نشست مشترک محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، با فدریکا موگرینی ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و وزرای خارجه آلمان، بریتانیا و فرانسه در بروکسل برگزار شد.
بر پایه گزارشها، مقامهای اروپایی در این نشست که روز پنجشنبه ۲۱ دی پایان یافت، ضمن تأکید بر حفظ برجام، تاکید کردند که برنامه موشکهای بالیستیک ایران و نقش تهران در منطقه «نگرانکننده» است و «باید در چارچوب دیگری به بحث گذاشته شود».
گابریل زیگمار، وزیر خارجه آلمان، پیش از نشست بروکسل، با تاکید دوباره بر حمایت کشورش از توافق اتمی، گفته بود که برجام را باید جدا از برنامه موشکی ایران در نظر گرفت.
در این میان، خانم موگرینی پس از پایان این نشست، برجام را «نتیجهبخش» خواند و گفت: اتحادیه اروپا مصمم به حفظ توافق هسته ای است.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، نیز بر ضرورت پایبندی تمامی طرفین به برجام تاکید کرد.
همچنین بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، در یک کنفرانس خبری روز پنجشنبه گفت: تاکنون گزینه بهتری برای جلوگیری از دستیابی ایران به توانایی هسته ای نظامی ارائه نشده است.
پس از پایان نشست روز پنجشنبه، اتحادیه اروپا همراه با آلمان، فرانسه و بریتانیا از آمریکا خواستند توافق هسته ای با ایران را حفظ کند. قرار است دونالد ترامپ ، رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه تصمیم خود درباره حفظ برجام و یا کناره گیری آمریکا از آن را اعلام کند.
بنا بر قوانین فعلی در آمریکا، رئیس جمهوری ایالات متحده موظف است در بازه زمانی ۹۰ روزه، درباره پایبندی ایران به «برجام»، به کنگره این کشور گزارش دهد.
اما آخرین بار در روز ۲۲ مهرماه گذشته، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از تائید این موضوع خودداری کرد.
در پی خودداری او، کنگره ایالات متحده نیز تصمیمی در این مورد نگرفته و مهلت ۹۰ روزه بار دیگر رو به پایان است. علاوه بر این، در روزهای پیش رو ضربالاجل دیگری در زمینه تمدید تعلیق تحریمها علیه تهران فرا میرسد که باید به امضای رئیس جمهوری آمریکا برسد. این تمدید هر ۱۲۰ روز یک بار انجام میشود.
از زمانی که زمزمههایی مبنی بر مخالفخوانی رئیس جمهور آمریکا در زمینه توافق اتمی موسوم به برجام آغاز شد، اروپاییها کارزاری را به راه انداختند و در اروپا و آمریکا بر حمایت خود از این توافق پافشاری کردند.
دولت ترامپ و حامیانش میگویند که جمهوری اسلامی ایران بهواسطه آزمایشهای موشکی خود و همین طور فعالیتهایش در منطقه از جمله در سوریه و یمن، در واقع، به «روح برجام» پایبند نیست.
آقای ترامپ همچنین نسبت «بند غروب» در توافق هسته ای ایران ابراز نگرانی کرده بود. «بند غروب» درباره برچیده شدن محدودیتها پس از دوره زمانی توافق هسته ای با ایران است و در نتیجه به این نگرانی دامن زدهاند که «ایران میتواند حتی پیش از پایان توافق به توانایی ساخت جنگافزار اتمی دست یابد».
اروپاییها که تمایل دارند دولت آمریکا را در جبهه خود داشته باشند در مقابل میگویند که باید به برنامه موشکی ایران نیز پرداخت و از تهران بابت اقداماتش در منطقه خاورمیانه بازخواست کرد، اما در عین حال به برجام نیز پایبند بود.
این نکتهای است که، به گزارش خبرگزاری رویترز، زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان، روز پنجشنبه و پیش از برگزاری نشست بروکسل بر آن تاکید کرد.
آقای گابریل گفت: «ما باید این دو چیز را از هم جدا کنیم: حفظ توافق اتمی با ایران... و نقش مسئلهساز ایران در منطقه.»
او با اشاره به نفوذ ایران در یمن و سوریه و لبنان تاکید کرد که اروپاییها هم دوست دارند که «درباره نقش ایران در منطقه که بسیار مسئلهساز است» گفتوگو کنند.
تهران در این زمینه همواره پافشاری کرده است که در پی ساخت تسلیحات اتمی نیست و برنامه موشکیاش نیز تنها «جنبه دفاعی» دارد.
در تایید موضع وزیر خارجه آلمان، همتای بریتانیایی او نیز پیش از نشست روز پنجشنبه بیانیهای صادر کرد که برجام در آن این گونه توصیف شده است: «توافقی حیاتی که جهان را ایمنتر میکند».
وزیر خارجه آلمان پیشتر نیز در آذرماه که برای گفتوگو با مقامهای آمریکایی به واشینگتن رفته بود گفت که برچیده شدن توافق اتمی میان ایران و شـش قدرت جهانی، بهمانند ارسال «پیامی ویرانگر» است که گسترش جنگافزار اتمی را سبب خواهد شد.
ظریف از «اجماع قوی» در بروکسل خبر داد
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در توئیتی درمورد نشست روز پنجشنبه بروکسل از آنچه «اجماع قوی» در نشست خود با رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه آلمان، بریتانیا و فرانسه نامید، خبر داد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، او همچنین با اعلام «پایبندی» ایران به برجام افزود: «مردم ایران کاملا حق دارند از مزایای برجام بهره مند شوند»و «هر حرکتی که برجام را تضعیف کند غیر قابل قبول است».
آقای ظریف اشاره کرد که «سه کشور اروپایی (فرانسه، بریتانیا و آلمان) و اتحادیه اروپا به خوبی آگاهند که تداوم پایبندی ایران به برجام، مشروط به پایبندی کامل آمریکا به این توافق است».
خواسته عفو بینالملل از قدرتهای اروپایی
در همین حال، سازمان عفو بینالملل در بیانیهای در روز پنجشنبه از وزرای اروپایی خواسته بود تا مسئله بازداشتشدگان در اعتراضات اخیر ایران را با همتای ایرانی خود مطرح کنند.
این سازمان با اشاره به بازداشت صدها نفر در جریان اعتراضات از وزرای اروپایی خواسته بود تا با اشاره به نقض حقوق بشر در ایران از مقامات جمهوری اسلامی توقف این اقدام را خواستار شوند.
عفو بین الملل روز سهشنبه گذشته نیز در بیانیهای دیگر خواستار تحقیقات درباره «خودکشی»هایی شده بود که گفته میشود در میان معترضان بازداشتی اخیر اتفاق افتاده است.