رئیسجمهور روسیه دستور شناسایی داراییهای ایالات متحده در روسیه را برای توقیف احتمالی صادر کرد تا بتواند آنها را به تلافی مصادره احتمالی داراییهای روسیه در آمریکا، ضبط و توقیف کند.
در فرمان ولادیمیر پوتین از اوراق بهادار، سهام شرکتها، املاک و مستغلات، اموال منقول و حقوق مالکیت در میان داراییهای متعلق به ایالات متحده به عنوان مواردی که قابلیت توقیف دارد، ذکر شده است.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۳ خرداد از قول مقامات و کارشناسان اقتصادی گزارش داده که مقابله به مثل روسیه در غیاب سرمایهگذاریهای دولتهای خارجی مشکل است و احتمالاً کرملین به سراغ داراییهای بخش خصوصی برود.
هفت کشور صنعتی جهان، شامل آمریکا، کانادا، بریتانیا، آلمان، فرانسه، ایتالیا و ژاپن طی هفتههای گذشته مذاکراتی دربارهٔ نحوه استفاده بهینه از ۳۰۰ میلیارد دلار دارایی خارجی توقیف شده روسیه بعد از تحریمهای غرب علیه این کشور به خاطر تهاجم نظامی به اوکراین انجام دادهاند.
پیشتر دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه نیز گفته بود داراییهای آمریکا در روسیه در مقایسه با داراییهای توقیفشده روسیه در این کشور اندک است و کرملین احتمالاً سراغ ضبط داراییهای بخش خصوصی آمریکا در این کشور خواهد رفت.
هفته گذشته دادگاهی در سن پترزبورگ رای به توقیف ۲۸۳ میلیون دلار دارایی دویچه بانک و ۱۰۲ میلیون دارایی کومرتسبانک را صادر کرد. هر دو بانک آلمانی هستند و تامینکننده مالی پروژه کارخانه فرآوری گاز توسط شرکت «لینده» آلمان در روسیه بودند که به خاطر تحریمها متوقف شد.
مسئله کمک نظامی چین به روسیه
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید میگوید این کشور برخلاف بریتانیا شواهدی ندیده که چین در حال ارسال تجهیزات کشنده نظامی به روسیه در جنگ اوکراین باشد.
گرانت شاپس، وزیر دفاع بریتانیا یک روز پیشتر گفته بود شواهدی وجود دارد که جنگافزار مرگبار چین هماکنون یا در آینده به دست روسیه برسد.
اما آقای سالیوان به فاصله چند ساعت از اظهارات آقای شاپس گفت ایالات متحده آمریکا دیدگاه مشابهی ندارد و افزود که «مشتاقانه منتظر مذاکره با بریتانیا هستم تا مطمئن شویم که تصویر عملیاتی مشترکی داریم.»
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در ادامه گفت احتمال اینکه چین ممکن است مستقیماً تسلیحات مرگبار به روسیه ارسال کند، پیشتر نگرانیهایی ایجاد کرده بود، اما تاکنون این اتفاق رخ نداده است.
ایالات متحده پیشتر چین را به کمک به روسیه در زمینه فناوری و ارسال تجهیزات نظامی غیرکشنده متهم کرده بود، اما موضوع ارسال جنگافزار چینی به روسیه را تأیید نکرده بود.
تحلیلهای مستقل دادههای گمرکی چین و ارزیابی اطلاعاتی ایالات متحده نشان میدهد پارسال حدود ۹۰ درصد از کالاهای دارای اولویت بالا که در تولید تسلیحات روسیه استفاده میشود، از چین وارد شده است.
آمریکا و کشورهای غربی روسیه را به خاطر تهاجم نظامی به اوکراین تحریم کرده و به کییف کمکهای مالی و نظامی میکنند.
تیم تحقیقات اطلاعاتی جنگ، سیآیتی، روز پنجشنبه گزارش داد که ارتش اوکراین چهار روز پیش با شلیک موشک ساخت آمریکا، یک ناو روسی در دریای سیاه را هدف قرار داده و غرق کرده است.
روسیه تاکنون رسماً این موضوع را تأیید نکرده، اما از زمان آغاز تهاجم کرملین، اوکراین چندین ناو جنگی روسیه در دریای سیاه را نابود کرده است.