آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش سالانه خود از وضعیت تولید برق هستهای، گفته است بیش از نیمی از نیروگاههای هستهای جهان بیش از ۳۰ سال عمر دارند و بر اساس برنامهریزی، فعالیت آنها طی سالهای آینده متوقف خواهد شد.
این گزارش میگوید که ظرفیت تولید برق نیروگاههای پیر در سال گذشته حدود ۱۳۹ گیگاوات بوده است.
بر اساس این گزارش، تا سال ۲۰۳۰ حدود ۹۹ گیگاوات ظرفیت جدید نیروگاههای هستهای راهاندازی خواهد شد. از این سال تا ۲۰۵۰ نیز قرار است ۱۸۶ گیگاوات نیروگاه هستهای کهنه دیگر از رده خارج شوند و به جای آنها ۱۹۰ گیگاوات نیروگاه اتمی جدید راهاندازی شود.
بدین ترتیب چشمانداز رشد تولید برق هستهای در جهان چندان درخشان نخواهد بود. نیروگاههای هستهای در سال گذشته سهمی ۱۰ درصدی در تولید برق داشتند و اگر وضعیت کنونی ادامه یابد، سهم آنها در کل تولید برق جهانی به سه درصد کاهش خواهد یافت.
با این حال، آژانس در ادامه میگوید که با توجه به عزم دولتها برای کاهش گازهای گلخانهای، یک سناریوی خوشبینانه نیز برای افزایش ظرفیت تولید برق هستهای وجود دارد، بدین ترتیب که با نوسازی نیروگاههای کهنه و افزایش ساخت نیروگاههای جدید، کل ظرفیت از رده خارج شده نیروگاههای هستهای تا سال ۲۰۵۰ تنها ۲۵۷ گیگاوات و ظرفیت نیروگاههای هستهای جدید نصب شده ۶۱۸ گیگاوات باشد.
افزایش چشمگیر استفاده از سوختهای فسیلی در تولید برق و دیگر بخشهای مصرفی انرژی، موجی از نگرانیهای زیستمحیطی و گرمایش زمین برانگیخته است.
بر اساس آمارهای بینالمللی، سال گذشته میزان انتشار گاز دیاکسید کربن در جهان با ثبت رکود جدیدی به ۳۲.۵ گیگاتن رسید که ۱.۴ درصد نسبت به سال قبل از آن افزایش نشان میدهد. چنین حجمی از افزایش گازهای گلخانهای موفقیت جامعه جهانی برای نگه داشتن میزان گرمایش زمین زیر دو درصد تا آخر قرن جاری را زیر سوال برده است.
آمارهای بینالمللی حاکی است که سال گذشته ۷۰ درصد از کل انرژی مورد نیاز جهان از طریق سوختهای فسیلی مانند زغالسنگ، نفت و گاز تامین شده است.
به گفته آژانس، کل مصرف انرژی جهان در سال ۲۰۱۷ حدود ۰.۹ درصد افزایش یافت. انرژیهای فسیلی حدود ۷۰ درصد از این افزایش را پوشش داده است.
در یک دید کلی، طی سال گذشته حدود ۱۹ درصد از مصرف انرژی جهان برای تولید برق اختصاص یافته است. سهم نیروگاههای آبی و تجدیدپذیر نیز از کل تولید برق جهانی روی هم رفته کمی بیش از ۲۵ درصد بوده است که البته بخش اعظم آن نیروگاههای آبی است.
میزان تولید برق از منابع مختلف طی دهههای گذشته:
منبع: آژانس بینالمللی انرژی اتمی
آژانس همچنین میگوید که تولید برق هستهای ایران در سال گذشته ۶.۴ تراوات ساعت (وات ساعت واحد اندازهگیری انرژی، و وات واحد اندازهگیری توان است) بوده که سهمی دو درصدی در کل تولید برق ایران داشته است.
آمریکا با بیش از ۸۰۵ تراوات ساعت، بزرگترین تولیدکننده برق هستهای جهان طی سال گذشته بوده است. این کشور به تنهایی یک سوم کل برق هستهای جهان را تولید کرده است. فرانسه، چین و روسیه در ردههای بعدی قرار دارند.