تیم ملی امید ایران با شکست مقابل ازبکستان، از صعود به دور نهایی زیر ۲۳ سال فوتبال آسیا بازماند. این ناکامی به معنای تداوم محرومیت فوتبال ایران از حضور در بازیهای المپیک است.
بازی ایران و ازبکستان در تاشکند، با پیروزی یک بر صفر میزبان به پایان رسید. نتیجهای در تأیید پیشگویی مرداد پارسال مهدویکیا (سرمربی قبلی تیم امید) که به خبرنگاران گفت: «باز هم تکرار میکنم. اعتقادم این است که با این شکل از برنامهریزی تا مهرآباد هم نمیتوانیم برویم، چه برسد المپیک پاریس.»
ازبکستان در نمایشی برتر، موقعیتهای متعدد دیگری هم برای گلزنی داشت. گل را عباسبک فیضاللهیف به ثمر رساند که در زسکا مسکو عضویت دارد. در تیم ایران هم اللهیار صیادمنش عضو هال سیتی انگلیس است. امین حزباوی در السد بازی میکند و علی پوردارا در لیگ برتر کویت.
پس از وقوع انقلاب اسلامی، فوتبال ایران در المپیک بازی نکرده. آخرین حضور در المپیک ۱۹۷۶ مونترال با سرمربیگری حشمت مهاجرانی بود و آخرین گل هم توسط پرویز قلیچخانی وارد دروازه شوروی شد.
فوتبال ایران در دوره بعد به المپیک ۱۹۸۰ راه یافت اما جمهوری اسلامی با دستور روحالله خمینی، المپیک مسکو را تحریم کرد تا فوتبال سوریه جایگزین شاگردان حسن حبیبی شود.
ناکامی در همان گام اول از مسیر المپیک پاریس، ضعیفترین دوره ایران در تاریخ بازیهای مقدماتی المپیک است. این تیم فقط هنگکنگ و افغانستان را شکست داد.
آشفتگی در اداره تیم امید به نحوی بود که کادر فنی، اطلاعی از محرومیت علیرضا باویه و آریا برزگر نداشت. پیش از شروع بازی نخست، ناظر کنفدراسیون تذکر داد و سرمربی ایران را مطلع کرد که نمیتواند این بازیکنان را در ترکیب قرار دهد.
انتخاب رضا عنایتی که گزینه امیر قلعهنویی برای هدایت امیدها بود، انتقادات گستردهای را برانگیخت. برخی رسانهها و هواداران فوتبال، علت نارضایتیشان را تجربه کم مربیگری و کارنامه عاری از موفقیت، عنوان میکردند.
محمد مایلیکهن به روزنامه گل گفت: «محرم نویدکیا انتخاب شده بود اما مافیا اجازه نداد. در حالیکه انتخاب کادر امیدها ربطی به سرمربی بزرگسالان ندارد. نبی نایب رئیس فدراسیون هم زیر بلیت قلعهنویی است.»
به این ترتیب، حتی اگر چهار سال بعد ایران بتواند به المپیک ۲۰۲۸ لسآنجلس صعود کند، حسرت المپیک برای فوتبال ایران ۵۲ ساله شده است.
طی این دههها و در مقاطع گوناگون، چهرههای پرشمار داخلی و خارجی هدایت تیم امید را برعهده داشتهاند. برخی پیش از مسابقات گزینشی برکنار شدند و عدهای هم پس از حضور و شکست در رقابتهای گزینشی.
پرویز دهداری، حسن حبیبی، اگون کوردس، مهدی مناجاتی، محمد مایلیکهن، حسین فرکی، غلامحسین و امیرحسین پیروانی، نناد نیکولیچ، رنه سیموئژ، وینگو بگوویچ، برانکو ایوانکوویچ، یورگن گده، ابراهیم قاسمپور، انور حاجی، هومن افاضلی، علیرضا منصوریان، حمید استیلی، زلاتکو کرانچار، فرهاد مجیدی، محمد خاکپور، نلو وینگادا، مهدی مهدویکیا و سرانجام رضا عنایتی.
کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی با پیشفرض صعود ایران به دور بعدی جام زیر ۲۳ سال آسیا، این تیم را در فهرست بازیهای آسیایی هانگژو قرار داد و در عوض، تیمهای پرامیدی مانند هندبال زنان را حذف کرد.
حالا با توجه به حذف زودهنگام ایران، آیا امیدها این هفته به چین میروند؟ در صورت اعزام، آیا هدایت این تیم همچنان به عهده عنایتی است؟ در نهایت اینکه آیا باشگاهها حاضرند بازیکنانشان را در اختیار تیمی بگذارند که پرونده حضورش در المپیک بسته شده؟
مقامات فدراسیون فوتبال هنوز درباره حذف زودهنگام امیدها و سرنوشت این تیم، اظهار نظری نکردهاند اما رضا عنایتی به سایت طرفداری گفته است که او و بازیکنانش ''قطعاََ'' عازم چین میشوند.