ارتش اسرائیل روز سهشنبه ۱۲ دی اعلام کرد که در حملات روز دوشنبه به شمال نوار غزه دهها شبهنظامی گروه افراطی حماس کشته شدند. همزمان حملات جنگندهها و تانکهای اسرائیل به اهدافی در جنوب این باریکه تشدید شده است.
حماس از نظر اتحادیه اروپا و آمریکا گروهی تروریستی قلمداد میشود.
ساکنان نوار غزه میگویند که نبرد شدید در مناطق مرکزی این باریکه ادامه دارد و تانکهای اسرائیل بخشهایی از اردوگاه آوارگان جبالیه را گلولهباران کردهاند.
اداره بهداشت نوار غزه که در کنترل حماس است اعلام کرد که طی۲۴ ساعت گذشته حدود ۲۰۷ فلسطینی دیگر کشته و ۳۳۸ نفر نیز مجروح شدهاند.
با احتساب این ارقام، تعداد کشتهها از آغاز درگیری بین اسرائیل و گروه حماس در روز ۱۵ مهر، تاکنون به ۲۲ هزار و ۱۸۵ نفر رسیده است.
در این حملات بیش از ۵۵ هزار نفر مجروح و هزاران نفر نیز مفقود شدهاند که به احتمال فراوان اجساد آنها زیر آوار باقی مانده است.
بر اثر حملات هوایی و گلوله باران نوار غزه بخش اعظم زیرساختهای غیرنظامی و تعداد زیادی از ساختمانهای مسکونی ویران شده و به گفته سازمان ملل حدود ۹۰ درصد از جمعیت ۲.۳ میلیونی این باریکه یک یا چندبار آواره شده و به محدوده کوچکی پناه بردهاند.
ظرفیت مراکز درمانی به ۲۰ درصد دوران قبل از جنگ کاهش یافته و بهرغم وعدههای جامعه بینالمللی، انتقال کمکهای بشردوستانه بسیار کمتر از نیاز مردم است. سازمان ملل در مورد خطر بروز قحطی و گسترش بیماریهای مسری در میان آوارگان فلسطینی هشدار داده است.
ارتش اسرائیل در نشست خبری روزانه خود گفت نیروهای این کشور دیروز به مواضع شبهنظامیان حماس در شهر غزه و نقاطی در حاشیه ساحل دریای مدیترانه حمله کردهاند.
به گفته ارتش اسرائیل، در حملات به اردوگان آوارگان جبالیه دهها شبهنظامی حماس کشته شدهاند و نيروهای اين کشور در شهر خان یونس، واقع در جنوب نوار غزه و یکی از مدارس تحت مدیریت سازمان ملل در البریج چندین سامانه شلیک راکت را منهدم کردهاند.
ساکنان نوار غزه میگویند حملات جنگندهها و تانکهای ارتش اسرائیل به نواحی شمالی و شرقی خان یونس که در هفتههای گذشته به پناهگاه تعداد پرشماری از آوارگان بدل شده، شدیدتر از روزهای قبل است.
حماس و جهاد اسلامی در بیانیههای جداگانهای گفتند که با شلیک خمپاره و موشکهای ضد تانک توانستهاند از پیشروی تانکهای اسرائیلی به سمت نواحی غربی خان یونس جلوگیری کنند.
از بیانیه آنها چنین برمیآید که تانکها و سربازان اسرائیلی در قسمتهای شرقی، شمالی و مرکزی خان یونس مستقرند.
حماس روز دوشنبه ادعا کرد که با منفجر کردن یک میدان مین در یکی از محلات شهر غزه ۱۵ سرباز اسرائیلی را کشته است.
این گروه بهرغم گذشت حدود سه ماه از شروع حملات اسرائیل هنوز توانایی خود برای شلیک راکت به سوی اسرائیل از جمله شهر تل آویو را حفظ کرده است.
از سوی دیگر ارتش اسرائیل در روزهای اخیر بخشی از نیروهای خود را از نوار غزه خارج کرده است.
از سخنان فرماندهان نظامی و مقامات دولت اسرائیل چنین برمیآید که عملیات زمینی در نوار غزه در شرف ورود به فاز جدیدی است که در آن محدودههای مشخصی هدف قرار خواهد گرفت.
کاستن از نیروهای ذخیره که در عملیات غزه شرکت دارند به اسرائیل امکان خواهد داد که در صورت احساس خطر در مرز با لبنان نیروی بیشتری به این منطقه اعزام کند. علاوه بر این، بسیج چند صد هزار نیروی ذخیره به مدت بیشتر از چند ماه به اقتصاد این کشور لطمه خواهد زد.
مقامات آمریکایی تصمیم اسرائیل را نشانهای از کاهش شدت عملیات نظامی در شمال نوار غزه میدانند. واشینگتن از مدتها پیش از اسرائیل خواسته بود از شدت تهاجم نظامی خود بکاهد و روی عملیات هدفمند برای نابودی حماس و رهبران آن تمرکز کند.
در یک رویداد دیگر ارتش اسرائیل گفت سربازان این کشور در زد و خورد با گروهی از فلسطینیان مسلح در کرانه باختری چهار نفر از آنها را از پای درآوردهاند.
یک مقام ارشد اسرائیلی نیز گفت وضعیت فعلی در مرز با لبنان و تداوم درگیریهای پراکنده با حزبالله لبنان نمیتواند ادامه یابد. او افزود: «شش ماه آینده مقطع بسیار حساسی خواهد بود.»