لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۳۲

تاثیر رجیستری بر قیمت و مبارزه با قاچاق موبایل


طرح رجیستری گوشی موبایل برای دومین بار در بازار ایران به مرحله‌ی اجرا می‌رسد.
طرح رجیستری گوشی موبایل برای دومین بار در بازار ایران به مرحله‌ی اجرا می‌رسد.

فاز نخست طرح رجیستری گوشی تلفن همراه از ٢٨ مهرماه با پایش کل شبکه اپراتورهای موبایل آغاز شده است. طرحی که در همین مدت کوتاه تاثیر منفی در بازار موبایل داشته است.

فاز نخست این طرح طبق وعده وزارت ارتباطات و فن آوری اطلاعات از اواخر مهر آغاز شده است. بنا بر اعلام، در این مرحله پایش کل شبکه اپراتورهای موبایل با هدف ثبت و مانیتورینگ آخرین شناسه های ترکیبی گوشی و سیم کارت که در شبکه ثبت می شود، انجام می گیرد.

درباره اینکه این طرح شامل کدام گوشی ها می شود، حمیدرضا دهقانی نیا سخنگوی طرح رجیستری گوشی تلفن همراه به مهر گفته است: « هر نوع گوشی موبایل که تا ٢٨ مهرماه در شبکه اپراتورهای کشور فعال بوده، مجاز تلقی می شود. در این مرحله قصد بر مانیتورینگ شبکه برای شناسایی شناسه ترکیبی سیم کارت و گوشی هایی است که در شبکه فعال شده اند. در مرحله دوم که از دوم آبان ماه آغاز می شود بررسی و تشخیص اصالت چند مدل گوشی در دستور کار قرار می گیرد. در این مرحله، رجیستری گوشی موبایل تاثیری در نحوه دریافت سرویس مشترکان ندارد و به هیچ عنوان مزاحمتی برای مردم ایجاد نشده و در ارتباطات آنها خللی وارد نمی شود.»

از عمده دلایل اجرای طرح رجیستری گوشی تلفن همراه مبارزه با ورود و خرید و فروش گوشی هایی است که بطور قاچاق وارد کشور می شوند. حمیدرضا دهقانی نیا که همزمان مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا نیز هست در نشست خبری با اعلام اینکه سال گذشته دولت از محل قاچاق تلفن همراه به کشور متحمل زیان دست‌ کم ۶۲۵ میلیون دلاری شد، افزوده است: «حدود ۱۵ درصد حقوق دولتی واردات مشتمل بر پنج درصد کف تعرفه‌ی ورودی تلفن همراه، ۹ درصد ارزش افزوده و یک تا دو درصد سایر هزینه‌ها، با واردات قاچاق از دست می‌رود که برآوردها در سال ۹۵ مبلغی نزدیک به ۶۲۵ میلیون دلار (بیش از ۲۰ هزار میلیارد ریال) بود.»

طرح رجیستری گوشی موبایل برای دومین بار در بازار ایران به مرحله‌ی اجرا می‌رسد. سال‌ها پیش به بهانه تولید داخل، تعرفه واردات گوشی از ۶ به ۶۰ درصد افزایش یافت و این موضوع پای قاچاق را به بازار موبایل ایران باز کرد. بعد از آغاز گسترده قاچاق موبایل اعلام شد تلاش هایی برای مبارزه با این پدیده انجام می شود اما همه بی نتیجه بود. حالا پس از حدود ۱۰ سال از ورود کالای قاچاق به بازار موبایل، مسئولان اجرای آن را از سر گرفته‌اند.

اقدام سال ها پیش، بازار موبایل را به دست قاچاقچی ها سپرد و حالا طرح رجیستری این بازار را متاثر کرده است.

به گزارش سایت زومیت فعالان بازار می‌گویند از سه هفته‌‌ پیش که زمزمه‌هایی درباره اجرای طرح رجیستری و رجیستر نشدن گوشی قاچاق در بازار شنیده می‌شد، فروشندگان جنس جدید وارد نکرد‌ه‌اند. بر این اساس رفته‌رفته موجودی بازار رو به کاهش گذاشت و این روزها به دلیل نبود جنس در بازار قیمت گوشی به شدت بالا رفته است و برخی از گوشی‌ها کمیاب شده‌اند؛ به‌طوری که اگر گوشی مورد نظر یافت شود با قیمت بسیار بالایی به فروش می‌رسد. در این میان گوشی‌های آیفون به‌شدت با افزایش قیمت روبه‌رو شده‌اند و حتی در برخی موارد این افزایش قیمت به ۵۰۰ هزار تومان هم می‌رسد.

محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات در اینستاگرام خود به افزایش قیمت موبایل در پی اجرای این طرح واکنش نشان داده است. وی با تایید سواستفاده های به وجود آمده در بازار نوشته است: «همزمان با اجرای فاز نخست طرح رجیستری که صرفا به پایش تلفن‌های همراه موجود در شبکه می‌پردازد، شاهد سوءاستفاده و فضاسازی عده‌ای از فرصت‌طلبان در بازار تلفن همراه بودیم. »

طرح رجیستری شامل کدام برندها می شود؟

اما کدام برندهای گوشی تلفن همراه در طرح رجیستری مانیتور و در صورت قاچاق بودن غیر فعال می شوند؟

سایت دیجی کالا مگ در این باره نوشته است «این طرح در ابتدا تنها چند برند را شامل می‌شود و همه برندها را در بر نمی‌گیرد. با پرس و جوهای انجام شده و تحقیقات صورت گرفته، به نظر می‌رسد که گوشی‌های دو شرکت سامسونگ و اپل در شروع آزمایشی رجیستری موبایل، وارد این طرح می‌شوند. البته گفته شده تنها گوشی‌های بالارده این شرکت‌ها وارد طرح رجیستری گوشی می‌شوند. » این درحالی است که بنا بر اعلام سازمان تنظیم مقررات رادیویی ۴۰ درصد از بازار موبایل کشور در اختیار سامسونگ قرار دارد و سهم اپل هم ۱۵ درصد است.

XS
SM
MD
LG