حاضر قابليت تهاجمی ندارد و برای عمليات های خود متکی به هواپيماها و هلی کوپترهای آمريکايی برای حمايت از عمليات زمينی است.
در صورتی که ارتش آمريکا بخواهد نيروهای خود را از عراق خارج سازد يکی از مسائل مهم، توانايی نيروی هوايی عراق است.
ژنرال کمال البرزنجی در پاسخ به اين پرسش که نيروی هوايی عراق چه زمانی در موقعيت عملياتی قرار می گيرد، گفت: اين مرحله نزديک است.
نيروی هوايی عراق هم اکنون دارای هواپيماهای غول پيکر حمل و نقل سی- ۱۳۰ هرکولس، مدل های مختلف هواپيماهای کوچک شناسايی و تعدادی هلی کوپترهای روسی است.