لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۱۵

احمدی نژاد: سفر به عراق فصلی جدید در روابط دو جانبه است


سفر رییس جمهوری اسلامی ایران به عراق، «تاریخی» توصیف شده است.( عکس: AFP)
سفر رییس جمهوری اسلامی ایران به عراق، «تاریخی» توصیف شده است.( عکس: AFP)

رییس جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در بغداد گفت که دیدار او از عراق فصلی جدید در «روابط برادرانه» ایران و عراق است و فضای همکاری ها را در منطقه ایجاد خواهد کرد.


محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری اسلامی ايران برای ديداری دو روزه از عراق روز يکشنبه وارد بغداد شد و از سوی جلال طالبانی مورد استقبال گرفت.


اين نخستين ديدار يک رييس جمهوری ايران از عراق ظرف سه دهه گذشته و پس از هشت سال جنگ خونين ميان طرفين در دهه ۱۹۸۰ به شمار می رود و از اين رو از سوی تحليلگران، «سفری تاريخی» توصيف شده است.


محمود احمدی نژاد پس از دیدار با رییس جمهوری عراق در یک کنفرانس خبری گفت که « ما گفت وگو های مثبت و خوبی داشتیم...ما در همه زمینه ها توافق و اشتراک نظر داریم و مصمم هستیم همکاری ها را در همه زمینه های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی تا حد ممکن گسترش دهیم.»


سفر آقای احمدی نژاد به عراق یک روز پس از آن صورت می گیرد که مایک مولن، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا به صورت غیر منتظره ای وارد بغداد شد تا با فرماندهان و مقامات عراقی دیدار و گفت وگو کند.


سفر آقای احمدی نژاد به عراق یک روز پس از آن صورت می گیرد که مایک مولن، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا به صورت غیر منتظره ای وارد بغداد شد تا با فرماندهان و مقامات عراقی دیدار و گفت وگو کند.

به گزارش خبرگزاری ها، ايالات متحده آمريکا که ۱۵۰ هزار نيرو در عراق دارد ديدار رییس جمهوری اسلامی ایران از عراق را از نزديک دنبال می کند.


روز شنبه و در آستانه سفر محمود احمدی نژاد به بغداد، جرج بوش، رييس جمهوری آمريکا در سخنانی تاکيد کرد که ايران بايد ارسال سلاح به عراق را متوقف کند و گفت: «پيام وی به رييس جمهوری ايران اين است که صدور ترور را متوقف کنيد.»


آقای بوش افزود:«پيام (مقامات عراقی) اين خواهد بود که ما در حال مذاکره برای دستيابی به يک توافق دراز مدت امنيتی با آمريکا هستيم، چرا که دقيقا نيازمند فضای تنفسی کافی برای توسعه دمکراسی خود هستيم.»


«ایران خواهان یک عراق مقتدر»


جمهوری اسلامی ايران که بر سر پرونده هسته ای خود با واشينگتن اختلاف نظر شديدی دارد خواستار خروج آمريکا از عراق است و اين کشور را مسئول خشونت های گسترده در کشور همسايه خود از زمان حمله سال ۲۰۰۳ به عراق می داند.


اين در حالی است که مقامات آمريکايی با متهم کردن تهران به ارسال سلاح و آموزش نيروهای شورشی در ايران، جمهوری اسلامی را مسبب نا آرامی در عراق می دانند.


رییس جمهوری اسلامی ایران در ادامه کنفرانس خبری خود گفت: «یک عراق متحد، مقتدر و پیشرفته به نفع همه ملت های منطقه است.»


جلال طالبانی، رییس جمهوری عراق نیز در این نشست خبری اظهار داشت: «توافقات زیادی در بخش های سیاسی، اقتصادی، امنیتی و نفتی خواهیم داشت که به زودی به امضاء خواهد رسید.»


اما وی افزود که درباره مسئله مرزها از جمله آبراه اروند رود (شط العرب) بین دو کشور مذاکره ای انجام نشد.


معاون رييس جمهوری عراق، روز شنبه گفته بود که کشورش می خواهد از سفر تاريخی آقای احمدی نژاد به بغداد برای حل مناقشات قديمی خود در خصوص مرز آبی دو کشور در اروند رود (شط العرب) استفاده کند.


  • «درباره مسئله مرزها از جمله آبراه اروند رود (شط العرب) بین دو کشور مذاکره ای انجام نشد.»
جلال طالبانی، رییس جمهوری عراق

مناقشه بر سر مرز آب در اروند رود(شط العرب) باعث بروز جنگ هشت ساله ايران و عراق شد که بيش از يک ميليون قربانی برجای گذاشت.


عادل عبدالمهدی اظهار داشت: « اسنادی در مورد توافقات مرزی، امنيتی و سياسی در طول زمان جمع آوری شده که مهم است در هنگام ديداری در سطح روسای جمهور دو کشور مطرح و اين مسايل حل شود.»


مقام های ايران پيشتر اعلام کرده بودند که حاضر به مذاکره بر سر تغيير قرارداد الجزاير نيستند، در حالی که مقام های عراقی می گويند اين تواقفنامه نيازمند تجديد نظر است.


موضوع مجاهدین خلق


حضور گروه مجاهدین خلق در عراق و موضع بغداد درباره نحوه برخورد با آنها از دیگر مواردی بود که در کنفرانس خبری روسای جمهوری دو کشور مطرح شد.


جلال طالبانی در این زمینه اظهار داشت که «درباره این موضوع پیشتر مذاکره شده بود و بر اساس قانونی اساسی عراق، گروه های تروریستی حق حضور در این کشور را ندارند. ما به زودی اخراج آنها را از خاک عراق آغاز می کنیم.»


محمود احمدی نژاد نیز بر اساس گزارشی که خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، مخابره کرده است در این زمینه ابراز تعجب کرده و با لحن طنز آمیزی سوال کرد که « مگر هنوز در عراق هستند؟»


گروه مجاهدین خلق پس از تصفیه های دهه ۱۳۶۰ در ایران ابتدا به فرانسه رفتند و سپس در زمان ریاست جمهوری صدام حسین در عراق پایگاه های خود را در این کشور مستقر کرده و به مبارزه مسلحانه علیه جمهوری اسلامی پرداختند.


از زمان سقوط رژیم صدام حسین در عراق موضوع برخورد با مجاهدین که جمهوری اسلامی ایران آنها را « منافق» می خواند یکی از موضوعات بحث بر انگیز در روابط میان تهران و بغداد بوده است.


XS
SM
MD
LG