رئیس سابق رادیو و تلویزیون حکومتی ایران در یک مصاحبه خبر داد که، بر اساس نظر وزارت اطلاعات، چند هزار نفر از هنرمندان و کارشناسان در این سازمان «ممنوعالکار و ممنوعالورود» هستند.
محمد سرافراز در مصاحبه با شماره روز سهشنبه، ۲۱ اسفند، روزنامه شرق یکی از دلایل استعفای خود را دخالت «نهادهای امنیتی» اعلام کرد و گفت که این نهادها خواستار «ممنوعالکار و ممنوعالورود» بودن برخی از هنرمندان و کارشناسان بودند.
وی اضافه کرد: «من با این حرف مخالفت ندارم؛ چون یک دستگاه امنیتی وظیفه دارد در این موارد تحقیق کند و نظر بدهد؛ ولی مشکل این بود که مثلا باید فهرست شفاف و روشنی از هنرمندان و کارشناسانی که ممنوعالورود و ممنوعالکار بودند، وجود میداشت که وجود نداشت. چیزهای پراکندهای بود که شامل چند هزار نفر میشد.»
وی گفت که «این قسمت در مسئولیت مستقیم وزارت اطلاعات بود».
پیش از این بارها گزارشهایی از ممنوعالکار تعدادی از بازیگران سینما، خوانندگان و دیگر هنرمندان منتشر شده است.
در همین حال گزارشهای مختلفی نیز منتشر شده است مبنی بر این که برخی از هنرمندان در صداوسیما ممنوعالمصاحبه هستند.
محمد سرافراز سال ۹۵ و پس از ۱۸ ماه ریاست بر سازمان صدا و سیما استعفا داد.
پیش از این استعفا گزارشهایی درباره اختلاف آقای سرافراز با نهادهای امنیتی منتشر شده بود و وی نیز در مصاحبه با روزنامه «جام جم» گفته بود که «یک دستگاه امنیتی» با شهرزاد میرقلیخان، مشاور سابقش «برخورد غیرمنطقی» کرده و از خانم میرقلیخان خواسته است که کشور را ترک کند.
در همین حال شهرزاد میرقلیخان در فیسبوکش نوشته بود که ماموران اطلاعات سپاه پاسداران از وی خواستهاند که از کشور خارج شود.
در همین زمینه، امیر تاجیک، رئیس شبکه مستند، در مطلبی در روزنامه «جام جم» نوشته بود که گزارش شهرزاد میرقلی خان در خصوص «حیف و میل بیجهت بودجه سازمان» به رئیس صداوسیما، علت مسائل پیش آمده برای وی بوده است.
آقای سرافراز در مصاحبه روز سهشنبه خود گفت که یکی از برنامههایش اصلاح ساختار سازمان صدا و سیما و کاهش هزینهها بوده است.
به گفته آفای سرافراز، این سازمان «تعداد زیادی نیرو داشت که خیلیها بر اساس رابطه و سفارش آمده بودند و در بدو ورود آموزشهای لازم را ندیده بودند».
وی گفت که رادیو و تلویزیون ایران حدود ۲۰ هزار نیروی رسمی و حدود ۲۰ هزار نیروی غیررسمی داشت که سه هزار نفر از آنان مدیر هستند.
رئیس سابق صدا و سیما گفت که در دوره ریاست عزتالله ضرغامی بودجه این نهاد دو هزار میلیارد تومان و مخارجش ۲۷۰۰ میلیارد تومان بود.
به گفته آقای سرافراز، مدیران صداوسیما برای تامین کسری بودجه «در مقاطعی بخشی از املاک سازمان را فروختند. مثلا در الهیه ملکی بود که بیش از صد میلیارد تومان فروخته شد».
بودجه رادیو و تلویزیون ایران هر ساله افزایش یافته و حتی در سالیان اخیر گاهی علاوه بر بودجه عادی از صندوق توسعه ملی نیز برای تامین هزینههای این نهاد برداشت شده است.
افزایش بودجه صداوسیما در حالی است که این نهاد خود از طریق فروش آگهی نیز درآمد دارد.
در همین حال احسان قاضی زاده، عضو هیئت نظارت بر صدا و سیما در مصاحبه با وبسایت خبرآنلاین گفته که بودجه این نهاد در سال ۹۷، سه هزار و صد میلیارد تومان است که هزار و هشتصد میلیارد آن از محل درآمد آگهیهای بازرگانی صداوسیما است.
به گفته آقای قاضی زاده، این نهاد همچنین ۲۰۰ میلیون یورو برای «تولیدات تلویزیونی فاخر» دریافت کرده است.
در همین حال خبرگزاری ایلنا پیش از این در گزارشی خبر داده بود که «قیمت آگهی در صداوسیمای ایران به طور متوسط ۱۸۰ درصد بالاتر از معادل ریالی آگهی در شبکه یورونیوز است».
رئیس سازمان صدا و سیمای ایران توسط رهبر جمهوری اسلامی منصوب میشود.
بر اساس گزارش رسانههای ایران، صداوسیما با بحران کاهش مخاطب روبهرو است. برخی از اقدامات این نهاد هم از جمله پخش اعترافات اجباری زندانیان سیاسی اعتراضهایی را به دنبال داشته است.
در همین حال دهها تن از مخالفان جمهوری اسلامی در نامهای به مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، خواستار اعمال تحریم علیه صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران شدهاند.
این مخالفان با اشاره به مواردی چون «نقض حقوق بشر»، نحوه خبررسانی، ارسال پارازیت و نیز رواج اهداف «بیثباتکننده» جمهوری اسلامی خواستار آن شدهاند که آمریکا تعلیق تحریمهای صداوسیما را تمدید نکند.