نخستوزیر اسرائیل کابینه جنگ این کشور را که از آغاز جنگ غزه نقش محوری در گرفتن تصمیمات جنگی داشت، منحل کرد.
بنیامین نتانیاهو روز دوشنبه ۲۸ خرداد به وزیران دولت اطلاع داد که با انحلال کابینه جنگ از این پس «تصمیمات حساس» را با مشورت با یک گروه محدود از وزیران اتخاذ خواهد کرد.
تصمیم آقای نتانیاهو به انحلال کابینه جنگ پس از رسمیت یافتن کنارهگیری بنی گانتس و گادی آیزنکوت، دو وزیر ارشد و حزبشان «اتحاد میهنی»، از ائتلاف دولت گرفته شد.
بنی گانتس و گادی آیزنکوت که هر دو پیشتر رئیس ستاد ارتش اسرائیل بودهاند، در هفته نخست پس از حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل در ۱۵ مهر پارسال، به ائتلاف دولت پیوستند تا تصمیمات دولت در مورد جنگ با حمایت اکثریت احزاب گرفته شود. افکار عمومی اسرائیل از این اتحاد استقبال کرده بودند.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروه تروریستی شناخته شده که حمله آن به خاک اسرائیل به جنگ ارتش اسرائیل در باریکه غزه منجر شد. این جنگ ویرانگر و پرتلفات اکنون نهمین ماه خود را میگذراند.
بنی گانتس و گادی آیزنکوت هفته گذشته اعلام کردند به پایان راه خود در کابینه جنگ رسیده و دیگر توان اثرگذاری بر تصمیمات آقای نتانیاهو را نداشتهاند.
آندو بنیامین نتانیاهو را متهم کردند که برخی از تصمیمات مهم در خصوص سیاستهای مرتبط با جنگ و دوران پساجنگ را «تحت تاثیر احزاب راست افراطی متحد حزب حاکم لیکود» باطل کرده یا به تأخیر انداخته است.
بنیامین نتانیاهو از خروج بنی گانتس و گادی آیزنکوت از کابینه جنگ ابراز نومیدی کرده و آنها را به ادامه اتحاد در شرایط بحرانی جنگی فرا خوانده بود.
کابینه جنگ اسرائیل پنج عضو داشت که غیر از نتانیاهو، گانتس و آیزنکوت، دو عضو دیگر آن ژنرال یوآو گالانت، وزیر دفاع و ران درمر، وزیر امور راهبردی بودند.
گالانت و درمر هر دو از حزب حاکم لیکود هستند اما در طول جنگ، ژنرال گالانت مواضع نزدیکتری با گانتس و آیزنکوت داشت و برخی از اختلافات او با نخستوزیر علنی شد.
ایتامار بنگویر، وزیر امنیت ملی و بتسالئل اسموتریچ، که ضمن حفظ پست وزارت دارایی وزیر مشاور در وزارت دفاع نیز هست، در پی خروج بنی گانتس و گادی آیزنکوت از کابینه جنگ، از بنیامین نتانیاهو خواستند آنها را به عضویت این کابینه درآورد.
بنگویر و اسموتریچ هر دو رهبران احزاب راستگرای متحد ائتلاف دولت هستند که جنگ با ضربات شدیدتر در باریکه غزه و نبرد علیه حزبالله در خاک لبنان را توصیه میکنند و معتقدند که بنی گانتس و گادی آیزنکوت دست بنیامین نتانیاهو را در اتخاذ عملکرد ضربتیتر «بسته بودند».
بنیامین نتانیاهو با انحلال کابینه جنگ، عملا درخواست بنگویر و اسموتریچ برای عضویت آندو را در این نهاد رد کرده است.
آقای نتانیاهو گفته است در گرفتن تصمیمات حساس در ارتباط با جنگ از مشورت افرادی مانند حاخام آریه درعی، دبیرکل حزب مذهبی «شاس» بهره خواهد برد.
حاخام درعی بهدلایل قضایی عضو کابینه نیست ولی حزب او دارای وزیرانی در دولت است. حاخام درعی بیش از ۳۰ سال سابقه در کابینههای اسرائیل دارد و با وجود رویکرد مذهبی، یک سیاستمدار میانهرو است.
حزب آقای درعی هفته گذشته اعلام کرد از معامله اسرائیل با حماس برای بازگرداندن ۱۲۰ گروگان اسرائیلی که زنده یا مرده آنها در دست حماس در غزه است، حمایت میکند.
اختلافات ارتش با بنیامین نتانیاهو
تصمیم نخستوزیر اسرائیل به انحلال کابینه جنگ در شرایطی است که رسانههای این کشور از تشدید اختلافات میان ارتش با بنیامین نتانیاهو خبر میدهند.
ارتش روز یکشنبه از «وقفه تاکتیکی» در هر روز به مدت ۱۱ ساعت در مرز رفح برای افزایش کمکرسانی برای ساکنین غزه خبر داد اما وزیر دفاع و نخستوزیر اسرائیل گفتند که تصمیم ارتش با موافقت آنها نبوده است.
به گزارش شبکه کان، ارتش به این رسانه اطلاع داد که تصمیم به افزایش کمکرسانی به غزه از طریق رفح، دو هفته پیش در نشست با دولت گرفته شده بود.
بنیامین نتانیاهو روز یکشنبه با ابراز خشم تلویحی از تصمیم ارتش گفت «کشور ارتش دارد و نه بالعکس».
به گزارش کان، تصمیم به افزایش امکان کمکرسانی به غزه در زمینه نگرانی از اقدام احتمالی دیوان بینالمللی کیفری لاهه در صدور حکم بازداشت مقامات اسرائیلی، گرفته شد تا فضای ملتهب ایجاد شده در جامعه جهانی در قبال اسرائیل اندکی آرام شود.
همچنین به نوشته هاآرتص، مرگ هشت سرباز در حمله اعضای حماس با راکت ضد تانک در بامداد شنبه در منطقه رفح ارتش را به این صرافت انداخته که باید در مورد وضعیت جنگی در رفح هر چه زودتر تصمیم نهایی گرفته شود. شمار کشتههای اسرائیل در رفح در روز یکشنبه به ۱۱ نفر افزایش یافت.
در همین حال، سرلشگر یارون فینکلمن، فرمانده شاخه جنوبی ارتش اسرائیل، یکشنبه در بازدید از فرماندهان تیپهای مستقر در رفح گفت ارتش برای ادامه جنگ در رفح تا زمانی که حماس در این بخش نیز منهدم نشود، آماده است.