لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۳۲

گروه ۷، ایران را مسئول حمله به کشتی «مرسر استریت» دانست


کشتی «مرسر استریت» که در مالکیت ژاپن و در اجاره یک شرکت اسرائیلی است روز هفتم مرداد در دریای عمان هدف حمله قرار گرفت
کشتی «مرسر استریت» که در مالکیت ژاپن و در اجاره یک شرکت اسرائیلی است روز هفتم مرداد در دریای عمان هدف حمله قرار گرفت

وزیران خارجه کشورهای عضو «گروه ۷» و نماینده عالی اتحادیه اروپا روز جمعه ۱۵ مرداد در بیانیه مشترکی ایران را عامل حمله به یک کشتی تجاری مرتبط با اسرائیل دانستند.

وزیران خارجه قدرت‌های صنعتی، شامل آمریکا، کانادا، فرانسه، بریتانیا، آلمان، ایتالیا و ژاپن در این بیانیه نوشتند که حمله یادشده «عامدانه، هدفمند و نقض آشکار قوانین بین‌المللی بوده و همه شواهد قابل دسترس، به صراحت به [نقش] ایران اشاره دارد».

کشورهای امضا کننده بیانیه افزوده‌اند که «از همه توان خود استفاده خواهند کرد تا از کشتی‌رانی که شاهرگ اقتصاد جهان است، مراقبت شود و تردد دریایی به دور از اقدامات خشونت‌آمیز ادامه یابد».

وزیران خارجه «گروه ۷» و نماینده عالی اتحادیه اروپا بیانیه خود را پیشاپیش نشست روز جمعه شورای امنیت سازمان ملل متحد صادر کردند. بررسی حمله به کشتی در دستور کار این جلسه شورای امنیت است.

کشتی «مرسر استریت» که در مالکیت ژاپن و در اجاره کارتل‌های بین‌المللی کشتی‌رانی، و از جمله یک شرکت اسرائیلی به نام «زودیاک» است، روز هفتم مرداد در آب‌های دریای عمان هدف حمله ظاهرا پهپادی قرار گرفت.

در این رخداد کاپیتان و یک محافظ کشتی که شهروندان رومانی و بریتانیا بودند، کشته شدند.

بریتانیا اطلاعات اسرائیل در مورد حمله پهپادی به کشتی را تایید کرد و سنتکام، ستاد مرکزی نیروهای آمریکا نیز یک روز بعد از حمله، آن را پهپادی دانست.

نشست غیرعلنی شورای امنیت بنا به درخواست بریتانیا، رومانی و لیبریا تعیین شده است. کشتی یادشده زیر پرچم لیبریا در تردد دریایی بود.

اما اسرائیل نیز روز ۱۳ مرداد در نامه به شورای امنیت، خواهان تشکیل نشست اضطراری شورا شده بود.

بنی گانتز، وزیر دفاع و یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، روز ۱۳ مرداد در دیدار با سفیران کشورهایی که دولت آنها عضو دایم یا غیر دایم شورای امنیت است، بر لزوم تحریم ایران از طریق شورای امنیت تاکید کردند.

بنی گانتز به سفیران این کشورها گفته بود که «برای نخستین بار فاش می‌کند» که سعید آقاجانی، فرمانده واحد پهپادی سازمان هوا- فضای سپاه پاسداران ایران عامل اصلی طراحی و اجرای حمله پهپادی به کشتی بوده است.

مقامات ارشد سیاسی و نظامی ایران با مبرا دانستن نام ایران از رویدادهای دریایی اخیر منطقه، این سلسله حوادث را «کاملا مشکوک، توطئه‌آمیز و فضا‌سازی کاذب برای پیشبرد اغراض ضد ایرانی» نامیدند.

زهرا ارشادی، معاون نمایندگی دایم ایران در سازمان ملل روز ۱۳ مرداد در نامه به شورای امنیت نسبت به «ایجاد حوادث ساختگی دریایی در خلیج فارس و فراتر از آن، از سوی رژیم صهیونیستی (اسرائیل)» هشدار داد.

در آستانه نشست روز جمعه شورای امنیت نیز، بهرام قاسمی، سفیر ایران در فرانسه، بعید ندانست که حمله به کشتی «مرسر استریت» و برخی رویدادهای «مشکوک» روز ۱۴ مرداد در آب‌های خلیج فارس، بخشی از «نیرنگ و حیله» خود اسرائیل، برای ضربه زدن به ایران باشد.

آقای قاسمی در حساب کاربری خود در توییتر، افزود که «ایران هوشیارانه‌تر از هر روز، از این‌گونه دام‌های چند منظوره جنگ‌طلبانه، عبور خواهد کرد».

محسن بهاروند، سفیر ایران در بریتانیا، نیز در روزهای گذشته گفته بود که ایران خود قربانی حملات دریایی اسرائیل بوده و یکی از حمله‌ها به کشتی‌ها با زیردریایی انجام شد.

اشاره آقای بهاروند ظاهرا به اقدام وقت اسرائیل در فرستادن زیردریایی پیشرفته خود به نزدیکی آب‌های خلیج فارس بود. در آن زمان، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر وقت، گفته بود که این زیردریایی‌ها در «دریاهای دور و نزدیک» در تقابل اسرائیل علیه ایران مشارکت دارند.

روزنامه وال استریت جورنال در آغاز بهار امسال فاش کرد که از سال ۲۰۱۹ به بعد، اسرائیل دستکم به ۱۲ فروند کشتی ایرانی، که عمدتا کشتی‌های تجاری یا نفتکش‌ها بودند، در آب‌های منطقه حمله کرده است.

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور پیشین ایران، روز یکشنبه این هفته در حالی که هنوز در این مقام ارشد بود، گفت که «اسرائیل آدم فرستاد و نفتکش ایرانی را از درون منفجر کردند». وی اما توضیح بیشتری نداد.

صدور بیانیه وزیران خارجه «گروه ۷» در خصوص مقصر دانستن ایران در حمله به کشتی «مرسر استریت» و نشست شورای امنیت در پشت درهای بسته در این باره، با نخستین روز کار ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور جدید ایران، مصادف شده است.

آقای رئیسی در آیین ادای سوگند ریاست جمهوری در روز ۱۴ مرداد در مجلس در برابر میهمانانی از خارج تاکید کرد که دولت او حامی مظلومین و فلسطین خواهد بود اما در راستای تعامل با کشورها کار خواهد کرد و از هر نوع راهکار سیاسی که به رفع تحریم‌ها علیه ایران بینجامد، استقبال می‌کند.

با استفاده از گزارش خبرگزاری‌های رویترز و آسوشیتدپرس و رادیو فردا؛ ف.ر/س.ن
XS
SM
MD
LG