«گروه چهار خاورمیانه»، شامل نمایندگان سازمان ملل، آمريکا، روسيه و اتحاديه اروپا در پی نشست خود در لندن، خواستار توقف خانه سازی در کرانه باختری توسط اسرائيل شد.
این گروه که گاهی «گروه مادرید» نیز نامیده می شود، در سال ۲۰۰۲ میلادی با هدف افزایش تلاش های دیپلماتیک برای پیشبرد روند مذاکرات صلح خاومیانه تشکیل شد و هم اکنون، تونی بلر، نخست وزیر سابق بریتانیا نیز فرستاده ویژه آن است.
در بيانيه ای که از سوی بان کی مون، دبير کل سازمان ملل قرائت شد، آمده است: «گروه چهارگانه از اسرائيل می خواهد که تمامی فعاليت های ساختمان سازی را متوقف کند و پاسگاه های ايجاد شده پس از مارس ۲۰۰۱ را برچيند.»
در بيانيه ای که روز جمعه، پس از گفت و گوهای چهارجانبه در لندن منتشر شد، همچنين از کشورهای عربی خواسته شده که متعهد به کمک به تشکیلات فلسطینی باشند.
گروه چهار گانه از کشورهای عربی خواست که بر توافق های صورت گرفته کنفرانس پاريس در دسامبر ۲۰۰۷ درباره فلسطينيان پافشاری کنند و به توافق های اقتصادی و سياسی انجام پذيرفته در آناپوليس، پايبند باشند.
کاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريکا پيش از اين نشست، در جلسه ای با سالم فياض، نخست وزير تشکيلات فلسطينی و زيپی لوينی، وزير خارجه اسرائيل گفت و گو کرده بود.
وزير امور خارجه آمريکا در شب پس از گفت و گوها در لندن، به خبرنگاران گفت که کشورهای عربی نبايد به دنيال اين باشند که چقدر کم می توانند درباره اين موضوع اثرگذار باشند، بلکه بايد به اين فکر کنند که چقدر تاثيرگذارند.
خانم رايس پس از اين جلسه، از لندن به بیت المقدس (اورشليم) رفت تا مذاکرات اسرائيل و فلسطينيان را برای صلح دنبال و مقدمات سفر جرج بوش، رئيس جمهوری آمريکا را مهيا کند.
جرج بوش از ۱۳ ماه مه تا ۱۸ اين ماه برای پيشبرد مذاکرات صلح، از اسرائيل، عربستان سعودی و مصر ديدن می کند.
رئيس جمهوری آمريکا اوايل اين هفته باز اظهار اميدواری کرده است که قرارداد صلح خاورميانه پيش از به پايان رسيدن دوره رياست جمهوری او در ماه ژانويه، به ثمر برسد.
در اين بيانيه همچنين آمده است: «گروه چهارگانه خواستار ادامه کمک های اضطراری و انسانی و مهيا کردن سرويس های ضروری در غزه بدون وقفه است.»
تونی بلر، نخست وزير سابق بريتانيا که اکنون گروه چهارجانبه را رهبری می کند، گفت که شرايط در غزه «وحشتناک» بوده است.
سازمان های خيريه بريتانيا دربيانيه ای از «گروه چهارگانه» خواسته بودند تا اسرائيل را برای بازگشودن گذرگاه های مرزی با نوارغزه زير فشار بگذارند.
اين سازمان ها می گويند که بستن گذرگاه های مرزی، ساکنان نوارغزه را در موقعيت بسيار دشواری قرار داده است.