پنج تشکل کارگری در ایران در بیانیه مشترکی در مورد حداقل دستمزد ماهانه کارگران در سال آینده، با اشاره به اینکه دستمزد کنونی، «کفاف ۱۰ روز زندگی» خانوادههای کارگری را نمیدهد، خواستار آن شدند که حداقل دستمزد کارگران بر مبنای سبد هزینه، یعنی پنج میلیون تومان در ماه، تعیین شود.
اتحادیه آزاد کارگران ایران، انجمن صنفی کارگران برق و فلز کرمانشاه، سندیکای نقاشان استان البرز، کانون مدافعان حقوق کارگر و کمیته پیگیری ایجاد تشکلهای مستقل کارگری ایران در بیانیه خود با اشاره به آنکه «خیمه شب بازیهای نهادهای دستساز کارگری و دولت و کارفرمایان» در شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد آغاز شده است، آنها را متهم کردند که «درصدد تحمیل حداقل مزد چندین برابر زیر خط فقر به میلیونها کارگر و مزد بگیر زحمتکش هستند».
این در شرایطی است که مقامهای دولتی و نمایدگان کارفرمایان بارها گفتهاند با توجه به شرایط اقتصادی ایران، امکان پرداخت بیشتر دستمزد به کارگران وجود ندارد.
پنج تشکل کارگری در این بیانیه که روز شنبه پنجم اسفند، منتشر شد، با طرح این موضوع که روند سپری شده در هفتههای گذشته بیانگر این موضوع است که «در به همان پاشنه سابق خواهد چرخید» پیشبینی کردند که «نمایندگان نهادهای دستساز کارگری، امضای خود را به پای حداقل مزد چندین برابر زیر خط فقر خواهند گذاشت».
حداقل دستمزد ماهانه کارگران در سال جاری ۹۳۰ هزار تومان است و این در شرایطی است که به گزارش خبرگزاری تسنیم، احمد مشیریان، معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، روز ۲۴ بهمن گفته بود: «خط معیشت دو میلیون و ۴۵۰ هزار تومان است».
حداقل دستمزد ۹۳۰ هزار تومانی کارگران در سال جاری در زمانی از سوی شورای عالی کار در اسفند سال ۹۵ تعیین شد که به گفته کمیته مزد، وابسته به این شورا، هزینه ماهانه زندگی یک خانوار سه و نیم نفره، دو میلیون و ۴۸۰ هزار تومان بود.
بر اساس دو تبصره ماده ۴۱ قانون کار، حداقل دستمزد کارگران باید بر اساس نرخ تورم و نیز هزینه زندگی ماهانه یک خانوار تعیین شود. با این همه، تشکلهای کارگری میگویند که شورای عالی کار همواره به تبصره نخست، یعنی نرخ تورم، استناد کرده و حداقل دستمزد کارگران را تعیین میکند.
پنج تشکل کارگری در بیانیه خود نوشتند: «تعیین دستمزد به روال سالهای گذشته و افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی حداقل مزد کنونی، در حالی است که این مبلغ در شرایط حاضر کفاف هزینه ده روز زندگی یک خانوار چهار نفره را نمیدهد و تاکنون، ارزش دلار بیش از ۳۰ درصد بالا رفته است و بهزودی این افزایش قیمت بر روی سفرههای ما کارگران خود را نشان خواهد داد».
به گفته اتحادیه آزاد کارگران ایران، انجمن صنفی کارگران برق و فلز کرمانشاه، سندیکای نقاشان استان البرز، کانون مدافعان حقوق کارگر و کمیته پیگیری ایجاد تشکلهای مستقل کارگری ایران، تعیین دستمزد به روال گذشته، معنایی «جز لگد مال کردن تمام و کمال منزلت انسانی کارگران، گرسنگی مفرط فرزندان و باز ماندن آنان از تحصیل، گسترش پدیده کودکان کار، یاس و درماندگی از گذران زندگی و افزایش خودکشیها، گسترش پدیده زبالهگردی، کارتنخوابی، تنفروشی، کلیهفروشی و سلب حق حیات از کارگران» ندارد.
این تشکلها ضمن اعلام اینکه به اعتقاد آنان، «سازماندهی و دست بردن به اعتصابات و اعتراضات سراسری» تنها راه پیش روی کارگران «برای دستیابی به دستمزدی مطابق با استانداردهای زندگی امروز بشر» است، به حکومتگران که با «نادیده گرفتن» تظاهرات دی ماه «همچنان سیاست تحمیل حداقل مزد چندین برابر زیر خط فقر را دنبال میکنند» هشدار دادند.
پیش از این نیز سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه و گروه اتحاد بازنشستگان در بیانیه مشترکی در روز ۱۵ بهمن درباره حداقل دستمزد ماهانه کارگران در سال ۹۷، با اشاره به اینکه «متوسط هزینه یک خانوار شهری با میانگین ۳.۳۳ نفر در سال ۹۵، معادل سه میلیون و ٢٧٥ هزار تومان در ماه» بوده است، خواستار تعیین «پنج میلیون تومان به عنوان حداقل دستمزد ماهانه برای کارگران» شده بودند.
پیش از این، به گزارش خبرگزاری ایلنا، فرامرز توفیقی، رئیس کارگروه مزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور، روز ۲۴ دی با اشاره به اینکه فاصله ای ۱۷۰ درصدی بین سبد معیشت و حداقل دستمزد وجود دارد، گفته بود: «فاصله عمیقی بین سبد معیشت و حداقل دستمزد کارگران وجود دارد و کارگران دیگر طاقت ندارند سفرههایشان بیش از این کوچک شود».