با بازگشت تحریمهای آمریکا علیه تهران، صندوق بینالمللی پول در تازهترین گزارش خود رکود تورمی شدید در اقتصاد ایران را برای سال جاری و آینده میلادی پیشبینی کرده است. در عوض این نهاد بینالمللی رشد اقتصادی بهتری را برای عربستان متصور شده است.
صندوق بینالمللی پول در ارزیابی تازه خود میگوید انتظار میرود میزان تورم در ایران در سال ۲۰۱۸ میلادی به ۲۹.۶ درصد و رشد اقتصادی ایران به منفی ۱.۵ درصد برسد.
در ارزیابی این نهاد مالی بینالمللی برای سال ۲۰۱۹ نیز میزان تورم ایران ۳۴.۱ درصد و میزان رشد اقتصادی منفی ۳.۶ درصد آمده است.
این پیشبینی در حالی که صندوق بینالملل پول در سال ۲۰۱۶ میلادی رشد اقتصادی ایران را ۱۲.۵ درصد و میزان تورم را ۹.۱ درصد ارزیابی کرده بود. با این حال در سال ۲۰۱۷ میزان رشد اقتصادی ایران ۳.۷ درصد ارزیابی شده بود، گرچه پیشبینی نرخ تورم اندکی بالاتر از سال ۲۰۱۶ و معادل ۹.۶ درصد بود.
صندوق بینالمللی پول ناظر بر اجرای سامانه پولی در سطح جهان است و پیشبینیهای آن نیز از منابع مهم ارزیابی اقتصادی کشورهای مختلف به شمار میرود.
این نهاد که دفتر مرکزی آن در واشینگتن قرار دارد، نزدیک به یک سال پیش گفته بود انتظار میرود رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۸، بالای چهار درصد باشد، آنهم در حالیکه دیگر تولیدکنندگان نفت در خاورمیانه رشد اقتصادی نزدیک به صفر درصد خواهند داشت.
این پیشبینی اما با بازگشت دور نخست تحریمها علیه تهران و چشمانداز وضعیت اقتصادی ایران پس از بازگشت تحریمهای نفتی و مالی در آبان ماه، تغییر کردهاست.
صندوق بینالمللی پول میگوید انتظار میرود با کاهش صادرات نفت ایران در دو سال آینده وضعیت اقتصادی ایران نیز رو به افول برود، تا دوباره «در سال ۲۰۲۰-۲۰۲۳ به یک وضعیت نسبتاً مثبت برسد».
همزمان اما پیشبینی رشد اقتصادی عربستان سعودی که سال پیش ۰.۹ درصد بود، انتظار میرود به ۲.۲ درصد در سال جاری میلادی و ۲.۴ درصد در سال ۲۰۱۹ برسد؛ نیمدرصد بیشتر از ارزیابی قبلی.
در مجموع کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا (خاورمیانه و شمال آفریقا) در سال ۲۰۱۸ دو درصد و در سال بعد دو و نیم درصد رشد خواهند داشت. البته این رشد نیز در مجموع کمتر از ارزیابی قبلیست.
فریدون خاوند، تحلیلگر مسائل اقتصادی، پیشتر به رادیو فردا گفته بود با وجود جانگرفتن اقتصاد جهان، کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا، بهخاطر سطح پایین بهای نفت در سالهای پیش، آشوب و هرجومرج در منطقه و مسائل امنیتی از نظر اقتصادی ضربه خوردهاند.
این شرایط با خروج دولت دونالد ترامپ از برجام و بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران ابعاد تازهای نیز به خود گرفتهاست.
بنا بر گزارشها ایران در سال گذشته روزانه ۲.۱ میلیون بشکه نفت خام و ۴۰۰ هزار بشکه میعانات گازی صادر کردهاست.
ولیعهد عربستان سعودی روز ۱۳ مهرماه، گفته بود کشورش، همراه دیگر کشورهای تولیدکننده نفت، کاهش صادرات نفت ایران و حتی «دو برابر آن» را جبران کردهاند. او میگوید صادرات نفت ایران «تا ۷۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته» است. وزیر نفت ایران اما سخنان محمد بن سلمان را رد کرده و گفته بود نه این کشور و نه هیچ کشور دیگری توان تولید این میزان نفت را ندارند.
خبرگزاری فرانسه روز ۱۷ مهر ماه در گزارشی گفته است صادرات نفت ایران در حدود نیم میلیون بشکه کاهش یافته، هرچند انتظار میرود در ماه آینده میلادی، و بازگشت تحریمهای نفتی ایالات متحده علیه تهران، کاهش بیشتری پیدا کند.
از دیگر کشورهایی که در ارزیابی تازه صندوق بینالمللی پول رشد آنها نسبت به برآوردهای پیشین، بهطور محسوسی کاهش یافته، ترکیه، مکزیک، برزیل و آرژانتین هستند.