مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه ۲۳ دی طرحی را برای نظارت بیشتر بر اجرای برجام به تصویب رساند ولی بعد به طور ناگهانی این مصوبه را معلق کرد، چرا که یک سوم از نمایندگان در رایگیری شرکت نکرده بودند.
این طرح لغو تحریمهای آمریکا علیه برخی از اشخاص و موسسات مالی را تا زمانی که عدم دست داشتن آنها در برنامه موشکهای بالستیک ایران و عملیات تروریستی ثابت شود، منع میکند.
گزارش خبرگزاریها حاکی است رهبران جمهوریخواهان در صددند که روز ۲۵ ژانویه برای جلب نظر تعداد بیشتری از نمایندگان، این طرح را بار دیگر به رای بگذارند.
طرح مجلس نمایندگان آمریکا که پس از تصویب معلق شد در زمینه نظارت بر نحوه اجرای توافق هستهای با ایران به مجالس قانونگذاری این کشور اختیارات بیشتری میدهد.
این طرح مورد حمایت جمهوریخواهان مجلس نمایندگان بود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، اعضای مجلس نمایندگان با ۱۹۱ رای موافق در برابر ۱۰۶ رای مخالف این طرح را تصویب کردند. نزدیک به یک سوم از اعضاء، ۱۳۴ نماینده، در این رای گیری شرکت نکردند.
این رای گیری کمتر از ۲۴ ساعت پس از بازداشت و سپس آزادی ۱۰ ملوان نیروی دریایی آمریکا توسط ایران صورت گرفت که چندین کیلومتر وارد حریم دریایی ایران شده بودند.
حامیان این طرح گفتهاند که بازداشت ملوانان آمریکایی یکی از دلایل حمایت از آن بوده است.
جمهوریخواهان از این رویداد بهرهبرداری کرده تا یکبار دیگر تاکید کنند که نمیتوان به حکومت ایران اعتماد کرد. جمهوریخواهان مدعیاند که از زمان توافق هستهای با ایران در تیرماه امسال، ایران موشکهای بالستیک جدیدی را آزمایش کرده که نقض صریح تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل متحد است و به حمایت از تروریسم در منطقه ادامه داده است.
بسیاری از قانونگذاران آمریکایی خواستار تشدید تحریمهای ایران به خاطر این آزمایشها و همچنین امتناع تهران از آزادی آمریکاییان ایرانیتبار است.
اد رویس، رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، گفته است: «وقتی ایران اینگونه رفتار میکند، ظرف چند روز دیگر هنگامی که دستانش پر از پول میشود... قرار است شاهد چه اقدامات دیگری از سوی سپاه پاسداران باشیم؟»
جمهوری اسلامی ایران امیدوار است که با اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ظرف هفته آینده، به میلیاردها دلار سرمایه مسدود شده خود در بانکهای خارجی در نتیجه لغو تحریمها دسترسی پیدا کند.
کاخ سفید میگوید طرح مجلس نمایندگان میتواند از اجرای توافق هستهای با ایران جلوگیری کند و اگر در نهایت برای تبدیل شدن به قانون به رییس جمهوری تسلیم شود باراک اوباما آن را وتو خواهد کرد.
با توجه به اینکه ایران به تعهدات خود براساس این توافق عمل کرده دولت آمریکا قرار است به زودی بخشی از تحریمهای ایران را لغو کند.