دبیر شورای عالی امنیت ملی و سخنگوی دولت ایران حادثه رخ داده برای نفتکش ایرانی، سابیتی، را «شرارت در آبراههای بینالمللی» و «حمله بزدلانه» خوانده و تهدید کردند که این اقدام «بدون پاسخ نخواهد ماند».
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، علی شمخانی، دبیر شورای امنیت، روز شنبه، ۲۰ مهر، گفت: «با بررسی تصاویر ویدئویی موجود و شواهد اطلاعاتی جمعآوری شده، سرنخهای اصلی این ماجراجویی خطرناک حمله به نفتکش ایرانی در دریای سرخ به دست آمده است.»
آقای شمخانی توضیحی درباره این «سرنخها» نداد و فقط اضافه کرد: «راهزنی دریایی و شرارت در آبراههای بینالمللی که با هدف ناامنسازی رفت و آمد شناورهای تجاری انجام میشود بدون پاسخ نخواهد ماند.»
در پی وقوع دو انفجار در نفتکش ایرانی سابیتی در دریای سرخ، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، به نقل از «کارشناسان فنی» احتمال اقدام تروریستی را مطرح کرد.
روز جمعه پرس تیوی، شبکه انگلیسیزبان جمهوری اسلامی، به نقل از یک مقام مسئول ایرانی این گمانه را مطرح کرد که این نفتکش «از خاک عربستان سعودی» مورد اصابت موشک قرار گرفته است.
این خبر به نقل از صاحب صادقی، مدیر روابط عمومی شرکت نفتکش ایران، منتشر شد، اما آقای صادقی خود در توییتی این خبر را «کاملا کذب» خواند و پس از او این شرکت هم رسما این اتهام را تکذیب کرد.
پیش از این عربستان سعودی و آمریکا ایران را به دست داشتن در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو و همچنین نفتکشهای متعلق به عربستان و امارات متحده عربی متهم کردهاند.
تنکرترکرز، وبسایت ردیابی کشتیها، روز جمعه خبر داده بود که نفتکش سابیتی «به سوی خلیج فارس بازمیگردد».
خبرگزاری مهر هم روز شنبه به نقل از «یک مقام مطلع» که نام او اعلام نشد خبر داد که این نفتکش در حال حرکت به سوی آبهای خلیج فارس است.
به گزارش این خبرگزاری، نشت محموله این کشتی هم «متوقف شده است.»
روز شنبه همچنین علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، نیز گفت که «عواملی مشکوک» با حمله به این نفتکش دنبال «تنش دیگری» در منطقه هستند.
وی اضافه کرد: «جمهوری اسلامی ایران با پرهیز از شتابزدگی، به دقت در حال بررسی ماجرا و کشف واقعیتهای آن است. بدون تردید، پاسخ متناسب برای طراحان این حمله بزدلانه اتخاذ خواهد شد اما تا روشن شدن همه ابعاد این توطئه، منتظر خواهیم ماند.»
روز جمعه نیز عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، حمله به نفتکش سابیتی را اقدامی «تخریبی» خوانده بود.
وی بدون اشاره به جزئیات گفته بود که «در چند ماه گذشته برخی اقدامات تخریبی دیگر نیز علیه نفتکشهای ایران در دریای سرخ» انجام شده است.
در همین حال دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران روز شنبه با اشاره به گفته او درباره «اقدامات تخریبی علیه نفتکشهای ایرانی هپینس و هلم» در دریای سرخ گفت که مسئولیت عواقب ناامنسازی آبراههای بینالمللی «متوجه برنامهریزان، مجریان و پشتیبانیکنندگان از این گونه اقدامات تحریکآمیز خواهد بود.»
در اردیبهشتماه یک کشتی به نام هپینس ۱ دچار «نقص فنی» شد و در بندر جده عربستان سعودی پهلو گرفت، سپس در مردادماه گذشته شرکت ملی نفتکش ایران خبر داد که نفتکش هِلم در دریای سرخ «دچار نقص فنی شدهاست».