لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۲۸

وزیر دفاع اسرائیل: حضور منطقه‌ای ایران تجارت بین‌المللی و جان انسان‌ها را تهدید می‌کند


بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، می‌گوید تشکیل پیمان راهبردی دفاعی میان کشورش و یونان و قبرس بررسی شده است
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، می‌گوید تشکیل پیمان راهبردی دفاعی میان کشورش و یونان و قبرس بررسی شده است

بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، گفته است که «حضور منطقه‌ای ایران تجارت بین‌المللی، آزادی کشتی‌رانی و جان انسان‌ها را تهدید می‌کند».

آقای گانتز روز یکشنبه ۳۱ مرداد در پی دیدار با نیکوس کریستودولیدس، وزیر خارجه قبرس که به اسرائیل سفر کرده، در توئیتر خود نوشت که او و این مقام ارشد قبرسی «بر سر نیاز به رسیدن به جبههٔ متحد بین‌المللی در برابر تجاوزگری فزایندهٔ ایران تفاهم داشتند».

وزیر دفاع اسرائیل همچنین تصریح کرد که درخصوص «راه‌های توسعهٔ همکاری دفاعی در رویارویی با تهدیدهای روبه‌رشد در خاورمیانه و حوزهٔ مدیترانه» با وزیر خارجه قبرس رایزنی کرده است.

به‌گزارش شبکهٔ تلویزیون ۲۴ اسرائیل، بنی گانتز همچنین در پی دیدار در این روز با وزیر خارجه یونان، که او نیز مهمان یک اجلاس سه‌جانبه در اسرائیل بود، با اشاره به ایران، عملکرد منطقه‌ای ترکیه و سایر تحولات این بخش از جهان تأکید کرد که تشکیل یک «پیمان راهبردی دفاعی میان سه کشور» بررسی شده است.

کوشش سران اسرائیل برای ایجاد پیمان دفاعی سه‌جانبه با یونان و قبرس در حالی انجام می‌شود که دولت‌های آتن و نیکوسیا دارای مناسبات حسنه با ایران هستند. اما به‌نظر می‌رسد یکی از اهداف مهم دیگر اسرائیل در تشکیل «اتحاد سه‌جانبهٔ دفاعی» با قبرس و یونان در برابر ترکیه باشد.

اشارهٔ بنی گانتز به «تهدیدات فزایندهٔ ناشی از ایران برای تجارت بین‌المللی، آزادی کشتی‌رانی و جان انسان‌ها» به حملهٔ اخیر منتسب به ایران علیه کشتی تجاری «مرسر استریت» است.

این کشتی با مالکیت ژاپنی در اجارهٔ یکی از کارتل‌های کشتی‌رانی است که یکی از صاحبان آن بازرگان سرشناس اسرائیلی، ایال عوفر، است. آقای عوفر با سران اسرائیل ارتباطات نزدیکی دارد.

در حملهٔ یادشده، که بنا به تحقیق سنتکام، ستاد مرکزی نیروهای آمریکا، با پهپاد انتحاری هنگام تردد کشتی در نزدیکی آب‌های دریای عمان صورت گرفت، کاپیتان رومانیایی و یک محافظ بریتانیایی کشتی کشته شدند و کابین هدایت کشتی آسیب جدی دید.

اسرائیل پیش از تحقیقات آمریکا در مورد قطعات پهپاد منفجرشده و بیرون‌کشیده‌شده از آب دریا «ابراز اطمینان» کرده بود که ایران عامل آن حمله است. بریتانیا نیز با حمایت از مواضع آمریکا و اسرائیل در این باره گفته است که پهپاد عامل حمله از نوع شاهد ۱۳۶ و ساخت صنایع پهپادی ایران بوده است.

بنی گانتس تأکید کرده که هم کشورش به این حمله واکنش لازم را «در زمان و مکان مناسب» نشان خواهد داد و هم خواهان اقدام مشترک کشورهای متحد علیه ایران شده است.

ایران تأکید کرده که با «حملهٔ ادعایی» ارتباطی ندارد بلکه آن را بخشی از «تلاش صهیونیست‌ها برای ضربه زدن به ایران در آستانهٔ روی کار آمدن ابراهیم رئیسی می‌داند».

مقامات ایران مدعی شده‌اند که به آزادی کشتی‌رانی و حفظ امنیت تجارت بین‌المللی باور دارند و خود ایران «قربانی» حملات متعدد «ترور دریایی» از سوی اسرائیل بوده است.

سایت اطلاعاتی و امنیتی نورنیوز، نزدیک به شورای عالی امنیت ملی ایران، از حملات منتسب به اسرائیل علیه کشتی‌های تجاری ایرانی دست‌کم در ۱۴ مورد در دو سال اخیر اشاره کرده است.

اسرائیل حملات به کشتی‌های ایرانی را رد نکرده و برخی مقامات اسرائیل، از جمله نخست‌وزیر پیشین و فرمانده نیروی دریایی آن، گفته بودند که ظرفیت این نیرو در راه تقابل با ایران «در دریاهای دور و نزدیک» به کار گرفته می‌شود.

وزیر دفاع اسرائیل در شرایطی بر لزوم اجماع کشورهای هم‌منفعت در برابر ایران تأکید کرد که نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل، نیز روز یکشنبه ۳۱ مرداد گفت مذاکرات و دیدار این هفتهٔ او با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، در کاخ سفید در حالی انجام می‌شود که تقابل (اسرائیل با ایران) بر سر برنامهٔ هسته‌ای تهران به «مرحلهٔ حیاتی» رسیده است.

رسانه‌های اسرائیل نوشته‌اند نفتالی بنت می‌خواهد از زبان جو بایدن بشنود که دولت او در قبال ایران چه تصمیمی دارد و آیا واقعاً در تلاش بازگشت به برجام است یا نه.

آقای بنت روز یکشنبه برجام را توافقی نامید که «دیگر اعتبار ندارد» و تلاش برای احیای آن نیز «بی‌حاصل و زیان‌بار» است.

XS
SM
MD
LG