لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۰۱

کارشناسان سازمان ملل: ایران تحریم‌های یمن را نقض کرده است


کار‌شناسان سازمان ملل متحد می‌گویند که جمهوری اسلامی ایران تحریم‌های سازمان ملل متحد در زمینه منع رساندن جنگ افزار برای نیروهای حوثی و هم‌پیمانان آنها زیر پا گذاشته است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه ۲۲ دی‌ماه با استناد به بخش‌هایی از گزارش تهیه شده از سوی کار‌شناسان سازمان ملل و همچنین بر اساس اظهارات دیپلمات‌ها، خبر داد که ایران با نقض تحریم‌های سازمان ملل، به جنگجویان حوثی مورد حمایت خود در یمن موشک و هواپیمای نظامی بدون سرنشین داده است.

تحریم‌های برقرار شده از سوی شورای امنیت در ارتباط با جنگ یمن، از مارس ۲۰۱۵، فروردین ۱۳۹۴، ارسال مستقیم یا غیر مستقیم جنگ‌افزار برای حوثی‌ها و هم‌پیمانان آنها را منع می‌کند.

گزارش ۷۹ صفحه‌ای تهیه شده از سوی کار‌شناسان سازمان ملل متحد تصویری دردناک از این فقیر‌ترین کشور دنیای عرب در رهگذر جنگی که بسیاری آن را نبرد نیابتی میان دو رقیب منطقه‌ای، عربستان سعودی و ایران می‌دانند، ترسیم می‌کند.

گزارش تاکید می‌کند که حیات کشور یمن پس از جنگی که سه سال به درازا انجامیده است، از نفس افتاده است؛ این نبرد ۲۸ میلیون تن از جمعیت یمن را گرفتار کرده است.

بر اساس این گزارش، بیش از ده هزار تن از مردم یمن در جنگ زمینی و حملات هوایی کشته شده‌اند؛ بیش از هفت میلیون یمنی در آستانه قحطی هستند؛ بیش از نوزده میلیون تن تصوری ندارند که وعده غذایی بعدی روزانه آنها تامین می‌شود یا نه؛ زیربناهای درمانگاه‌ها و بیمارستان‌ها ویران است؛ و شیوع وبا جان بیش از یک میلیون یمنی را به خطر انداخته است.

گزارش تاکید می‌کند که کار‌شناسان سازمان ملل هیچ نشانه‌ای در طرف‌های درگیر در جنگ، در کاهش اثرات ویرانگر حملات علیه شهروندان مشاهده نکرده است؛ هر دو طرف بی‌محابا غیرنظامیان را به باد حمله می‌گیرند.

نیروهای حوثی (انصارالله) و سپاهیان حامی علی عبدالله صالح، رییس‌جمهوری پیشین یمن که خودش نیز چند هفته پیش کشته شد، در حالی که از سال ۱۳۹۳، ۲۰۱۴، همچنان کنترل صنعا، پایتخت یمن، را در دست دارند، در برابر ائتلاف عربی به رهبری سعودی صف‌آرایی کرده‌اند، اما ائتلاف عربی که از سوی آمریکا حمایت می‌شود از فروردین ۱۳۹۴ حملات هوایی و بعدا نیز با حملات زمینی، به نیروهای مقابل حمله می‌کند.

با وجود این، از یکسال پیش نبرد‌ها به بن بست رسیده است؛ حملات سنگین هوایی قوای ائتلاف که حامی عبد ربه منصور هادی، رئیس‌جمهوری مورد تایید سازمان ملل است، نتوانسته است که به تصرفات بیشتر زمینی از سوی این نیرو‌ها منجر شود و حوثی‌ها همچنان کنترل صنعا و بخش‌های شمال غرب یمن را که اکثر جمعیت کشور در آن ساکن است، در دست دارند.

کار‌شناسان سازمان ملل متحد که مسئول نظارت بر اجرای تحریم‌های یمن هستند، دو نوبت، یک‌بار در ماه‌های مه و ژوئیه ۲۰۱۷ و سپس ماه‌های نوامبر و دسامبر این سال برای بررسی بقایای موشک‌های زمین به زمین شلیک شده از سوی حوثی‌ها به اهداف‌ سعودی، به عربستان رفتند.

کار‌شناسان سازمان ملل با بررسی بقایای موشک‌های شلیک شده و پهپادهای نظامی به کار گرفته شده از سوی حوثی‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که این جنگ‌افزار منشا ایرانی دارد و ایران آنها را بعد از آغاز تحریم‌های شورای امنیت در مارس ۲۰۱۵ به دست حوثی‌ها رسانده است.

بر اساس گزارش سازمان ملل، با استناد به قطعنامه شماره ۲۲۱۶ شورای امنیت که در بند ۱۴ آن بر منع ارسال مستقیم یا غیر مستقیم جنگ‌افزار برای حوثی‌ها و متحدین آنها تاکید شده است، کمیته بررسی پی برد که جمهوری اسلامی ایران این بند را زیر پا گذاشته و احتیاط لازم را در خودداری از فروش یا انتقال موشک و پهپاد به حوثی‌ها و حامیان علی عبدالله صالح نشان نداده است.

ایران حمایت از حوثی‌ها را تایید کرده ولی انتقال جنگ‌افزار برای آنها را رد می‌کند. در همین حال، محمد علی جعفری فرمانده سپاه پاسداران، دو ماه پیش برای نخستین بار گفت که کشورش به یمن «کمک مستشاری» می‌کند.

در همین حال، ایران هنوز به گزارش جدید کار‌شناسان سازمان ملل متحد که سه‌شنبه گذشته به شورای امنیت ارائه شد، واکنش نشان نداده است.

نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل روز ۲۳ آذر با نشان دادن بقایای یک فروند از موشک‌های بالیستیک شلیک شده از سوی حوثی‌ها به ریاض، پایتخت عربستان، آن را «آژیر خطر» به صدا درآمده برای جامعه جهانی نامید و خواستار اقدام علیه ایران شد که روسیه با آن مخالفت کرد.

گزارش سازمان ملل متحد حصر دریایی برقرار شده از سوی عربستان علیه یمن را نیز که بعد از حمله ششم ماه نوامبر حوثی‌ها به ریاض تشدید شده است، به سختی مورد انتقاد قرار داده و آن را «تهدیدی برای به گرسنگی کشاندن» غیرنظامیان و ابزاری برای تحمیل خواسته‌های جنگی دانسته است.

استفان دوژاری سخنگوی سازمان ملل متحد روز جمعه گفت از بیستم دسامبر که ائتلاف به رهبری سعودی از رفع حصر بنادر حدیده و صلیف خبر داده، ۱۳ کشتی حامل مواد غذایی و سوخت که به شدت مورد نیاز است، به این بنادر رسیده‌اند؛ اما ائتلاف گفته است که این رفع حصر تنها برای یک ماه است.

بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس و رادیو فردا/ ف.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG