لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۰۳

فرمانده ارشد اسرائیلی: در نهایت خود اسرائیل درباره حمله به ایران تصمیم می گیرد


بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در نشست هیات وزیران
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در نشست هیات وزیران
رییس ستاد کل ارتش اسرائیل می گوید با وجود دوستی و همپيمانی اسرائيل با آمريکا و جامعه جهانی عليه ايران، در نهایت، اين خود اسرائيل است که در باره سرنوشت و برنامه های خود تصميم می گيرد و به دیگران تکيه نمی کند.

ژنرال بنی گانتس شامگاه شنبه در مصاحبه با سه شبکه تلويزيونی اسرائيل به مناسبت پايان نخستين سال خود در اين مقام، گفت که اميدوار است امسال (۲۰۱۲) سال جنگ نباشد ولی افزود: «برای من همه احتمال ها حقيقی است ... و در صورت هر احتمالی نيز، خوشحال است که آمادگی ها در حد رضايت بخشی است و مردم اسرائيل نيز مطمئن باشند که در طرف درستِ نقشه هستند.»

رییس ستاد مشترک ارتش اسرائیل گفت، ما باید تحولات در ارتباط با ایران و برنامه اتمی اش را به دقت دنبال کنیم اما باید ببینیم جهان چه اقدامی انجام می دهد، ایران چه تصمیمی می گیرد، و در نهایت اینکه ما باید چه کنیم و چه نکنیم.

در همین حال، تام دانيلون، مشاور امنيت ملی رياست جمهوری آمريکا، که برای سفری دو روزه به اسرائيل آمده است، در حالی مذاکرات خود با رهبران اين کشور را از بامداد يکشنبه آغاز کرد که تنها ساعاتی پيش از ملاقات با نخست وزير اسرائيل، رييس ستاد نيروهای مسلح آمريکا صريح تر از گذشته گفت که حمله احتمالی اسرائيل به تاسیسات هسته ای ايران «عملی به دور از احتياط» خواهد بود.

تام دانيلون دو هفته مانده به موعد ديدار ميان بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل، با باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، به اسرائيل آمده است.

گاری سايمور، مسئول «پرونده هسته ای ايران» در کاخ سفيد و استيو سايمون، مسئول امور خاورميانه کاخ سفيد نيز تام دانيلون را همراهی می کنند.

کاخ سفيد در بيانيه ای رسمی در زمينه اعزام اين تيم به اسرائيل، بر «تعهد تزلزل ناپذير آمريکا نسبت به امنيت اسرائيل» تاکید کرده بود.

آمدن آقای دانيلون به بیت المقدس (اورشليم)، تازه ترين مرحله از تماس های فشرده ميان مقامات آمريکا و اسرائيل بر سر برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ايران است؛ دو هفته پيش از آن، تامير پاردو، رييس سازمان جاسوسی اسرائيل، موساد، به واشینگتن رفته بود.

به نوشته نشريه نيوزويک، هدف از مذاکرات پاردو با سران آمريکا اين بود که «نبض آمريکا» را بسنجد و درک کند که اگر اسرائيل خود به تنهايی حمله نظامی به ايران را عملی کند، موضع آمريکا چه خواهد بود.

همزمان با روز نخست مذاکرات آقای دانيلون با مقامات اسرائيلی، يک مقام ارشد آمريکايی که نامش برده نشد، به روزنامه هاآرتص گفته است که «اسرائيل در مورد حمله به ايران، جدی تر از گذشته فکر می کند.»

اين مقام آمريکايی افزوده است: «سخن گفتن در باره اشاره های اسرائيل به يک حمله، در مقايسه با دو سال و نيم اول دوران نخست وزيری نتانياهو افزايش يافته است و آمريکا هر چند بر اين باور است که اسرائيل هنوز تصميم نهايی به حمله را نگرفته است اما مشخص است که اسرائيل به صورت جدی اين امر را بررسی می کند.»
حمله اسرائيل به ايران در مقطع کنونی، بی احتياطی است و با وجود آنکه آمريکا نگرانی اسرائيل را درک می کند، اما حمله، منطقه را بی ثبات می کند و در دراز مدت نيز هدف اسرائيل تامین نمی شود.
ژنرال مارتين دمپسی، رييس ستاد نيروهای مسلح آمريکا

هاآرتص روز يکشنبه نوشت: «دولت آمريکا عميقا از رفتن اسرائيل به مسير حمله به ايران نگران است؛ اين نگرانی در سخنان پنجشنبه جيمز کلاپر، رييس اطلاعات ملی آمريکا در نشست مجلس سنا ديده می شود؛ کلاپر گفت که يک حمله اسرائيل در بهار «نظر به بهبود وضع هوا که برای حمله مناسب باشد» امری محتمل است.

