لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۲۰

نماینده مجلس: مقام‌های امنیتی دو ماه پیش وقوع سیل را پیش‌بینی‌ کرده بودند


گزارش‌ها حاکی از خسارت صدها هزار میلیارد تومانی به بخش کشاورزی در استان خوزستان است
گزارش‌ها حاکی از خسارت صدها هزار میلیارد تومانی به بخش کشاورزی در استان خوزستان است

محمد دهقان، نایب رئیس فراکسیون موسوم به «نمایندگان ولایی» در مجلس اعلام کرد که خطر وقوع سیل در اوایل بهمن سال گذشته از سوی مقام‌های امنیتی به صورت کتبی به مقام‌های ارشد دولتی از جمله وزارت نیرو هشدار داده شده بود.

به گزارش خبرگزاری مهر، این نماینده مجلس که برای بررسی وضعیت مناطق سیل‌زده در استان خوزستان و علل وقوع سیل، به این مناطق سفر کرده بود، در نامه‌ای به حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران، و علی لاریجانی، رئیس مجلس، نوشت که به رغم این هشدار، «تمهید و اقدامی برای جلوگیری از بروز سیل از سوی این مقامات انجام نشده حداقل اینکه نسبت به تخلیه سدها، اقدام به هنگام انجام نداده است».

این نامه روز پنجشنبه، پنجم اردیبهشت، از سوی خبرگزاری مهر انتشار یافت.

او منبع خبر خود را «اظهارات جمعی از کارشناسان و برخی اطلاعات واصله» اعلام کرد و افزود: «بروز پدیده ابر بارش و ابر سیل، حداقل از دی ماه سال ۱۳۹۷ برای کارشناسان محرز بوده است و مطابق اخبار واصله، خطر وقوع سیل در اوایل بهمن ماه سال ۱۳۹۷ توسط مقامات امنیتی به صورت کتبی به مقامات ارشد دولتی از جمله وزارت نیرو هشدار» داده شده بود.

این نماینده مجلس با ابراز تاسف از این موضوع که «دولت در مواجهه با سیل، ساده‌ترین راه را انتخاب کرد»‌ نوشت که دولت با اعلام ضرورت تخلیه شش شهر و ۴۰۰ روستا، دستگاه‌های اداری را تعطیل کرد و در مواقعی، مردم را در مواجهه با سیل تنها گذاشت».

پیش از این، تصاویر و فیلم‌های انتشار یافته در شبکه‌های اجتماعی حاکی از آن بود که مردم خود اقدام به ایجاد سیل بند می‌کردند.

همچنین در برخی از این فیلم ها،‌ از عملکرد دستگاه‌های اجرایی در ارتباط با سیل و یا کمک رسانی به سیل‌زدگان انتقاد شده بود.

در همین حال، به گزارش خبرگزاری دانشجو، فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس، روز ۲۵ فروردین گفته بود: حدود دو ماه پیش از وقوع سیل، به وزارت نیرو در این باره اعلام خطر شد، اما اقدامی صورت نگرفت و بر این اساس متهم ردیف اول است.

او افزوده بود: همچنین مقام‌های امنیتی نامه‌ای در هفته اول بهمن ماه مبنی بر وقوع سیل و اتفاقات ناگوار نوشتند که رئیس‌جمهور آن را به رضا اردکانیان، وزیر نیرو ارجاع داد و وزیر نیرو هم نوشت که ملاحظه شد، اما هیچ اقدامی صورت نگرفت و اگر همه این مسائل صحت دارد، متهم ردیف اول این حوادث وزیر نیرو و مجموعه او است.

به نوشته خبرگزاری مهر، محمد دهقان همچنین در نامه خود به رئیس‌جمهور ایران و رئیس مجلس، از وزارت نیرو انتقاد کرد که «در طول سنوات گذشته، وظیفه قانونی خود را در خصوص حفظ بستر و حریم رودخانه‌های استان انجام نداده است».

ا‌و افزود: «ساخت‌وسازهای غیرقانونی در مسیر رودخانه‌های استان (خوزستان)، صدور مجوز احداث ساختمان در عمق بستر رودخانه‌ها توسط برخی شهرداران و ساخت‌وسازهای بی‌رویه در حریم رودخانه‌ها، یکی از عوامل تشدید خسارت به مردم این استان شده است».

نایب رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس با اشاره به «بی‌توجهی به لایروبی سدها و رودخانه‌های کارون و کرخه و عدم لایروبی نهرها و کانال‌های مصنوعی و عدم ایجاد شبکه جمع‌آوری روان آب‌ها» اضافه کرد که این وضعیت موجب کاهش ظرفیت سدها و کاهش ظرفیت رودخانه‌ها، کاهش سرعت عبور آب، بالا آمدن سطح آب و غرق شدن اراضی کشاورزی و منازل روستایی شده است.

محمد دهقان همچنین یکی از مهمترین مشکلات شهرها و روستاهای استان خوزستان به ویژه شهر اهواز را تخلیه نکردن فاضلاب شهری دانست و خواستار تخلیه فاضلاب و برنامه‌ریزی فوری برای احداث تصفیه‌خانه فاضلاب به منظور پیشگیری از بروز و شیوع بیماری‌ها شد.

این نماینده مجلس در ادامه بر لزوم تکمیل سد نیمه‌تمام بختیاری با ظرفیت چند میلیارد مترمکعب آب تاکید کرد.

یکی دیگر از محورهایی که در نامه محمد دهقان به حسن روحانی و علی لاریجانی اشاره شده، جبران خسارت ناشی از سیل است. او با اشاره به اینکه درآمد اصلی مردم خوزستان ناشی از زراعت، کشاورزی و دامپروری است، افزود: «اراضی کشاورزی خوزستان به زیر آب رفته و محصولات آنها که همه دارایی مردم است، تقریباً به صورت کامل از بین رفته است».

او از دولت به ویژه وزارت جهاد کشاورزی خواست ضمن تأمین علوفه مورد نیاز احشام استان خوزستان از محل پنج درصد اعتبار مربوط به حوادث غیرمترقبه که حدود ۲۴ هزار میلیارد تومان است، به صورت فوری درصدی از خسارات ناشی از سیل را به کشاورزان و دامداران این استان پرداخت کند.

پیش از این، روزنامه ایران در نیمه فروردین ماه نوشت که استان خوزستان «رتبه نخست خسارت» در سیل اخیر را دارد.

در این ارتباط، گزارش‌ها حاکی از خسارت صدها هزار میلیارد تومانی به بخش کشاورزی در استان خوزستان است.

خبرگزاری ایسنا هم روز چهارشنبه، چهارم اردیبهشت، به نقل از غلامعباس بهرامی نیا، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خوزستان، از وارد آمدن خسارت ۶۴۵ میلیارد تومانی سیلاب به زیرساخت‌های جاده‌ای این استان خبرداد.

همچنین امیرحسین نظری، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خوزستان، روز پنجشنبه به خبرگزاری ایرنا گفت: برآورد اولیه خسارت سیل به واحدهای صنعتی کوچک استان خوزستان ۵۰۰ میلیارد تومان است.

خبرگزارهای مهر و دانشجو و منابع خبری/ر.ب
XS
SM
MD
LG