طبق اعلام وزارت خارجه روسیه، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه با محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران و مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه دو روز دیگر در مسکو دیدار خواهند کرد. قرار است وضعیت سوریه و همچنین آینده توافق اتمی برجام، میان ایران و روسیه به بحث گذاشته شود.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت: «غیر از وضعیت سوریه و رساندن کمکهای بشردوستانه به این کشور، سرگئی لاوروف و محمد جواد ظریف در مورد برنامههای همکاری تایید شده میان ولادیمیر پوتین و حسن روحانی، رییس جمهوریهای دو کشور، گفتوگو خواهند کرد.»
خانم زاخارووا همچنین گفته قدمهای بعدی برای اجرا و آینده توافق اتمی ایران موسوم به برجام هم میان دو کشور بررسی خواهد شد.
ماریا زاخارووا گفت سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان که بخشی از مذاکرات پیچیده در مورد فعالیت اتمی ایران بودند، حالا موضع خود را تغییر دادهاند و مسکو انگیزه این کار را درک نمیکند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: «توافق هستهای که هنوز همان است که بوده، ایران هم که توافق را به درستی اجرا میکند هنوز مانده، ولی چه بر سر این کشورها به ویژه کشورهای اروپایی آمده که باعث شده موضع خود را تغییر دهند؟ واشینگتن با چه منطقی توانسته با این کشورها وارد گفتوگو شود و نظرشان را عوض کند؟»
پس از این که دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا توافق اتمی با ایران را «توافقی بد» خواند و خواستار تغییر آن شد، سه کشور اروپایی تلاش کردند گامهایی برای حفظ آمریکا در تفاهم برجام بردارند.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هم پیشتر و در چین گفته بود دو کشور روسیه و چین، «جلوی هرگونه اقدام خرابکارانه علیه برجام را میگیرند.»
امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه در واشینگتن گفته بود پیشنهادی برای حفظ برجام به دونالد ترامپ ارائه کرده و امیدوار است این توافق حفظ شود. ولی بعد گفت به احتمال زیاد و به دلیل برخی مسائل داخلی، دونالد ترامپ «خود را از این توافق خلاص خواهد کرد.»
آمریکا میگوید برجام فقط به مسائل اتمی ایران پرداخته و به حضور ایران در دیگر کشورهای منطقه و فعالیتهای موشکی بالستیک ایران اشارهای نکرده است.
امانوئل مکرون روز چهارشنبه در جمع اعضای مجلس نمایندگان و سنای آمریکا گفت، فرانسه از «برجام» خارج نمیشود، چرا که آن را امضاء کرده است.
دونالد ترامپ تا (۱۲ مه) ۲۲ اردیبهشت مهلت داده است که «نقایص برجام» اصلاح شود، در غیر این صورت تعلیق تحریمهای ایران بر اساس برجام را تمدید نخواهد کرد.
دونالد ترامپ چهار شرط را برای ادامه همراهی آمریکا با برجام تعیین کرده است که عبارتند از«دسترسی فوری» بازرسان بینالمللی به تمامی مکانها و تاسیسات ایران، دائمی شدن محدودیتها برای برنامه هستهای ایران، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هستهای، و محدودیت برنامه موشکهای بالیسیتک ایران.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در مصاحبهای که آسوشیتدپرس آن را روز چهارشنبه منتشر کرد، گفته است در صورت خروج آمریکا از برجام ممکن است ایران از انپیتی خارج شود.