نخستوزیر اسرائیل میگوید کشورش نه فقط در بلندیهای جولان و مناطق اطراف آن، بلکه هرکجای سوریه که لازم ببیند دست به مقابله با «حضور نظامی ایران» میزند.
بنیامین نتانیاهو، نهم خرداد ماه، گفته است «ما به مقابله با هدف ایران برای تثبیت حضور نظامی در سوریه، در آنسوی مرزهای ما، ادامه میدهیم؛ نه فقط در آن سوی بلندیهای جولان، بلکه در سراسر سوریه».
آقای نتانیاهو در جریان یک سخنرانی در تلآویو، همزمان با سفر وزیر دفاع کابینه خود به روسیه این اظهارات را بیان کردهاست.
آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، قرار است با همتای روس خود در مسکو دیدار کند. او پیش از عزیمت به روسیه، در مورد دیدار و گفتوگوی پیشرو با سرگئی شویگو، در حساب کاربری خود توئیتر نوشت «تمرکز اصلی ما جلوگیری از تثبیت ایران و گروههای نیابتی آن در سوریه است».
سخنان مقامهای اسرائیلی در حالیست که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، با اشاره به توافق مربوط به ایجاد مناطق امن در خاک سوریه گفته است نیروهای خارجی باید هر چه سریعتر از مناطق هممرز با اسرائیل و اردن عقبنشینی کنند.
بخشی از مناطقی که آقای لاوروف به آنها اشاره کرده، در کنترل شورشیان مخالف حکومت سوریه و بخشی دیگر نیز در تصرف نیروهای بشار اسد و متحدانش از ایران و حزبالله لبنان است.
طی سالهای گذشته، و بهویژه با پیروزیهای اخیر بشار اسد در جنگ داخلی سوریه، اسرائیل بهتاکید گفته حاضر نیست تحت هیچ شرایطی حضور و نفوذ ایران در نزدیکی مرزهای خود را بپذیرد. از منظر اسرائیل این حضور در تضاد با امنیت آن کشور و شهروندان آن است. جمهوری اسلامی میگوید به درخواست دولت دمشق، برای مقابله با آنچه «گروههای تروریستی» توصیف میشود، در سوریه دست به اقدام زدهاست. تهران میگوید تنها دولت مرکزی سوریه است که میتواند در مورد حضور یا خروج نیروهایش تصمیم بگیرد.
در روزهای پیشرو آقای نتانیاهو برای گفتوگو در مورد آنچه «جاهطلبیهای هستهای و گسترش نفوذ ایران در منطقه» توصیف شده، با سران آلمان، فرانسه و بریتانیا دیدار میکند.
نخستوزیر اسرائیل میگوید با سران سه کشور اروپایی «در مورد جلوگیری از جاهطلبیهای هستهای و نیز توقف حضور ایران در خاورمیانه» گفتوگو خواهد کرد: «موضع کشورم را بهروشنی بیان خواهم کرد. سالهایی بود که ما به تنهایی در برابر این تهدیدها میایستادیم. فکر میکنم [اکنون] وضعیت بهبود یافته است».
بریتانیا، آلمان و فرانسه، امضاکنندگان توافق اتمی تیرماه ۱۳۹۴ با ایران هستند، و برخلاف دولت اسرائیل و دولت دونالد ترامپ، خواستار حفظ و پایبندی به برجام. با این حال کشورهای اروپایی در انتقاد به اقدامات ایران در منطقه غرب آسیا و یا برنامه موشکی جمهوری اسلامی، با کشورهایی مانند ایالات متحده یا اسرائیل همصدا شدهاند.