لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۴۳

انتقاد روحانی از «موضع‌گیری غیرکارشناسانه» مجمع تشخیص مصلحت درباره لوایح پولشویی


حسن روحانی (نفر وسط) همراه با محمود واعظی (راست) و اسحاق جهانگیری.
حسن روحانی (نفر وسط) همراه با محمود واعظی (راست) و اسحاق جهانگیری.

حسن روحانی در سخنانی که اشاره‌اش به مجمع تشخیص مصلحت نظام بود خطاب به این نهاد زیرنظر رهبر جمهوری اسلامی گفت که باید «پاسخگوی موضع‌گیری غیرکارشناسانه» خود به خاطر قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه «اف‌ای‌تی‌اف» باشد.

گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی (اف‌ای‌تی‌اف) روز دوم اسفند اعلام کرد که ایران را به فهرست سیاه خود بازگردانده است.

به این ترتیب هر کشور برای ایمن نگه داشتن سیستم‌ بانکی خود از احتمال مشارکت در پولشویی و تامین مالی فعالیت‌های تروریستی از طریق نقل‌وانتقالات و همکاری با نظام بانکی ایران، می‌تواند به طور مستقل دست به اقدام بزند.

رئیس‌جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه چهارم اسفند در نشست کابینه خود گفت در مورد اف‌ای‌تی‌اف‌ «نظر دولت و مجلس مشخص بود و همه اقدامات اجرایی را انجام داد و لوایح چهارگانه از جمله دو لایحه پالرمو و سی‌اف‌تی را تصویب کرد».

او با بیان اینکه «قصد دولت، اعلام تصمیم جدی نظام در مبارزه با پولشویی و جرائم سازمان یافته و تامین مالی تروریسم بود»، به مصوبه کارگروه اقدام مالی برای قرار دادن ایران در فهرست سیاه خود اشاره کرد و گفت: این نهاد «عدم تصمیم جمعی خارج از اختیار دولت و مجلس را بهانه قرار داد و مصوبه‌ای خلاف مصالح ملت ایران صادر کرد».

آقای روحانی مصوبه گروه ویژه اقدام مالی را باعث «خرسندی آمریکا» و زمینه‌ساز تشدید آنچه که «تحریم‌های ظالمانه و غیرانسانی» خواند دانست و افزود: «اینک وقت آن است که آنها که بهانه به دست آمریکا داده‌اند، پاسخگوی موضع‌گیری غیرکارشناسانه خود باشند».

«گروه ویژه اقدام مالی» نهادی بین‌المللی که با هدف مبارزه با پول‌شویی در سطح جهانی فعالیت می‌کند، تصویب این لوایح را برای جلوگیری از محدودیت‌های نظام پولی و مالی این نهاد بر نظام بانکی ایران لازم می‌داند.

این گروه مهرماه امسال برای ششمین و آخرین بار به ایران مهلتی چهار ماهه داد تا لوایح مربوط به کنوانسیون‌های پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم را تأیید کند.

با این حال، مجمع تشخیص مصلحت نظام که زیرنظر رهبر جمهوری اسلامی و در سیطره اصولگرایان است، دو لایحه «پالرمو» و «سی‌اف‌تی» را با وجود اصرار دولت حسن روحانی تصویب نکرده است.

مخالفان این لوایح می‌گویند که در صورت تصویب آنها، کمک‌های مالی ایران به گروه‌هایی مانند حزب‌الله لبنان و حماس در نوار غزه با مشکل مواجه خواهد شد و ترفندهای پنهانی که اکنون برای دور زدن تحریم‌ها استفاده می‌شود، کارایی خود را از دست خواهد داد.

رئیس‌جمهوری ایران در اظهارات روز یکشنبه خود در عین حال گفته که محدودیت ‌تحریم‌های آمریکا «خیلی شدیدتر و بیشتر از محدودیت‌های اف‌ای‌تی‌اف» است «ولی تلاش دولت برای آن بود که مصوبه اف‌ای‌تی‌اف، مجوزی به دولت آمریکا برای فشار بیشتر به طرف‌های تجاری ما ندهد».

آقای روحانی انتقاد کرده که «این حق ملت بزرگ ایران و جمهوری اسلامی نبود و نیست که در لیست اقدام تقابلی یک نهاد بین‌المللی قرار گیرد».

XS
SM
MD
LG