رابرت گیتس، وزير دفاع آمريکا بعد سفر ناگهانی خود به عراق، از آنچه «حرکت به سوی برقراری امنيت در عراق» توصیف می کرد، ابراز رضايت کرد.
آقای گيتس که از ديدارش از عراق باز می گشت، گفت که حس خيلی خوبی از «حرکت همه چيز به سوی پيشبرد امنيت در مناطق ناامن» اين کشور دارد.
رابرت گيتس گفت که دولت عراق بايد از «فرصت پيش آمده جهت برقراری بيشتر امنيت و اصلاحات سياسی» استفاده کند.
وی به خبرنگاران همراهش گفت که نوری المالکی، نخست وزير عراق و شورای رياست جمهوری اين کشور «بدانند که مردم دارند صبر خود را از دست می دهند و آنها بايد با تصويب قوانين اين پيام را به مردمشان برسانند که می توانند با هم کار کنند.»
آقای گيتس اظهار اميدواری کرد که مقامات عراقی بتوانند به سرعت درباره قانونگذاری درباره مسائل کليدی به توافق برسند.
آقای گيتس پس از دو روز اقامت در عراق و ملاقات با مقامات اين کشور و فرماندهان نظامی در بغداد و شمال موصل، روز پنج شنبه به مدت يک ساعت با ژنرال ديويد پترائوس، فرمانده ارشد نيروهای آمريکايی در عراق ديدار و گفت و گو کرد.
در جریان سفر رابرت گیتس به عراق، دیوید پترائوس، فرمانده ارتش آمریکا در عراق گفت که به رغم گسترش امنيت در بخش هايی از عراق، هنوز پاره ای از مشکلات در برخی نواحی عراق وجود دارد؛ از جمله در شمال اين کشور القاعده در آنجا نفوذ بالایی دارد.
فرمانده نیروهای آمریکایی در سخنرانی درکمپ نظامی، کاهش خشونت را وابسته به چند عامل دانست، از جمله «کاهش تعدادی از حمله ها که با اسلحه های تامين شده از ايران صورت می گرفت»، همين طور کاهش فعاليت نيروهای شيعه تندرو مقتدا صدر که تاثير زيادی بر نا آرامی های يکی از نا امن ترين مناطق عراق داشتند .
رابرت گيتس و دیوید پترائوس، هر دو گفته اند که هنوز نمی توانند درباره این که چه چيز باعث کاهش خشونت شده است، حرف بزنند و آيا این که ايران بر سر قول خود به مقامات عراقی برای توقف ارسال اسلحه به عراق و عدم حمايت از تندروها خواهد ماند يا خير .
آقای گيتس درباره نقش ايران در عراق با اشاره به اين که اين مساله هنوز خاتمه نيافته، گفت: «آنها اشکارا قول هايی به دولت عراق داده اند و فکر می کنم حالا بايد منتظر بمانيم و ببينيم.»
آقای گيتس که در بحرين بسر می برد، در يک کنفرانس امنيتی منطقه ای شرکت خواهد کرد .
وی درباره اين کنفرانس گفت: «رفتار ايران در برخی مناطق در اين کنفرانس مورد بحث قرار خواهد گرفت.»
آقای پترائوس اعلام کرده بود که در ماه اکتبر افرادی را بازداشت کرده اند که تحت آموزش جمهوری اسلامی ايران قرار داشتند .
بر اساس آمار آسوشيتد پرس تعداد اجساد پيدا شده در مناطق عمومی به کمتر از نصف کاهش پيدا کرده و از حداقل ۸۵۳ نفر در ماه ژوئن به ۴۰۱ نفر در ماه نوامبر کاهش داشته است .
همين طور در بغداد، تعداد کشته ها بر اثر درگیری های درون شهری از حداقل ۸۳۸ نفر در ماه ژوئن به ۲۴۷ نفر در نوامبر کاهش پيدا کرده است .