مارگارت بکت، وزیر خارجه بریتانیا روز چهارشنبه به ایران هشدار داد که اصرار این کشور بر عدم مذاکره بر سر برنامه هسته ای، « انتخابی بدون هزینه» نیست.
خانم بکت به خبرگزاری رویترز گفت: « او مطمئن بوده که قدرت های تاثیرگذار جهانی می توانند علیه بلندپروازی هسته ای ایران به یکدیگر بپیوندند به رغم این انتقاد که تحریم های سازمان ملل غیر موثر هستند و بدنبال فشارهای روسیه و چین کم اثر شده است.»
وزیر خارجه بریتانیا افزود: « ما مایلیم که ایران به مذاکرات صلح آمیز بازگردد. دولت فعلی در حال حاضر به این روند ادامه می دهد که نمی خواهد مذاکره کند. اما این قضیه را یک انتخاب بدون هزینه می دانند، در حالی که این چنین نیست.»
تهران روز دوشنبه، گفت که در صدد اجرای برنامه ای برای دستیابی به تولید سوخت هسته ای در مقیاس صنعتی است. کشورهای غربی بر این باورند که ایران در حال استفاده از یک برنامه صلح آمیز هسته ای برای پوشش دادن به برنامه ای است که بر اساس آن می تواند به سلاح هسته ای دست یابد.
غرب از ایران خواسته است که از این برنامه دست بکشد ولی تهران تاکنون به این خواسته پاسخ نداده است.
خانم بکت گفت: او بر این اعتقاد است که ایران تاثیر یکپارچه حمایت های پشت سر تحریم های تازه سازمان ملل را احساس کرده است.
وی افزود: « فرض ایران بر این استوار بود که جامعه بین المللی متحد نخواهد بود. این کشور فکر نمی کرد که ما قبل از کریسمس قطعنامه مربوط به تحریم ها را داشته باشیم. اما ما آن را به اتفاق آراء بدست آوردیم. من فکر می کنم که این واقعیت باید درک شود.»
به گفته وزیر خارجه بریتانیا، « روس ها و چینی ها از احتمال تکثیر سلاح های هسته ای و گسترش این سلاح ها به ایران به مانند دیگر کشورها نگرانی دارند.»
بریتانیا همراه با فرانسه و آلمان در هیات تروئیکای اروپایی حضور داشت که برای ترغیب ایران به تعلیق فعالیت های هسته ای تلاش می کرد. این هیات پس از روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد به کار خود پایان داد.
این کشور سپس با فرانسه، امریکا، چین و روسیه پیوست که با ارائه امتیازات به ایران خواستار تعطیلی کلیه فعالیت های هسته ای تهران شدند ولی ایران آن را رد کرد.
سابقه حمله لفظی
مارگارت بکت، وزير خارجه بريتانيا، روز ششم ژانويه، نیز در مقاله ای در اورشليم پست چاپ اسراییل، در مورد بحران هسته ای ايران گفته بود که نگرانی کشورهای غربی در مورد سلاح هسته ای ایران است و نه انرژی هسته ای.
وی افزود: «ايران قدم های ساده ای نيز برنداشته تا نشان دهد که جاه طلبی های هسته ای این کشور صلح طلبانه است.»
خانمبکت در این مقاله نوشت: ماه گذشته شورای امنيت سازمان ملل تصميم به تحريمايران گرفت و بر خلاف آنچه احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران، می گويد اينتصميم گيری توطئه قدرت های زورگو نيست تا ايران را از انرژی هسته ای محرومکنند.
وی افزود: ما همچنان که در تابستان سال پيش گفتيم « آماده کمک به ايران هستيم تا بتواند صنعت مدرن هسته ای را توسعه بخشد ولی به شرطی که ايران نشان دهد مقاصد صلح آميز دارد. »