فدراسیون شطرنج ایران میگوید در راستای «برگزاری پرشور» انتخابات ریاست جمهوری در کشور، فعالیتهای خود را به حالت تعلیق درمیآورد.
در بیانیه این فدراسیون، «ضمن تشویق تمامی جامعه شطرنج به حضور در انتخابات» تأکید شده: «هرگونه فعالیت ورزشی از جمله برگزاری مسابقات، دورهها و کلاسهای آموزشی، از هفتم تا دهم تیر ممنوع است.»
به نوشته باشگاه خبرنگاران جوان، طبق اعلام فدراسیون شطرنج، این ممنوعیت بر اساس دستور وزارت ورزش صورت گرفته است. با این حال سایر فدراسیونها از انتشار این بخشنامه خودداری کردهاند.
فدراسیون شطرنج میگوید در صورت دو مرحلهای شدن انتخابات، ممنوعیت فعالیتها از چهاردهم تا ۱۷ تیر تمدید میشود.
این فدراسیون در مورد تصمیم خود توضیح دیگری نداده و مشخص نکرده است که برگزاری کلاسهای آموزشی یا مسابقات شطرنج چه مانعی بر سر «برگزاری پرشور» انتخابات ریاست جمهوری ایجاد میکند.
در سالهای قبل، کنار گذاشتن حجاب اجباری توسط زنان شطرنجباز ایرانی در مسابقات جهانی انعکاس وسیعی در ورزش ایران داشت و حمایت گستردهای را در شبکههای اجتماعی جلب کرد.
امسال و در جریان کارزار انتخاباتی جدید در ایران، هنوز خبری از موضعگیریهای اجتماعی یا سیاسی از سوی شطرنجبازان ایرانی منتشر نشده است.
در پی افزایش فشارهای سیاسی و اجتماعی در سالهای گذشته، موج مهاجرت ورزشکاران در رشتههای مختلف و درخواست پناهندگی آنها از سایر کشور افزایش چشمگیری یافته است.
در دورههای اخیر تعدادی از سرشناسترین شطرنجبازان زن ایرانی ازجمله سارا خادمالشریعه و میترا حجازیپور به دلیل آن که حاضر نشدند حجاب اجباری را رعایت کنند، از ایران مهاجرت کردهاند.
پویا ایدنی، استاد بزرگ شطرنج ایران نیز از جمله افرادی بود که سال گذشته بهدلیل برخی «مشکلات» از جمله «سخت شدن دسترسی به سایتهای اصلی شطرنج» به فرانسه مهاجرت کرد.
علیرضا فیروزجا در فرانسه و آتوسا پورکاشیان در آمریکا نیز از دیگر نخبگان این رشته ورزشی هستند که دیگر عضو تیم ملی ایران نیستند و پیشتر اقدام به مهاجرت کردهاند.
از پاییز ۱۳۵۷ اغلب رشتههای ورزشی در ایران با تنگناهای مالی و سیاسی روبهرو شدند و در آن تاریخ، در مقطعی بهتدریج شطرنج، شمشیربازی، بوکس، تنیس و چندین رشتۀ رزمی، همچنین کل ورزش زنان به بهانههایی از قبیل «غیراسلامی، حرام و طاغوتی» بودن بهطور موقت تعطیل شدند.