یک روز پس از سخنرانی علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی علیه هرگونه عادیسازی روابط میان دولتهای منطقه و اسرائیل، برخی مطبوعات جهان با بازتاب این سخنان، موضع جمهوری اسلامی مقابل عادیسازی احتمالی رابطه عربستان سعودی و اسرائیل را بررسی کردهاند.
روزنامه فیگارو چاپ پاریس در شماره روز چهارشنبه ۱۲ مهر در گزارشی نوشت که جمهوری اسلامی پس از یک دوره نادیده گرفتن گزارشها درباره عادیسازی احتمالی رابطه ریاض و اسرائیل، اکنون «این خطر» را «به اندازی کافی جدی» تلقی کرده؛ به گونه که «صدای بالاترین مقامها بلند شده است».
فیگارو پس از یادآوری اظهارات روز سهشنبه خامنهای و همچنین دو موضعگیری اخیر ابراهیم رئیسی علیه روابط با اسرائیل، به اظهارات چند ماه پیش وزیر خارجه جمهوری اسلامی اشاره کرده که مدعی شده بود: «هیچ نشانهای از عادیسازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل مشاهده نمیشود.»
حسین امیرعبداللهیان این ادعا را چهار ماه پیش در گفتوگو با روزنامه فیگارو مطرح کرده بود.
فیگارو نوشت که جمهوری اسلامی به ویژه امیدوار بود که از رابطه با عربستان سعودی برای سرمایهگذاری در اقتصاد از نفس افتاده خود بهره ببرد. همچنین یک دیپلمات اروپایی مستقر در تهران که نامش فاش نشده، به این روزنامه گفت که به دلیل رابطه با عربستان سعودی، رهبران ایران معتقد بودند «حمله اسرائیل [به تاسیسات اتمی ایران] بعید است.»
فیگارو نیز با وجود این که اضافه کرده این حملات احتمالی اسرائیل، «با نزدیک شدن ایران و عربستان سعودی پیچیدهتر شده است»، اما یادآور شده که مقامهای اسرائیلی در سالهای گذشته بارها نسبت به پیشرفت برنامه هستهای جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرده و همچنان تهدیدهای خود مبنی بر احتمال مقابله نظامی در این زمینه را حفظ کردهاند.
روزنامه فیگارو نوشت که اکنون اظهارات اخیر محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، در گفتوگو با فاکسنیوز «خطر دوباره به راه افتادن یک جبهه ضد سعودی در ایران» را به وجود میآورد.
بن سلمان در این مصاحبه گفته بود که کشورش و اسرائیل «هر روز به عادیسازی رابطه نزدیکتر میشوند».
اشاره فیگارو به شکلگیری احتمالی یک کارزار دیگر علیه عربستان سعودی در ایران، در حالی است که پیشتر روابط دیپلماتیک دو کشور در دی ۱۳۹۴ بهدنبال حمله شماری از هواداران جمهوری اسلامی به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد قطع شده بود.
همچنین احتمال شکلگیری دوباره این کارزار در شرایطی است که به تازگی لغو یک بازی فوتبال باشگاهی میان باشگاههای دو کشور بر سر نصب مجسمه قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران، امکان افزایش تنشها میان تهران و ریاض را بالا برده است.
بر اساس گزارش شبکههای اجتماعی، شهرداری تهران پس از لغو این بازی، عکسهایی از سلیمانی را در معابر تهران نصب کرد.
فیگارو به نقل از یک کارشناس مسائل منطقه خلیج فارس که نامش را ذکر نکرده، نوشت: «همه چیز به عمق نزدیکی روابط عربستان سعودی و اسرائیل بستگی خواهد داشت.»
این کارشناس افزود که اگر این رابطه فقط منجر به سرمایهگذاری اسرائیل در منطقه آزاد عربستان سعودی و افتتاح سفارت اسرائیل در ریاض باشد، برای تهران «مشکل بزرگی نیست». اما اگر مسائل امنیتی و تسلیحاتی نیز در توافق صلح گنجانده شود، «هضم آن برای ایران پیچیدهتر خواهد بود».
این کارشناس تأکید کرده که «خط قرمز» جمهوری اسلامی، هماهنگی اسرائیل و عربستان سعودی در مورد کشورهایی چون لبنان و سوریه است که جمهوری اسلامی اکنون در آن کشورها «موقعیت قدرتمندی» دارد.
جروزالم پست: «مبارزه سخت» تهران با «نیروی فزاینده عادیسازی»
همزمان روزنامه اسرائیلی جروزالم پست نیز در تحلیلی با عنوان «ایران با نبردی برای متوقف کردن عادیسازی کشورهای خاورمیانه با اسرائیل مواجه است» به بررسی اظهارات اخیر خامنهای پرداخت.
نویسنده این مقاله نیز همچون نویسنده فیگارو تأکید کرده که دیگر جمهوری اسلامی نمیتواند گزارشهای متعدد درباره احتمال برقراری روابط میان ریاض و اسرائیل را نادیده بگیرد.
جروزالم پست نوشت که حتی المیادین، شبکه خبری حامی جمهوری اسلامی مستقر در بیروت نیز روز سهشنبه درباره سفر اخیر تعدادی از وزرای کابینه اسرائیل به عربستان سعودی گزارش داد.
این روزنامه اسرائیلی با اشاره به همصدا شدن حسن نصرالله رهبر گروه شبهنظامی حزبالله لبنان با خامنهای نوشت: «کاری که جمهوری اسلامی ممکن است انجام دهد این است که از سیاست فرستادن پیام در منطقه برای تهدید این عادیسازی استفاده کند».
جروزالم پست با اشاره به این که تهران هنوز نتوانسته «دستور کار خود» در این زمینه را «آن قدر که میخواهد به پیش ببرد»، نتیجهگیری کرد: «تهران کاملا میداند که اکنون با یک مبارزه سخت در برابر نیروی فزاینده عادیسازی [روابط با اسرائیل] مواجه است و تلاش خواهد کرد عرصههای مختلف را بیثبات کند تا بتواند توپ را به زمین خود بازگرداند.»