جيمز کلاپر نيز خود پيش از سفر نتانياهو به واشنگتن، در روزهای آينده به اسرائيل خواهد آمد.

به نوشته هاآرتص، «مذاکراتی که نتانياهو دو هفته ديگر در کاخ سفيد با اوباما خواهد داشت، تماماً به امور ايران اختصاص خواهد يافت.»

هاآرتص يادآوری می کند که مقامات اسرائيل بر اين باورهستند که تحريم ها عليه ايران حتی اگر به مرحله فلج کننده برسد، باز سران جمهوری اسلامی ايران را به مسيری که موجب شود هدف برنامه هسته ای خود را تغيير دهند، نخواهد کشاند.

به نوشته هاآرتص، نتانياهو به تام دانيلون می گويد که «تنها و آخرين آزمون برای اسرائيل، ميزان کارآيی تحريم ها عليه ايران خواهد بود» و «هر اقدامی که نتواند ايران را به تغيير ماهيت برنامه اتمی خود وادار کند، کافی نخواهد بود.»

نتانياهو سه روز پيش آشکارا گفت که حتی تحريم های جديد عليه صنعت نفت و بانک مرکزی ايران مؤثر نبوده است.

اهود باراک، وزير دفاع اسرائيل که سفر يک هفته ای به خاور دور را به پايان برد، شامگاه شنبه در نشست خبری در توکيو، پايتخت ژاپن، گفت: «ما هنوز در مرحله (انتظار برای ديدن نتايج) تحريم ها (عليه ايران) هستيم ولی می خواهيم که اين تحريم ها باز سخت تر شود... و کاملاً فلج شان کند و سران ايران را به اين پرسش بکشاند که آيا بهايی که برای اين انزوای خود در بخشی از دنيا می پردازند، ارزش دارد؟»

آقای باراک گفت: «يک ايرانِ اتمی، نه تنها تهديدی برای اسرائيل، که برای همه جهان است؛ بعد از هسته ای شدن ايران، حتماً کشورهای ديگری نيز مانند عربستان سعودی، ترکيه و حتی مصر ممکن است که بخواهند سلاح هسته ای داشته باشند.»

روزنامه بريتانيايی «گاردين» روز شنبه به نقل از بلند پايگان وزارت خارجه و وزارت دفاع آمريکا نوشته بود که حمله اسرائيل به ايران اجتناب ناپذير شده است زيرا بسياری از مقامات آمريکا و مشاوران اوباما در کاخ سفيد نيز به اين باور رسيده اند که تحريم ها عليه ايران موفق نخواهد بود و مانع از حمله نخواهد شد.

ژنرال مارتين دمپسی، رييس ستاد نيروهای مسلح آمريکا در مصاحبه ای با برنامه «جی.پی.اس» شبکه تلویزیونی سی ان ان که روز یکشنبه پخش شد، گفت: «حمله اسرائيل به ايران در مقطع کنونی، بی احتياطی است و با وجود آنکه آمريکا نگرانی اسرائيل را درک می کند، اما حمله، منطقه را بی ثبات می کند و در دراز مدت نيز هدف اسرائيل تامین نمی شود.»

ژنرال دمپسی برای نخستين بار گفته است که «البته ما نتوانسته ايم اسرائيل را به درستی باورهای خود متقاعد کنيم.»

هاآرتص نوشته است که آمريکا از اسرائيل می خواهد که در رفتن به سوی حمله «چند ماه ديگر صبر پيشه کند.»

در همين حال، ديپلمات های بلند پايه ای که آسوشيتدپرس نام آنها را نبرده است، به اين خبرگزاری گفته اند که ايران در حال بهره گيری از هزاران سانتريفيوژ جديد در اعماق زمين در سايت جديد هسته ای «فردو» در قم است که کار غنی سازی را با سرعت و کارآيی بيشتری برای ايران فراهم می کند و اين کشور را در مسير توليد کلاهک هسته ای کمک خواهد کرد.

وزير دفاع اسرائيل و نيز سخنگوی وزارت خارجه آمريکا در روزهای اخير گفته بودند که ايران در پيشرفت های هسته ای که هفته پيش از آن در آيين هايی «رونمايی» کرد، «بزرگ نمايی» کرده است.
XS
SM
MD
LG