لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۴۷

لاپید شکست در انتخابات اسرائیل را پذیرفت؛ پیروزی نتانیاهو قطعی شد


بنیامین نتانیاهو، رهبر حزب لیکود و همسرش پس از اطلاع از نتایج اولیه انتخابات پارلمانی، در مقر این حزب در اورشلیم
بنیامین نتانیاهو، رهبر حزب لیکود و همسرش پس از اطلاع از نتایج اولیه انتخابات پارلمانی، در مقر این حزب در اورشلیم

دو روز پس از انتخابات پارلمانی اسرائیل، ستاد مرکزی انتخابات این کشور شامگاه پنج‌شنبه ۱۲ آبان نتایج نهایی را اعلام کرد، که بر اساس آن، پیروزی ائتلاف جناح راست و مذهبی این کشور به رهبری بنیامین نتانیاهو قطعیت یافت.

بر اساس نتایج نهایی، ائتلاف راست و مذهبی ۶۴ کرسی از ۱۲۰ کرسی «کنست»، مجلس اسرائیل، را به‌دست آورده است.

در همین حال ساعاتی پیش از اعلام نتایج قطعی، حزب لیکود به رهبری آقای نتانیاهو مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی را آغاز کرده بود.

رسانه‌های اسرائیل گزارش دادند که رهبر لیکود نظر به جایگاه سیاسی تثبیت‌شده خود و سهولت کار تشکیل ائتلاف، مایل است تا دولت جدید را پیش از آغاز دوره پارلمانی تکمیل کند و پس از ۱۶ ماه که رهبر اپوزیسیون بود، سریعا به دفتر نخست‌وزیری در اورشلیم بازگردد.

دوره تازه پارلمانی از دو هفته دیگر کار خود را آغاز می‌کند. انتخابات روز سه‌شنبه پنجمین انتخابات در کمتر از چهار سال بود. نتایج انتخابات این احتمال را تقویت کرده که دوران بی‌ثباتی سیاسی این کشور پایان گرفته است و دولت جدید چهار سال دوام خواهد داشت.

بر اساس نتایج ستاد انتخابات، لیکود با کسب ۳۲ کرسی بزرگ‌ترین حزب در «کنست» خواهد بود. لیکود در اتحاد با حزب راست افراطی «صهیونیسم دینی» (با ۱۴ کرسی) و دو حزب مذهبی «شاس» (با ۱۱ کرسی) و «یهودیت تورات» (با ۷ کرسی)، سه کرسی بیش از ۶۱ کرسی مورد نیاز برای تشکیل دولت در اختیار دارد.

یائیر لاپید، رهبر حزب «یش آتید» - یا «آینده‌ای هست» - و نخست‎‌وزیر چهار ماه گذشته، با وجود کسب ۲۴ کرسی برای حزب خود که دومین حزب در مجلس خواهد بود، شکست را پذیرفت زیرا جمع کرسی‌های احزاب حامی او به ۵۱ کرسی رسیده که از حد نصاب لازم برای تشکیل دولت، دور است.

ائتلاف حامی آقای لاپید، حزب عربی «القائم الموحده» را نیز شامل می‌شود که پنج کرسی کسب کرده است.

حزب ائتلافی عربی به نام «تغییر» با کسب پنج کرسی حامی هیچیک از دو جناح نیست اما ابقای خود در این دوره را جشن گرفته است.

برای نخستین بار در ۳۰ سال گذشته حزب چپ مرتز که مهم‌ترین حزب اسرائیلی در حمایت از تشکیل کشور مستقل فلسطینی بود، به پارلمان راه نیافته است.

به نوشته وب‌سایت والانیوز، آقای نتانیاهو روز پنج‌شنبه یک سیاستمدار ارشد حزب لیکود را که مورد اعتماد خود است به نام یارین لوین، مسئول مذاکرات تشکیل ائتلاف دولت جدید کرد. آقای لوین نیز بلافاصله دیدار و گفت‌وگو با سران احزاب در جناح راست و مذهبی را آغاز کرده است.

