یک روز پس از انتشار خبر آغاز ساخت بنای جدید پلاسکو در تهران در بهمنماه، نماینده کسبه این ساختمان روز شنبه، ۳۰ دیماه، در سالگرد آتشسوزی در خیابان جمهوری از مخالفت مغازهداران با تخریب بخش باقیمانده برای نوسازی بنا خبر داد.
مجتمع تجاری پلاسکو در خیابان جمهوری تهران صبح روز ۳۰ دی سال گذشته در پی آتشسوزی گسترده به طور کامل فروریخت و ۱۶ آتشنشان و شش تن از کارکنان این ساختمان کشته شدند.
حال در سالگرد این رخداد، رئیس اتحادیه پیراهندوزان و نماینده کسبه پلاسکو، با انتقاد از «عدم پاسخگویی» مسئولان و عدم ارائه وام به مالباختگان از مخالفت مغازهداران بخش شمالی ساختمان پلاسکو با تخریب این بخش خبر میدهد که از آتشسوزی جان سالم به در برد.
به گزارش خبرگزاری کار ایران، ایلنا، «در تمامی قسمت پنج طبقه شمالی پلاسکو، کلیه مغازهها و دکاکین سالم است و به صورت صددرصد دارای قابلیت بهرهبرداری و انتفاع».
روز جمعه خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، در گزارشی ضمن اعلام خبر کلنگزنی برای ساخت بنای جدید، خبر داد که «برای پیشگیری از بروز حادثه جدید، ساختمان پنج طبقه شمالی پلاسکو تخریب خواهد شد».
ایسنا دلیل تصمیمگیری درباره تخریب بخش باقیمانده ساختمان پلاسکو را «آسیبپذیری شدید آن در برابر زلزله و نبود ایمنی» عنوان کرد.
در مقابل، همین خبرگزاری روز شنبه در گزارشی به نقل از مجتبی درودیان، نماینده کسبه پلاسکو، گفت: «مگر صاحبان آن ۲۸۶ واحد اجازه میدهند که این ساختمان تخریب شود و کلنگ احداث مجدد آن بدون انعقاد قرارداد با آنها بسته شود؟»
از سوی دیگر علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف، در این باره میگوید: «بنیاد مستضعفان هیچ نیازی به بستن قرارداد با پلاسکونشینانی که ۲۸۶ واحد در ساختمان پلاسکوی شمالی دارند و هنوز تخریب نشده است ندارد.»
پیش از این رئیس بنیاد مستضعفان اعلام کرده بود که در صورت صدور مجوز و پیگیری مقدمات لازم میتوان انتظار داشت ساختمان پلاسکوی جدید «ظرف دو سال ساخته شود و به بهرهبرداری برسد.».
در روزهای ابتدایی پس از حادثه آتشسوزی، قولهایی به مغازهداران داده شد مبنی بر تعلق گرفتن وام به کسبه که طبق گزارشها «تا امروز خبری از آن نشده است».
در همین زمینه خبرگزاری ایلنا به نقل از یکی از کسبه میگوید: «در مورد وام باید بگویم که وام فقط وعدهای برای آرام کردن جو و احساسات برانگیخته در روزهای ابتدایی حادثه بود.»
در این میان، خانوادههای آتشنشانانی که در حادثه جان خود را از دست دادند و امروز عکس آنها بر دیوارهای پلاسکو نقش بسته است نیز گلایهمندند که چرا نام آنها به عنوان «خانواده شهدا» به ثبت نرسیده تا شاید بتوانند از مزایای این عنوان بهره ببرند.
مجتبی درودیان، نماینده کسبه پلاسکو، همچنین از وعده وامی میگوید که پس از گذشت یک سال تنها یک مغازهدار تاکنون توانسته است از آن بهره بگیرد.
آقای درودیان ضمن گلایه از این که وعدههای بسیاری که از روز اول درباره ساختمان پلاسکو داده شد، مشخص نیست که به کجا رسیده و چه کسی مسئول پاسخگویی است، میگوید که برای مثال «مقرر شد به کسبه آسیبدیده پلاسکو ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات بانکی ارزانقیمت با شرایط مصوب در جلسه آن زمان هیئت دولت داده شود؛ اما پس از یک سال... نهایتاً هفته گذشته یکی از کسبه بالاخره پس از پیگیریهای فراوان توانست از این تسهیلات... استفاده کند».
در مجتمع تجاری پلاسکوی تهران ۱۲۰۰ واحد وجود داشت که بر اساس آمارها ۵۶۰ واحد آن فعال بود.
بر اساس آمارها، ۱۵ هزار میلیارد ریال خسارت به این واحدها وارد شده است و سه هزار کارگر نیز بیکار هستند، که در همان زمان تقی نوربخش، رئیس سازمان تأمین اجتماعی، اعلام کرد که تنها نیمی از این کارگران بیمه هستند.