پنج روز مانده به نشست جهانی اقلیمی به میزبانی دبیرکل سازمان ملل، یک گزارش تازه اعلام کرد که در زمینه جلوگیری از تغییرات اقلیمی، از میان ۵۷ کشور در سراسر جهان، ایالات متحده، عربستان سعودی و ایران بدترین عملکرد را دارند.
این گزارش که از سال ۲۰۰۵ و بهطور سالانه توسط سه مؤسسه پژوهشی در زمینه محیط زیست و تغییرات جوی زمین تهیه میشود شاخص میزان تولید گازهای آلاینده در ۵۷ کشور جهان را بررسی میکند.
در بخشی از این گزارش گفته شده است: «یک بار دیگر عملکرد آمریکا فاجعهبار است. آمریکا در سال پایانی ریاست جمهوری دونالد ترامپ برای دومین سال پیاپی در پایینترین مقام و حتی پس از عربستان سعودی قرار دارد.»
ایران نیز که هفتمین تولیدکننده بزرگ گازهای گلخانهای در جهان است در این گزارش در قعر جدول عملکرد مبارزه با گرمایش زمین جای دارد.
این در حالی است که محمد مُجابی، معاون سازمان حفاظت محیط زیست ایران، پیش از این گفته است که روند افزایش دما در ایران از میانگین جهانی بالاتر است.
ایران در کنار فرسودگی زیرساختها و اسراف در مصرف سرانه انرژی، بهخاطر کمبود سرمایهگذاری و فناوری، بخش اعظمی از گازی را که همراه نفت از میادین نفتی تولید میشود نیز بدون هیچ استفادهای در مشعلها میسوزاند.
روزنامه دولتی «ایران» پیش از این گزارش داده بود که آلودگی هوا سالانه ۲۱ هزار نفر را در ایران میکشد و معصومه ابتکار نیز در کسوت رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده بود که بر اساس مطالعات صورتگرفته خسارت به مردم به خاطر مسائل محیطزیستی در ایران به حدود ۳۰ میلیارد دلار در سال رسیده است.
گزارش روز دوشنبه که تهیهکننده آن سه موسسه «نیوکلایمت»، کن (CAN) و جرمنواچ هستند همچنین مینویسد که سه کشور مجارستان، لهستان و جمهوری چک در زمینه مقابله با تغییرات جوی زمین با فاصله بسیار زیادی از سایر کشورهای اروپایی عقب هستند.
در این فهرست لهستان با رتبه ۵۰، لهستان با رتبه ۴۸ و جمهوری چک با رتبه ۴۷ در میان کشورهای اروپایی بدترین وضعیت را دارند. در مقابل سوئد، بریتانیا و دانمارک در مقامهای اول تا سوم این ردهبندی هستند.
این گزارش پنج روز پیش از نشست جهانی «اهداف زیستمحیطی» به میزبانی بریتانیا، فرانسه و سازمان ملل منتشر شده که روز شنبه آغاز میشود.
ماه گذشته گرمترین ماه نوامبر ثبت شده در تاریخ بود
به گزارش مؤسسه تغییرات جوی کوپرنیک، یکی از بخشهای اداره اقلیمی اتحادیه اروپا، ماه گذشته میلادی با تفاوت محسوسی گرمترین ماه نوامبر ثبت شده در تاریخ بوده و اروپا نیز رکورد گرمترین پاییز را ثبت کرده است.
آمارهای این مؤسسه نشان میدهد که دمای سطح و هوای کره زمین در نوامبر ۲۰۲۰ حدود ۰.۷۷ درجه سانتیگراد بالاتر از متوسط دمای ماه نوامبر بین سال ۱۹۸۱ تا ۲۰۱۰ بودهاست.
دمای متوسط ماههای سپتامبر تا نوامبر امسال نیز رکورد جدیدی به جا گذاشته و ۱.۹ درجه سانتیگراد گرمتر از دمای معمولی پاییز بودهاست.
مؤسسه تغییرات جوی کوپرنیک میگوید به احتمال زیاد دمای متوسط سال ۲۰۲۰ به میزان سال ۲۰۱۶ خواهد رسید که گرمترین سال ثبت شده در تاریخ هواشناسی کره زمین بود.
سازمان جهانی هواشناسی نیز هفت گذشته اعلام کرد که سال ۲۰۲۰ پس از سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ گرمترین سال خواهد بود.
کارلو بونتمپو، مدیر مؤسسه تغییرات جوی کوپرنیک گفت: «افزایش دما در سال ۲۰۲۰ بخشی از گرمایش عمومی جو زمین است.»
او از رهبران کشورهای جهان خواست که اجرای تعهدات خود در قبال پیمان اقلیمی پاریس در سال ۲۰۱۵ را بیش از گذشته جدی بگیرند.
کشورهای امضا کننده این پیماننامه تعهد دادهاند که افزایش دمای کره زمین را در حد ۲ درجه بالاتر از دوران پیشاصنعتی حفظ کرده و با انجام اقدامات بیشتر این افزایش دما را به ۱.۵ درجه کاهش دهند.