لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۳

عربستان درباره «دست داشتن ایران» در حمله به تاسیسات نفتی مدرک ارائه می‌کند


محمدبن سلمان می‌گوید حمله به بزرگترین صادرکننده نفت در جهان «آزمایشی واقعی برای جهانیان» است تا با خرابکاران نظم جهانی مقابله کنند.
محمدبن سلمان می‌گوید حمله به بزرگترین صادرکننده نفت در جهان «آزمایشی واقعی برای جهانیان» است تا با خرابکاران نظم جهانی مقابله کنند.

عربستان سعودی وعده داد مدارک قاطعی ارائه خواهد کرد که نشان می‌دهد ایران عامل حمله به تاسیسات نفتی این کشور در روز شنبه هفته جاری بوده است.

همزمان رئیس‌جمهوری ایران هرگونه دخالت در حمله به تاسیسات نفتی بقیق و میدان نفتی خریص را رد کرده است.

محمدبن سلمان ولیعهد و وزیر دفاع عربستان روز چهارشنبه ۲۷ شهریور در یک نشست خبری گفت کشورش «شواهد متقن و سلاح‌های ایرانی» را که «ثابت می‌کند رژیم ایران در این حمله تروریستی دست داشته است» ارائه می‌کند.

وی گفت حمله به بزرگترین صادرکننده نفت در جهان «آزمایشی واقعی برای جهانیان» است تا با خرابکاران نظم جهانی مقابله کنند.

شاهزاده خالد بن بندر، سفیر عربستان سعودی در بریتانیا، نیز به تلویزیون «بی‌بی‌سی» گفته است که این حمله «تقریبا به شکل قطعی» کار ایران بوده است ولی «ما بنا نداریم تا سریعا واکنش نشان دهیم چون آخرین چیزی که نیاز داریم درگیری بیشتر در منطقه است».

به گزارش خبرگزاری رویترز، اگر در خصوص دست داشتن ایران در این حمله شواهد قاطعی ارائه شود، ریاض و واشینگتن تحت فشار قرار می‌گیرند تا به آن پاسخ دهند. هر دو کشور در عین حال خواستار احتیاط کردن در این زمینه شده‌اند.

ایران دخالت در حمله به تاسیسات نفتی عربستان که منجر به کاهش نیمی از تولید نفت این کشور شد را رد کرده و در عین حال نسبت به هرگونه حمله به خاک خود هشدار داده است.


حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه سیاستمداران آمریکایی را متهم کرد که «به جای اینکه فضا را مثبت کنند، در شرایطی که فشار روانی و اقتصادی را علیه ملت ایران روا داشته‌اند، می‌خواهند با اتهام‌زنی، فشار تهمت‌زنی حداکثری را علیه ایران اعمال کنند».

وی، واشینگتن و ریاض را در جنگ یمن مقصر دانست و گفت: «ما خواهان درگیری در منطقه نیستیم... چه کسی درگیری را شروع کرد؟»

حوثی‌های مورد حمایت ایران که پنج سال پیش بسیاری از مناطق یمن را به تصرف خود در آوردند مسئولیت این حمله را به عهده گرفته‌اند ولی مقام‌ها و سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا می‌گویند این حملات از جانب شمال و شمال غربی عربستان صورت گرفته است و نه از طرف جنوب که یمن قرار دارد، ضمن اینکه از دقت بالایی برخوردار بوده است.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا در چند روز گذشته صحبت‌های متفاوتی درباره نحوه پاسخ دادن به این حمله ابراز کرده است.

وی ابتدا به طور تلویحی ایران را مسئول این حمله دانست و گفت همان‌طور که ایرانی‌ها در قضیه زدن پهپاد «دروغ بزرگی گفتند» درباره دست نداشتن در حمله به تاسیسات نفتی عربستان نیز «دروغ» گفتند.

آقای ترامپ در روزهای بعد تصریح کرد: «به نظر می‌رسد ایران مسئول حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی باشد، اما باید منتظر نتیجه قطعی تحقیقات در این زمینه ماند و عجله‌ای برای پاسخ دادن نیست».

در همین زمینه، مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا به ریاض رفته است تا با مقام‌های عربستان درباره بحران جاری گفت‌وگو کند. وی سپس به امارات متحده عربی خواهد رفت.

رویترز می‌گوید مقام‌های سازمان ملل که تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران و یمن را رصد می‌کنند نیز برای انجام تحقیقات عازم عربستان شده‌اند.

فرانسه که در ماه‌های اخیر برای کاهش تنش بین تهران و واشینگتن نقش میانجی بازی کرده است نیز گفته که قبل از هر پاسخی، خواهان ارائه شواهد قطعی است.

وزارت امور خارجه ایران روز چهارشنبه اعلام کرد که نامه‌ای به سفارت سوئیس فرستاده و در آن هشدار داده است: «اگر اقدامی علیه ایران صورت بگیرد، آن اقدام بلافاصله با پاسخ روبه‌رو خواهد شد و دامنه آن محدود به منشاء تهدید نخواهد بود».

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، ایرنا و سایت رادیو فردا/ ک.ر
XS
SM
MD
LG