سازمان غیردولتی «خانه آزادی» (فریدوم هاوس) در تازهترین گزارش خود در مورد آزادی اینترنت میگوید دولتها بهطور فزایندهای به رصد شهروندان و تاثیرگذاری بر نتیجه انتخابات در فضای مجازی روی آوردهاند.
در این گزارش به قزاقستان، سودان و برزیل و شماری دیگر از کشورها بهعنوان کشورهایی اشاره شده که طی یک سال گذشته شاهد بدترین روند نزول آزادیها در فضای مجازی و اینترنت بودند.
گزارش تازه خانه آزادی پنجم نوامبر/۱۴ آبان منتشر شدهاست. این گزارش دربرگیرنده افزایش اقدامات رهبران پوپولیست و متحدان آنها برای تغییر صحنه سیاسی داخلیست.
این سازمان غیردولتی در عین حال میگوید اقدامات گوناگونی در بسیاری از کشورها برای سانسور اینترنت یا فیلتر کردن آن صورت گرفته تا حکومتها بر اریکه قدرت باقی بمانند.
مایک آبراموویتس، رئیس «خانه آزادی» میگوید «بسیاری از دولتها به این نتیجه رسیدهاند که هوچیگری و پروپاگاندا در فضای مجازی بهتر جواب میدهد تا سانسور».
به گفته این سازمان در ۲۶ کشور در بین ۳۰ کشور جهان که در سال گذشته هدف پژوهشها قرار گرفتهاند، و در آنها انتخابات همگانی برگزار شده، تحریف اخبار و اطلاعات رصد شدهاست.
از ۴۰ کشور در میان ۶۵ کشور که هدف پژوهشهای خانه آزادی بودهاند نیز «نمونههای پیشرفته از برنامههای جاسوسی در شبکههای اجتماعی» رصد شدهاست.
این سازمان غیردولتی به روسیه و چین بهعنوان کشورهایی اشاره کرده که دست به حملات سایبری و جنگ اطلاعاتی زدهاند تا بر انتخابات دمکراتیک در کشورهای دیگر تاثیر بگذارند.
ادامه «هشدارها» در مورد رسانهها و اینترنت
«خانه آزادی» در گزارش ماه ژوئن خود در مورد آزادی رسانهها نیز گفته بود با اوجگیری رهبران پوپولیست، برخی از نافذترین دمکراسیهای جهان صحنه اقدامات و تلاشهایی برای پایمال کردن استقلال رسانهها شدهاند.
رتبه ایران در گزارش سال جاری از آزادی رسانههای «۱» بود که آن را در کنار کشورهایی مانند عراق، اردن، اتیوپی، مراکش یا میانمار قرار میداد. رتبه برخی دیگر کشورهای منطقه غرب آسیا صفر است؛ مانند عربستان سعودی یا بحرین.
در این درجهبندی کشورهایی که رتبه «۴» میگیرند از بهترین وضعیت برخوردارند و آن دسته که رتبه صفر میگیرند در بدترین شرایط قرار دارند.
از کشورهایی که توانستهاند رتبه ۴ را از آن خود کنند، یعنی کشورهایی با بالاترین سطح از آزادی و استقلال رسانهها، میتوان به کاستاریکا، آلمان، جامائیکا، هلند، نیوزیلند، تایوان یا ایالات متحده و بریتانیا اشاره کرد.
گزارش تازه «خانه آزادی» بیانگر ادامه نگرانیها از سوی موسسات نظارتی-پژوهشی در مورد روند بهرهگیری از فضای مجازی، سانسور اینترنت و آزادی و آزادی بیان در جهان است.
در مرداد ماه امسال نتایج تحقیق شرکت مشاوره ریسک «میپلکرافت» نشان میداد نیمی از مردم جهان در کشورهایی زندگی میکنند که حاکمان آنها به شکل گسترده به نقض آزادی بیان و تجاوز به حریم خصوصی مردم متوسل میشوند.
در بهمن سال گذشته «خانه آزادی» تصویر تیرهای از شرایط آزادیهای سیاسی و مدنی در ۶۸ کشور جهان ارائه کرده بود.
این سازمان در عین حال به کشورهایی مانند ایران، روسیه، یا عربستان سعودی، بهعنوان کشورهایی اشاره کرده بود که «مخالفان خود را در خارج از کشور هدف آزار و ترور قرار دادهاند یا درخواست استردادشان را مطرح کردهاند یا آنها را ربودهاند».
«خانه آزادی» در سال ۱۹۴۱ در واشینگتن تاسیس شد و یک نهاد غیردولتیست که بخش مهمی از بودجه آن از طریق بودجه فدرال دولت آمریکا تامین میشود.