نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد میگوید تحریمهای آمریکا علیه ایران «نقض آشکار» قوانین بینالمللی است و جامعه بینالمللی وظیفه دارد جلوی این بیقانونی بایستد.
غلامعلی خوشرو در یادداشتی که روز چهارشنبه٬ ۱۷ مرداد٬ در وبسایت بریتانیایی گاردین منتشر شد٬ آورده است که ایالات متحده با خروج از برجام نه تنها قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را نقض کرده، که حتی کشورهایی را که به این قطعنامه پایبند ماندهاند مجازات میکند.
برای نخستین بار در تاریخ سازمان ملل، ایالات متحده - عضو دائم شورای امنیت که حق وتو دارد- قصد دارد ملل تمام دنیا را، نه به خاطر نقض قطعنامه شورای امنیت که به خاطر متعهد بودن به آن مجازات کند.غلامعلی خوشرو٬ نماینده دائم ایران در سازمان ملل
آقای خوشرو در این یادداشت میگوید: «برای نخستین بار در تاریخ سازمان ملل، ایالات متحده - عضو دائم شورای امنیت که حق وتو دارد- قصد دارد ملل تمام دنیا را، نه به خاطر نقض قطعنامه شورای امنیت که به خاطر متعهد بودن به آن مجازات کند.»
اشاره آقای خوشرو به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است که در مورد توافق هستهای، برجام، است. متن این قطعنامه به دنبال توافق هستهای تابستان ۱۳۹۴ توسط اعضای شورای امنیت٬ از جمله آمریکا، تنظیم و به اتفاق آرا مورد تایید قرار گرفت.
نماینده ایران در سازمان ملل در ادامه با تاکید بر این که کمک به برقراری شرایط عادی اقتصادی و تجارتی در ایران «بخشی اساسی» از توافق هستهای است، میافزاید که حال دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، کشورهایی را که در همراهی با این توافق سعی در وارد کردن دوباره ایران به عرصه اقتصادی دارند، هدف قرار داده است.
دور اول تحریمهای ایران که پس از دستیابی به توافق هستهای معلق شده بود، با فرمان اجرایی دونالد ترامپ از ساعت هشت و ۳۰ دقیقه صبح ۱۶ مرداد به وقت تهران اجرایی شد.
به دنبال اجرایی شدن تحریمها دونالد ترامپ در پیامی در صفحه توئیتر خود هشدار داد که «هر کس با ایران دادوستد کند، با ایالات متحده معاملهای نخواهد داشت.
همان روز مایک پومپئو٬ وزیر خارجه آمریکا نیز در پیامی توئیتری از متحدان این کشور خواست به ایالات متحده «پیوسته و تامین مالی سران ایران را متوقف کنند».
با اینحال آقای خوشرو میگوید «جامعه بینالمللی باید مقابل این ارعاب بینالمللی و بیحرمتی به نظم قانونی بینالمللی بایستد» و با تن ندادن به «اقدامات غیرمسئولانه» و درخواست پاسخگویی از هر آن که قانون را زیر پا میگذارد٬ با «این بیقانونی و تحقیر حاکمیت قانون» مقابله کند.
در این خصوص مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که این نهاد شرکتها و تجار را به افزایش مبادلات با ایران تشویق کرده و این کار را برای حفظ توافق اتمی، امنیت بینالمللی و پیماننامه منع گسترش جنگافزارهای هستهای ضروری میداند.
علیرغم تاکید دیگر اعضای ۵+۱ بر حفظ برجام٬ بسیاری از شرکتهای خارجی نسبت به دوام همکاری تجاری با ایران ابراز تردید کرده و برخی نیز تصمیم به ترک ایران گرفتهاند.
[دولت ترامپ] باید به خاطر نقض تعهداتش در قبال برجام٬ عواقب اعمال نادرستش ... و همچنین خسارات و آسیب جبرانناپذیری که به ایران و روابط تجاری بینالمللیاش وارد کرده٬ پاسخگو باشد.غلامعلی خوشرو٬ نماینده دائم ایران در سازمان ملل
غلامعلی خوشرو در یادداشت خود هشدار میدهد که رفتار «بیملاحظه و تهدیدآمیز» دولت ترامپ راه را برای عواقب خصومت آمیز باز میکند و میافزاید: «[دولت ترامپ] باید به خاطر نقض تعهداتش در قبال برجام٬ عواقب اعمال نادرستش که آشکارا با منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی مغایر است و همچنین به خاطر خسارات و آسیب جبرانناپذیری که به ایران و روابط تجاری بینالمللیاش وارد کرده٬ پاسخگو باشد.»
دونالد ترامپ پیشتر گفته بود که حاضر است بدون پیششرط با ایران مذاکره کند. وزارت خارجه آمریکا نیز با تاکید بر تمایل واشیگتن به مذاکره با آمریکا گفته است که ایالات متحده به دنبال تعهد تهران به ایجاد تغییرات بنیادین در رفتارش است.
با اینحال حسن روحانی رئیس جمهور و محمدجواد ظریف٬ وزیر خارجه ایران در اظهار نظرهایی جداگانه با انتقاد از «عدم صداقت» آمریکا، از عدم اعتماد به آمریکا برای مذاکره سخن گفتهاند.
غلامعلی خوشرو نیز در یادداشت خود خروج آمریکا از برجام را «مصیبتی برای دیپلماسی چندجانبه» خوانده که به گفته وی تا مدتها «زخم عمیقی» بر اعتبار تلاشهای دیپلماتیک خواهد گذاشت.
نماینده ایران در سازمان ملل گفته است تصمیمات آمریکا در خصوص برجام حاکی است که دولت آقای ترامپ به جای «همکاری» به دنبال «مقابله» و استفاده از «منطق زور» به جای «نیروی منطق» است.