آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی به شورای حکام این نهاد خبر داد که ایران با بازدید مقامات آژانس از این کشور در ماه جاری و پاسخگویی به سئوالات موجود درباره منشا ذرات اورانیوم کشفشده در سه مکان آن موافقت کرده است.
موافقت ایران برای این بازدید یک هفته قبل از نشست سه ماه یک بار شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام شده است در حالی که انتظار میرود قدرتهای غربی در این نشست قطعنامهای را به تصویب برسانند که از ایران میخواهد با آژانس همکاری کند.
بسیاری از دیپلماتها این پیشنهاد ایران را تلاش اندکی برای ممانعت از تصویب یک قطعنامه دیگر میدانند. قطعنامه پیشین آژانس ماه ژوئن تصویب شد و اکنون نیز به دلیل عدم پیشرفت ملموس در مذاکرات به نظر میرسد که تهران شانس چندانی برای ممانعت از اقدام شورای حکام نداشته باشد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نامهای محرمانه به کشورهای عضو آن که خبرگزاری رویترز آن را مشاهده کرده، نوشته است: «[رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی] پیشنهادی از ایران برای برگزاری نشستهای فنی دیگری در تهران با مقامات ارشد آژانس پیش از پایان ماه جاری دریافت کرده، اما تاکید دارد که هدف از این نشست باید شفافسازی و حل موثر مسائل موجود باشد.»
این گزارش میافزاید که آژانس از ایران انتظار دارد تا توضیحات قابل قبولی درباره این مسائل ارائه کند و همچنین اجازه دسترسی به مکانها و نمونهبرداری از آنجا بدهد.
یک دیپلمات ارشد به خبرگزاری رویترز گفت که آژانس امیدوار است این نشست آغاز فرایندی باشد که به پاسخگویی ایران منجر شود، اما قبل از آن باید در این نشست پیشرفت ملموسی حاصل شود.
آقای گروسی روز چهارشنبه به رویترز گفته بود که این نشست «ظرف چند هفته آینده» برگزار خواهد شد.
پرسشهای آژانس به مانعی در مذاکرات ایران و قدرتهای جهانی برای احیای توافق هستهای تبدیل شده است، چرا که تهران خواستار بسته شدن پرونده تحقیقات آژانس در اینباره شده. اما آژانس تاکید کرده که تسلیم فشارهای سیاسی نمیشود.
دیپلماتها میگویند که بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایالات متحده درصدد هستند تا در نشست بعدی شورای حکام قطعنامه دیگری علیه ایران صادر شود.
آژانس بینالمللی اتمی ماههاست از ایران میخواهد که در مورد منشا ذرات اورانیوم یافتشده در سه سایت اعلام نشده خود توضیح دهد. جمهوری اسلامی برای احیای توافق هستهای موسوم به «برجام» نیز شروطی نظیر بسته شدن این پرونده را پیش کشیده بود، موضوعی که آمریکا، سه کشور اروپایی عضو برجام و آژانس بینالمللی انرژی اتمی آن را رد کردهاند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن/ک.ر