دبیرکل ملل متحد خطاب به اعضای شورای امنیت این سازمان در مورد «تهدیدهای چشمگیر علیه صلح و امنیت» در پی همهگیری کرونا هشدار داده و میگوید جهان در برابر «سختترین آزمون» خود از زمان تاسیس این نهاد بینالمللی قرار گرفتهاست.
آنتونیو گوترش ۲۱ فروردین در خطابهای به شورای امنیت تاکید کرده نگرانیهای بسیاری دارد، اما آنها را در هشت بند که «مشخصا» حساس هستند، خلاصه میکند.
نخستین مورد از منظر آقای گوترش کاهش و نزول اعتماد مردم به نهادها و سازوکارهای عمومی است، بهویژه اگر شهروندان از نحوه مدیریت مقابله با کرونا در کشورشان ناراضی باشند، دولت خود را مسئول بدانند و به شفافیت آن تردید داشته باشند.
این موضوع پیشتر نیز در اظهارات آقای گوترش مطرح شده بود و او مشخصا از کشورهای جهان خواسته بود بهطور شفاف و هماهنگ اقدام کنند.
دبیرکل سازمان ملل سپس در مورد پیامدهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس به ویژه در کشورهایی با وضعیت شکننده یا کمتر توسعهیافته هشدار داده است.
در سومین بند او به سراغ تعویق و تاخیر در روند انتخابات و همهپرسیها رفته و میگوید چنین چیزی مشروعیت را زیر سوال برده و به تنشهای سیاسی میانجامد.
عالیترین مقام سازمان ملل در عین حال میگوید در کشورهایی که دستخوش کشمکش و بحران و جنگ هستند، شیوع کرونا میتواند بهانهای شود برای افزایش خشونتها که خود میتواند به جنگ دامن زده و مانع از اقدامات علیه همهگیری کووید-۱۹ شود.
از منظر آنتونیو گوترش تهدید ناشی از گروههای تروریستی نیز یکی از مهمترین خطراتیست که بر امنیت و صلح جهان سایه افکنده است: همهگیری ویروس «ممکن است پنجرهای بهسوی گروههای تروریستی بگشاید تا دست به حمله بزنند، بهویژه که توجه بیشتر دولتها به همهگیری جلب شده است».
او در ششمین بند از هشدارهای خود توجهات را به تهدید احتمالی «حملات بیوتروریستی»، حملات یا اقدامات تروریستی با انتشار عوامل بیولوژیک، جلب کرده است. گوترش میگوید ضعف و فقدان آمادگی ناشی از همهگیری ویروس، ریسک چنین اقدامات احتمالی را افزایش دادهاست.
دبیرکل سازمان ملل همچنین از زوال تلاشها و اقدامات بینالمللی، منطقهای و محلی برای پایان دادن به درگیریها و تنشها سخن گفتهاست.
او در پایان میگوید همهگیری ویروس کرونای جدید چالشها و خطراتی که متوجه حقوق بشر است را تحریک و تشدید میکند؛ به نفرتپراکنی، انگزدن، سفیدبرترپنداری، و دیگر شکلهای افراطی که قصد سوءاستفاده از وضعیت را دارند میافزاید؛ به تبعیض در خدمات درمانی میانجامد؛ پناهجویان و آوارگان را در معرض تهدید بیشتر قرار میدهد؛ و همچنین ممکن است به خودکامگی، کنترل رسانهها و کرانبندی آزادیهای مدنی و آزادی بیان دامن بزند.
دبیرکل سازمان ملل در ادامه خواستار پیگیری اقداماتی مشخص برای مقابله با این خطرات شدهاست. بار دیگر خواستار شکلگیری آتشبسی در سطح جهان و افزایش کمکهای انساندوستانه شده و میگوید باید از کشورهایی که وضع شکنندهای دارند محافظت و مراقبت شود.
او همچنین تاکید کرده که لازم است بین اعضای شورای امنیت اتحاد وجود داشته باشد: «موضوعی که در این زمانه دلهرهآور نقطه اتکای بسیاری خواهد بود» و افزوده «امروز برای چیره شدن بر این همهگیری، باید دوشادوش هم دست به کار شویم».