لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۲۶

اردن یک طرح قاچاق اسلحه «مرتبط با ایران» را خنثی کرده است


تصویر آرشیوی از گشت‌زنی سربازان اردنی در امتداد مرز با سوریه
تصویر آرشیوی از گشت‌زنی سربازان اردنی در امتداد مرز با سوریه

اردن یک طرح قاچاق اسلحه را که گمان می‌رود تحت رهبری ایران بوده و هدف آن «کمک به مخالفان پادشاهی اردن برای انجام اقدامات خرابکارانه بوده، خنثی کرده است.»

این مطلب را «دو منبع اردنی آگاه به این موضوع» روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت به خبرگزاری رویترز خبر دادند.

این منابع به رویترز گفتند که این سلاح‌ها توسط شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران در سوریه به یک هسته اخوان‌المسلمین در اردن فرستاده شده بود که با شاخه نظامی گروه افراطی حماس ارتباط دارد.

گروه حماس از گروه‌هایی است که در فهرست تروریستی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد.

این محموله هنگامی که اعضای این هسته، در اواخر ماه مارس دستگیر شدند، کشف و ضبط شد.

به گفته این دو منبع، افراد دستگیرشده، اردنی‌های فلسطینی‌تبار هستند.

این دو منبع اردنی که به دلیل امنیتی‌بودن موضوع نخواستند نامشان فاش شود، از ذکر اینکه چه اقدامات خرابکارانه‌ای برنامه‌ریزی شده بود، خودداری کردند و به تحقیقات و عملیات‌های مخفی در حال انجام اشاره کردند.

آنها گفتند که هدف این طرح بی‌ثبات کردن اردن بوده است.

اردن میزبان یک پایگاه نظامی ایالات متحده است و با اسرائیل و همچنین سوریه و عراق، که هر دو محل استقرار شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران هستند، مرز مشترک دارد.

این منابع به‌طور خاص اشاره نکردند که چه سلاح‌هایی در یورش ماه مارس کشف و ضبط شده‌اند، اما گفتند که در ماه‌های اخیر سرویس‌های امنیتی تلاش‌های متعددی از سوی ایران و گروه‌های متحد آن برای قاچاق سلاح‌هایی از جمله مین‌های کلِی‌مور، مواد منفجره سی۴ و سِمتِکس، مسلسل‌های کلاشنیکف و راکت‌های ۱۰۷ میلی‌متری کاتیوشا را خنثی کرده‌اند.

به گفته منابع اردنی، بیشتر جریان مخفیانه سلاح‌ها به داخل این کشور به سمت کرانه باختری، در همسایگی اردن، بوده است.

با این حال، آنها گفتند برخی از سلاح‌ها، ازجمله سلاح‌های کشف شده در ماه مارس، برای استفاده در اردن توسط هسته اخوان‌المسلمین متحد با شبه‌نظامیان حماس در نظر گرفته شده بود.

یکی از منابع از از مقامات آگاه به مسائل امنیتی است، با اشاره به روش کار قاچاقچیان به رویترز گفت: «آنها این سلاح‌ها را در گودال‌هایی به نام نقاط مرده پنهان می‌کنند، موقعیت مکانی آنها را از طریق جی‌پی‌اس می‌گیرند و از محل عکس می‌گیرند و سپس به افراد دستور می‌دهند که آنها را از آنجا بازیابی کنند.»

اخوان المسلمین یک جنبش اسلام‌گرای فراملی است که حماس در دهه ۱۹۸۰ از آن منشعب شد. این جنبش می‌گوید که از خشونت حمایت نمی‌کند و اخوان‌المسلمین اردن برای دهه‌ها به‌طور قانونی در این پادشاهی فعالیت می‌کند.

به گفته این دو منبع، مقامات اردنی بر این باورند که ایران و گروه‌های متحد آن مانند حماس و حزب‌الله لبنان در تلاشند تا اعضای جوان و تندرو اخوان‌المسلمین در اردن را به برنامه ضد اسرائیلی و ضد آمریکایی خود جذب کنند تا شبکه منطقه‌ای نیروهای همسو با تهران را گسترش دهند.

یک نماینده ارشد اخوان المسلمین اردن تأیید کرد که برخی از اعضای این گروه در ماه مارس به همراه سلاح دستگیر شدند اما گفت هر کاری که انجام داده‌اند مورد تأیید گروه نبوده و او گمان می‌کند که آنها در حال قاچاق اسلحه به کرانه باختری بوده‌اند، نه برنامه‌ریزی برای اقداماتی در اردن.

این نماینده که به دلیل حساسیت موضوع خواست نامش فاش نشود به رویترز گفت: «گفتگو بین اخوان المسلمین و مقامات وجود دارد. آنها می‌دانند که اگر اشتباهی وجود داشته باشد، این اشتباه اخوان المسلمین نیست، فقط افراد هستند و سیاست اخوان المسلمین نیست.»

یکی دیگر از چهره‌های ارشد اخوان المسلمین که او نیز نخواست نامش فاش شود، به رویترز گفت که اعضای هسته دستگیرشده، توسط صالح العاروری، رئیس حماس که عملیات این گروه فلسطینی را در کرانه باختری از تبعید در لبنان هدایت می‌کرد، استخدام شده بودند.

العاروری در ژانویه در بیروت در حمله‌ای که به‌طور گسترده به اسرائیل نسبت داده شد، توسط یک پهپاد کشته شد.

سخنگویان دولت اردن و وزارت دفاع آمریکا از اظهار نظر در مورد این اخبار رویترز خودداری کرده‌اند و وزارت امور خارجه ایران نیز هنوز به پرسش‌های این خبرگزاری در این مورد پاسخی نداده است.

مقامات اسرائیلی مرتبط با دفتر نخست‌وزیری و وزارت امور خارجه اسرائیل نیز هنوز واکنشی به این خبرها نداشته‌اند.

در طول سال گذشته، اردن اعلام کرده که بسیاری از تلاش‌های نفوذی‌های مرتبط با شبه‌نظامیان طرفدار ایران در سوریه را خنثی کرده است.

به گفته مقام‌های اردنی این تلاش‌ها مربوط به قاچاق پرتابگرهای موشک و مواد منفجره از مرزهای اردن است و «برخی از سلاح‌ها توانسته‌اند از این طریق بدون شناسایی عبور کنند.»

جمهوری اسلامی ایران دست داشتن در چنین تلاش‌هایی را تکذیب کرده است.

بیشتر جمعیت ۱۱ میلیون نفری اردن را پناهندگان فلسطینی‌تبار تشکیل می‌دهند و در منطقه بحرانی نزدیک به اسرائیل، ملک عبدالله، پادشاه اردن، برای نگه داشتن ثبات کشورش همواره با وضعیتی دشوار رو‌به‌رو است.

XS
SM
MD
LG