لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۴۵

خبرهای ضد و نقیض از درگیری نیروهای عراقی با کردها در نزدیکی خط لوله نفت


مقام‌های اقلیم کردستان عراق می‌گویند که نیروهای عراقی روز سه‌شنبه، دوم آبان، حمله‌ای را به سوی مرز ترکیه آغاز کرده‌اند که در آن بخشی از خط لوله صادرات نفت از اقلیم کردستان واقع شده‌است. مقام‌های عراقی این خبر را تأیید نمی‌کنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، هیمن هورامی، مشاور رسانه‌ای رئیس اقلیم کردستان، روز سه‌شنبه گفت که نیروهای پیشمرگه کُرد، حمله حشد الشعبی را در منطقه ربیعه در ۴۰ کیلومتری جنوب مرز فیش‌خابور دفع کرده‌اند.

حشد الشعبی یا بسیج مردمی عراق مجموعه‌ای از نیروهای شبه‌نظامی شیعه مورد حمایت ایران است که در بسیاری از عملیات‌های نظامی، ارتش عراق را همراهی می‌کند.

فرماندهان پیشمرگه کرد، جمهوری اسلامی ایران را متهم کرده‌اند که هدایت نیروهای دولت مرکزی عراق و شبه نظامیان حشد الشعبی را برای کنترل دوباره کرکوک و سایر مناطق تحت سلطه کردها به عهده داشته است.

روز دوشنبه اول آبان،‌ یک مقام اقلیم کردستان که نامش ذکر نشده گفت که نیروهای دولت مرکزی و شبه‌نظامی‌های مورد حمایت ایران در حال استقرار تانک و توپخانه در ربیعه، در شمال غرب موصل، هستند.

با این حال، به گزارش رویترز، یک مشاور امنیتی دولت عراق روز دوشنبه با اظهار این‌که بغداد قصد در دست گرفتن کنترل مرز فیش‌خابور را دارد، از تأیید آماده شدن دولت عراق برای عملیات نظامی در آن منطقه خودداری کرد.

در همین حال اما، روز سه‌شنبه یک سخنگوی نظامی دولت عراق در گفت‌وگو با رویترز با اشاره به منطقه فیش‌خابور گفت که در آن منطقه «هیچ دیگری نظامی رخ نداده است.»

فیش‌خابور، گذرگاه مرزی عراق به ترکیه و سوریه است و خط لوله‌ای که نفت خام را از نقاط مختلف عراق به سوی شمال می‌آورد در فیش‌خابور به خط لوله دیگری پیوسته و این نفت از این راه برای صادرات به سواحل مدیترانه ترکیه منتقل می‌شود.

پس از برگزاری همه‌پرسی استقلال در کردستان عراق در ۲۵ سپتامیر، حدود یک ماه پیش، مقام‌های عراقی اقداماتی را برای در دست گرفتن همه مناطق مورد مناقشه خود با کردهای عراق آغاز کرده‌ و گذرگاه‌های مرزی اقلیم کردستان را نیز یک به یک تحت کنترل خود درآورده‌اند.

ایران و ترکیه نیز که با برگزاری این همه‌پرسی مخالف بودند در این اقدامات از دولت مرکزی عراق حمایت می‌کنند.

گذرگاه مرزی فیش‌خابور از سال ۱۹۹۱ یعنی از زمانی که ایالات متحده و دیگر قدرت‌های غربی در شمال عراق منطقه پروازممنوع اعلام کرده‌بودند تحت کنترل نیروهای کرد عراقی درآمده است.

منطقه روبه‌روی فیش‌خابور در طرف سوری مرز هم‌اینک تحت کنترل نیروهای کُرد سوری مورد حمایت آمریکا است.

رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه خواستار حل و فصل اختلافات دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان بر سر همه پرسی استقلال در این منطقه از طریق گفت‌وگو شده است.

XS
SM
MD
LG