همزمان با اعلامیه پلیس اسرائیل در مورد سومین دور بازجویی از نخست وزیر این کشور، رسانههای اسرائیل جزییات بیشتری از مسائلی را که بخاطر آن بنیامین نتانیاهو بازجویی میشود، منتشر کردهاند.
پلیس اسرائیل خبر داده است، تحقیقات در چارچوب اخطار قضایی از آقای نتانیاهو در «یکی از روزهای آینده» انجام میشود.
هفته گذشته دو دور بازجویی از نخست وزیر اسرائیل در مورد دو قضیه جداگانه از سوی تیم کارآگاهان ویژه پلیس اسرائیل انجام شده بود.
سرپرست تیم بازجویی از نخست وزیر اسرائیل را یک فرمانده پلیس مبارزه با فساد که از یهودیان ایرانیزاده به نام کوروش برنور است، بر عهده دارد.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، هدایای شخصی که یک تاجر خارجی به نام آرتور میلچن به نتانیاهو داده، موضوع یکی از پروندهها است، که رسانههای اسرائیل از آن با عنوان «پرونده هزار» نام بردهاند.
در «پرونده هزار» نتانیاهو در مظان این گمانه زنی قرار گرفته که در طول چند سال، بستههای سیگار برگ مرغوب از نوع «کوهیبا» همراه با بطریهای شامپاین اعلاء از آقای میلچن دریافت کرده است.
وکیل آقای نتانیاهو به رسانههای اسرائیل گفته است، این امر قابل قبول است زیرا نتانیاهو و میلچن دوستان شخصی هستند و نتانیاهو در برابر درخواستی این هدایا را نگرفته است.
رسانههای اسرائیل اذعان دارند که تنها کاری که آقای نتانیاهو برای میلچن انجام داده، درخواست از جان کری وزیر امور خارجه آمریکا برای دادن اجازه ورود به آمریکا برای فردی به درخواست میلچن بوده و آقای کری گفته این خواسته را بررسی میکند.
رسانههای اسرائیل ارزیابی کردهاند که در «پرونده هزار» ممکن است آقای نتانیاهو حدود یکصد و ده هزار دلار از دوست خود سیگار برگ و شامپاین هدیه گرفته باشد.
موضوع مهم دیگری که نتانیاهو برای آن مورد بازجویی قرار گرفته، با نام «پرونده دو هزار»، شامل نوار گفتوگوهای او با آقای نونی موزس صاحب امتیاز، مالک و مدیر مسئول روزنامه پرتیراژ اسرائیلی یدیعوت آخرونوت است.
گفتوگوهایی که قرار بوده میان نتانیاهو با موزس «محرمانه» بماند، به این دلیل افشا شده که نتانیاهو به هری ارو مدیر کل پیشین دفتر نخست وزیری دستور داده بود که این گفتوگوها را ضبط کند.
آقای هری ارو چند ماه پیش از سوی پلیس بازجویی شده بود و صدای گفتوگوهای محرمانه میان نتانیاهو با موزس در کامپیوتر ارو بدست پلیس کشور افتاده است.
روزنامه هاآرتص و شبکه دوم تلویزیون اسرائیل چهارشنبه بیست و دوم دی خبر دادهاند، در ملاقاتهای نتانیاهو با موزس، نخست وزیر اسرائیل به موزس میگوید که یدیعوت آخرونوت و رسانههای وابسته به آن باید انتقاد از او و دولتش را کم کنند.
بر اساس این گزارشها، نتانیاهو به موزس میگوید، اگر یدیعوت آخرونوت شعله انتقاد را کم کند، او که بر شلدون ادلسون صاحب روزنامه «اسرائیل هیوم» تسلط دارد، توصیه میکند که «اسرائیل هیوم» مجله هفتگی سیاسی آخر هفته خود را باطل کند تا این روزنامه رقیب یدیعوت آخرونوت، لطمه بخورد.
به نوشته هاآرتص و شبکه دوم تلویزیون اسرائیل، آقای موزس به نخست وزیر پاسخ داده که اگر این کار انجام شود، او مطالب یدیعوت آخرونوت و رسانههای وابسته را به سویی هدایت خواهد کرد که نخست وزیری نتانیاهو «تا هر زمان که او بخواهد، ادامه یابد».
بنیامین نتانیاهو از زمانی که این مسائل رسانهای شده است، ابراز «اطمینان» کرده که مرتکب خطایی نشده است. وی جمله «چیزی نمیشود؛ چون چیزی وجود ندارد» را پیوسته تکرار میکند.
اما فشار منتقدین، شامل اپوزیسیون و رسانههای مخالف نتانیاهو بر دولت حاکم، برای اینکه نتانیاهو باید در همین مرحله کناره گیری کند تا به اتهامات مطرح شده پاسخ دهد، شدت گرفته است.
اسحاق هرتسوگ و زیپی لیونی از رهبران اپوزیسیون گفتهاند، نتانیاهو باید فورا وزارت ارتباطات را که خود وزیر آن است، به فرد دیگری بسپارد زیرا دخالتهایش نشان میدهد که میخواهد بر رسانههای عمده کشور مسلط شود.
اما حامیان آقای نتانیاهو نیز با حضور گسترده در رسانههای اسرائیل میگویند، او یک سیاستمدار و رهبر حزب حاکم است و حق دارد که برای حفظ قدرت حزب خود و بقای دولتش تلاش کند و مرتکب کاری خلاف نشده است.
پلیس اسرائیل هنوز نگفته است که بازجوییها از نتانیاهو چه زمان پایان میگیرد.
آویخای مندل بلیت دادستان اسرائیل با انجام بازجوییها از نتانیاهو موافقت کرده اما هنوز در مورد اینکه این تحقیقات به مطرح شدن اتهام رسمی علیه نتانیاهو منجر شود، نظری نداده است.
فضای سیاسی اسرائیل بشدت تحت تاثیر این بازجوییها از نتانیاهو قرار گرفته و او سفر به مجمع جهانی اقتصادی در داووس سوییس را نیز لغو کرده است.