سران «صهیونیسم دینی» گفتند که این حزب نیز از تشکیل سریع دولت حمایت می‌کند و منتظر مکلف شدن آقای نتانیاهو از سوی رئیس جمهوری نخواهند ماند.

طبق قانون، اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهوری، تنها بعد از تایید رسمی انتخابات در روز ۱۸ آبان می‌تواند سیاستمداری را که دارای بالاترین بخت تشکیل دولت است، مکلف کرده و به او چهار تا شش هفته مهلت برای تحقق این هدف فرصت بدهد.

در این میان، حزب میانه‌رو «وحدت ملی» به رهبری دو ژنرال ارشد پیشین، بنی گانتز و گادی آیزنکوت، اعلام کرد که در ائتلاف دولت نتانیاهو مشارکت نخواهد کرد زیرا چنین دولتی متکی به «افراطیون» خواهد بود و تشکیل‌دهندگان آن باید مسئولیت اخلاقی عواقب تصمیمهای این دولت را برعهده بگیرند.

حضور احتمالی ایتامار بن‌گویر، سیاستمدار افراطی که عامل تقویت حزب «صهیونیسم دینی» بوده، و در گذشته دیدگاه‌هایی «نژادپرستانه» علیه فلسطینیان داشته، در ترکیب دولت ائتلافی آقای نتانیاهو، از هم‌اکنون موجب ملاحظاتی از سوی دیگر کشورها شده است.

تام نایدز، سفیر آمریکا در اسرائیل، پس از نهایی شدن پیروزی آقای نتانیاهو، در گفت‎‌وگوی تلفنی به او شادباش گفت. آقای نایدز افزود که روابط دو کشور «خلل‌ناپذیر» است.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، شامگاه ۱۱ آبان گفته بود، واشینگتن امیدوار است که دولت جدید اسرائیل به اصول جامعه باز و دموکراتیک احترام بگذارد و حقوق اقلیت‌ها را رعایت کند.

رسانه اسرائیلی والانیوز روز ۱۱ آبان گزارش داد که دولت آمریکا از چند روز پیش به آقای نتانیاهو پیام داده که اگر ایتامار بن‌گویر عضو دولت او شود، با این فرد همکاری نخواهد کرد.

آمریکا و حزب لیکود این امر را تایید یا رد نکرده‌اند. در همین حال، آقای بن‌گویر تاکید کرده است که پست وزارت امنیت داخلی باید به او واگذار شود.

از محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، هنوز اظهارنظر علنی درباره بازگشت بنیامین نتانیاهو به قدرت منتشر نشده اما جبرئیل رجوب، یک مقام ارشد سازمان آزادی‌بخش فلسطین، روز ۱۲ آبان گفت که «اسرائیل به گرداب فاشیسم سقوط کرده است».

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، شامگاه چهارشنبه گفت که کشورش عادی‌سازی رابطه با اسرائیل را فارغ از هر فردی که نخست‌وزیر آن کشور باشد، ادامه خواهد داد.

به گفته آقای اردوغان، آنکارا خواهان مناسباتی پایدار با اسرائیل است. بنی گانتز، وزیر دفاع دولت انتقالی اسرائیل، هفته گذشته در سفری رسمی از آنکارا دیدار کرده بود.

در جمهوری اسلامی ایران، حسین طائب، مشاور فرمانده کل سپاه پاسداران، زودتر از دیگر مقام‌های تهران درمورد نتیجه انتخابات اسرائیل اظهار نظر کرد.

حسین طائب روز ۱۱ آبان در دانشگاه سپاه پاسداران، موسوم به دانشگاه امام حسین، گفت که «بازگشت مجدد (بنیامین) نتانیاهو به قدرت، سبب تضعیف دولت دموکرات‌ها در آمریکا می‌شود و شروع یک چالش جدید بین اسرائیل و آمریکا خواهد بود».

آقای نتانیاهو در دوران طولانی نخست‌وزیری خود در سال‌های گذشته عمده سیاست خود را بر مقابله با سیاست منطقه‌ای، برنامه‌های موشکی و هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران تنظیم کرده بود.

XS
SM
MD
LG