شماری از سرشناسترین سینماگران ایران، با انتشار بیانیهای نسبت به آنچه خطر حذف سینمای «مستقل» خوانده شده، هشدار دادند.
در این بیانیه که خطاب به دوستداران سینمای ایران نوشته شده، گفته شده است: «سالنهای سینما بعضی ازفیلمهای ما را نشان نمیدهند و بسیاری از فیلمها با محدودیت به نمایش در میآیند؛ و هیچ قانونی از ما پشتیبانی نمیکند.»
سينماگران شناخته شدهای همچون بهرام بيضايی، ناصر تقوايی، عباس کيارستمی، احمدرضا درويش، رخشان بنیاعتماد، کيومرث پوراحمد، علی ژکان، کيانوش عياری، کامبوزيا پرتوی، منيژه حکمت و عليرضا داوودنژاد از جمله امضاکنندگان اين بيانيه هستند.
در اين بيانيه گفته شده است: «جریانی بین ما و شما فاصله انداخته است. این جریان خواستار حاکمیت پول و سرمایه است و هر کس برای این حاکمیت فیلم نسازد، در نمایش عمومی با شگردهای بازاری تنبیه میشود. در شرایط کنونی، ملاک برای نمایش عمومی یک فیلم، فیلمساز آبرودار و فیلم آبرومند نیست. میخواهند سینمای مستقل را حذف کنند و یا حداکثر لطف کنند و در گلخانه نگه دارند.»
امضاکنندگان اين بيانيه به علاقهمندان سينمای ايران گفتهاند که فيلمهای خود را برای آنان و به عشق آنان میسازند.
در اين بيانيه افزوده شده: «رودررویی مستقیم با مردم حق هر سینماگر حرفهای است و نیز حق مردم است که فیلمهای متفاوت ببینند؛ اما انحصارطلبی راه را بسته است.»
در پايان بيانيه سينماگران ايرانی تأکيد شده است که «اگر ساز و کارتولید و پخش و نمایش در این سینما اصلاح نشود و اگر در نمایش فیلمها عدالت اقتصادی و فرهنگی اعمال نشود، باید شاهد حذف سینمای ایران باشیم.»
پيش از اين نيز، شماری از هنرمندان سرشناس ايران با انتشار نامههای سرگشادهای نسبت به حوادث پس از انتخابات و نيز وضعيت فرهنگی و هنری کشور هشدار داده و از تحريم جشنوارهها و مراسم دولتی در حوزههای فرهنگی و هنری سخن گفته بودند.
در ماه های اخير و پس از برگزاری دهمين دوره انتخابات رياست جمهوری، دور تازهای از محدوديتها نسبت به سينماگران ايرانی اعمال شده است و در تازهترین نمونه، در هفتههای اخير جعفر پناهی، فاطمه معتمد آريا و مجتبی ميرتهماسب امکان خروج از ايران را نيافتند.
اين سه در واکنش به ممنوعالخروج شدن خود و توقيف گذرنامههايشان از سوی مأموران دولتی با انتشار نامهای خطاب به مردم ايران گفتندکه هويت آنها در گرو گذرنامههايشان نيست.
در اين نامه گفته شده بود: «هر یک از ما تنها یک پاسپورت داریم. پاسپورت ایرانی که آرم جمهوری اسلامی بر آن حک شده است. پاسپورتمان را در فرودگاه از ما گرفتند. ما سینماگریم. در اين سی سال سینماگر شدهایم و به واسطه فیلمهایمان در مجامع جهانی نماینده فرهنگ و هویت ایرانی خویش بودهایم. هیچ دولتی این هویت را به ما نبخشیده است که بتواند آن را از ما پس بگیرد.»
امضاکنندگان اين نامه افزوده بودند: «ما همواره به فرهنگ کشورمان بالیدهایم و آن را در معرض تماشای مردم جهان قرار دادهایم. ولی اکنون حق عبور از مرزها را از ما گرفتهاند؛ گلایهای نداریم. حتی نمیدانیم به چه اتهامی؛ باز هم گلهای نداریم. اما ما میخواهیم همچنان سینماگر مستقل ایرانی باقی بمانیم.»
بیانیه سینماگران ایرانی در مورد «خطر حذف سينمای مستقل» به امضای این سینماگران رسیده است:
سعید ابراهیمیفر - محمد احمدی - سعید اسدی - سیروس الوند- محسن امیر یوسفی - علیرضا امینی - محمد بزرگ نیا - رخشان بنیاعتماد - فریال بهزاد - حبیب الله بهمنی - بهرام بیضایی - کامبوزیا پرتوی - کیومرث پوراحمد - ناصر تقوایی - قاسم جعفری - محمد حسین حقیقی - منیژه حكمت ـ عزیزالله حمیدنژاد - اکبر خواجویی - علیرضا داودنژاد - ابوالحسن داودی - احمد رضا درویش - امیرشهاب رضویان - عباس رافعی - علی ژکان - محمد علی سجادی - سیامک شایقی - پرویز شهبازی - یدالله صمدی ـ کیانوش عیاری - ناصر غلامرضایی - مهدی فخیم زاده - ابراهیم فروزش - مهرداد فرید - مجید قاری زاده - رهبر قنبری - ایرج کریمی - عباس کیارستمی - عبدالرضا کاهانی - منوچهر مصیری - خسرو معصومی - نادر مقدس - محمد متوسلانی - اصغر هاشمی - محمد رضا هنرمند