لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۷

هشدار لاریجانی: درباره ادامه همکاری با آژانس اتمی تصمیم جدی می‌گیریم


علی لاریجانی، رئيس مجلس شورای اسلامی
علی لاریجانی، رئيس مجلس شورای اسلامی

رئيس مجلس شورای اسلامی گفته است اگر اروپا «رفتار غیرعادلانه» درباره اختلافات درباره برجام داشته باشد، ایران «تصمیم جدی» درباره ادامه همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهد گرفت.

علی لاریجانی که روز یک‌شنبه ۲۹ دی ماه در نشست علنی مجلس سخن می‌گفت با انتقاد از رفتار کشورهایی اروپا گفت: «اروپا صرفا بیانیه سیاسی داده» و طرح مجلس شورای اسلامی درباره نوع همکاری با آژانس آماده است.

سه کشور اروپایی شریک برجام روز سه‌شنبه، ۲۴ دی‌ماه، خبر دادند که مکانیسم حل اختلاف را علیه تهران فعال می‌کنند، مکانیسمی که می‌تواند در نهایت باعث اعمال دوباره تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران بشود.

جمهوری اسلامی ایران روز ۱۵ دی‌ماه «گام پنجم و نهایی» عدول از تعهدات برجامی‌اش را اعلام کرد و توضیح داد که در گام پنجم «آخرین مورد کلیدی از محدودیت‌های عملیاتی خود در برجام، یعنی محدودیت در تعداد سانتریفیوژها را کنار می‌گذارد».

ایران از ۱۸ اردیبهشت سال جاری، در سالگرد خروج آمریکا از برجام، رسما کاهش «برخی» تعهداتش در «چارچوب این توافق» را در قالب چند «گام» اعلام کرده بود.

اروپایی‌ها حدودا ده روز پس از این اقدام تازه ایران مکانیسم حل اختلاف در برجام را کلید زدند.

علاوه بر هشدار علی لاریجانی، برخی نمایندگان مجلس ایران نیز با صدور بیانیه‌ای با «بی‌جان» و «نافرجام» خواندن برجام اعلام کردند که درباره «ماندن و همکاری با آژانس تصمیم «قاطع و انقلابی» خواهد گرفت.

در این بیانیه به جزئیات طرح مجلس اشاره نشده ولی محمود صادقی، نماینده اصلاح‌طلب تهران در مجلس به خبرگزاری ایلنا گفته است «در حال کار کردن روی طرح خروج از ان‌پی‌تی هستیم».

وی اقدام کشورهایی اروپایی برای فعال کردن سازوکار حل اختلاف را «بسیار غیر منطقی و غیر قابل قبول» دانسته و گفته است خروج از «ان‌پی‌تی» به معنای این نیست که «ما قصد ساختن سلاح هسته‌ای را داشته باشیم».

پیش از این حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در بریتانیا با تایید اینکه دیدگاه‌هایی در حکومت ایران وجود دارد که می‌گویند «عضویت در ان‌پی‌تی هیچ سودی ندارد» گفت که دولت حسن روحانی «تلاش می‌کند این افراد را متقاعد کند که خروج از ان‌پی‌تی به نفع ایران نیست».

ان‌پی‌تی پیمانی است که از ۴۹ سال پیش به امضای بسیاری از کشورها رسیده و در مرکز تلاش‌های جهانی برای جلوگیری از اشاعه جنگ‌افزار هسته‌ای و درخواست نابودی زردخانه‌های موجود هسته‌ای قرار دارد.

XS
SM
MD
LG