محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور «اختلاف نظر» میان وزیر بهداشت و دولت بر سر بودجه وزارت بهداشت را تائید کرد و از «مقاومت» حسن روحانی در پذیرفتن استعفای حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت، خبر داد.
سخنان آقای واعظی پس از آن بیان میشود که شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در روزهای اخیر، از استعفای عالیترین مقام وزارت بهداشت ایران بدنبال کاهش بودجه طرح سلامت خبر دادند.
پیش از این نیز نمایندگان گفته بودند که حسن روحانی هنوز استعفای وزیر بهداشت را نپذیرفته است.
محمود واعظی نیز روز چهارشنبه (۱۲ دی) در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران گفت که قاضیزاده هاشمی «اختلافنظرهایی را با دولت درباره بودجه وزارت بهداشت دارد و استعفای خود را تقدیم رئیسجمهور کرده است.»
به گفته وی، «اما رئیس جمهور از آنجایی که قاضیزاده هاشمی را وزیری لایق میداند تاکنون مقاومت کرده و استعفای وی را نپدیرفته است.»
رئیس دفتر روحانی با بیان اینکه «تلاش رئیس جمهور حفظ وزیر بهداشت است»، تائید کرد که بودجه طرح سلامت و اداره وزارت بهداشت «نیازمند بودجه قابل توجهی است.»
وی با این حال گفته که دولت با توجه به «جنگ اقتصادی و تحریمها از نظر بستن بودجه سازمان برنامه و بودجه با محدودیتهای بسیار زیادی مواجه است.»
ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت نیز گفته که قاضیزاده هاشمی پس از تقدیم استعفای خود به روحانی، «از روز دوشنبه (هفته جاری) و بعد از خداحافظی با معاونانش در وزارت بهداشت حضور نیافته است.»
پیش از این حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، با تایید گزارشها درباره استعفای وزیر بهداشت در پی کاهش بودجه حوزه سلامت، به شدت از سازمان برنامه و بودجه بر سر نحوه تعیین اعتبارات انتقاد کرد و از دولت خواست اجازه ندهد که در بودجهریزی با جان مردم بازی شود.
نماینده زاهدان در مجلس اضافه کرده بود: «حداقل ۵۰ بیماری خاص وجود دارد که دو سال قبل حدود سیصد میلیارد تومان برای آن تعیین شده بود، اما در بودجه ۹۸ حدود ۱۵۰ میلیارد تومان برای آن تعیین شده است».
این در حالی است که علی نوبخت حقیقی، یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، معتقد است: «از لحاظ کارشناسی بودجه وزارت بهداشت مناسب تعیین شده و هیچ گونه کمبودی در این زمینه احساس نمیشود».
به گفته وی، «بودجه وزارت بهداشت نسبت به سال گذشته حداقل ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده است، وزارت بهداشت در زمینه مصرف بودجه، قانون را رعایت نمیکند و مسئله استعفای وزیر نیز فرار رو به جلو است».
نوبخت روز گذشته نیز گفته بود: «علی نوبخت رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفت چون در وزارت بهداشت قانون رعایت نمیشود، خرجشان زیاد میشود. امروز فصل فرار کردن نیست. وزیر بهداشت باید باشد و آشی که پختهاند را عمل بیاورد.»
به گفته این نماینده، هفته پیش «۳۵ نماینده،استیضاح قاضی زاده هاشمی را امضا کردند؛ فرار رو به جلوی ایشان بههمین علت است.»
عبدالرضا عزیزی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نیز به خانه ملت گفته «عدم پرداخت سهم وزارت بهداشت از درآمد هدفمندی یارانهها و عدم تخصیص اعتبارات مصوب وزیر بهداشت را ناچار به استعفا کرد.»
به گفته نماینده شیروان قرار بود ۱۰ درصد از درآمد طرح هدفمندی یارانهها به وزارت بهداشت اختصاص پیدا کند که رقمی معادل چهار هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان میشد.
وی افزوده که محسن علیجانی افزود در حال حاضر فقط بودجه سه میلیون بیمهشده از ۱۰ میلیون نفر به وزارت بهداشت پرداخت شده است.
طرح تحول نظام سلامت که از ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ آغاز شده، دارای سه رویکرد حفاظت مالی از مردم، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات سلامت و نیز ارتقای کیفیت خدمات است.
با این حال مرکز پژوهشهای مجلس سال ۹۶ با ارائه گزارشی ضمن انتقاد از طرح تحول سلامت، به «تحت فشار بودن» سازمان تامین اجتماعی اشاره کرد و در گزارش خود از سلامتنگر نبودن بیمههای درمانی خبر داد.
بر اساس این گزارش، در نتیجه اجرای طرح تحول سلامت، «هزینههای درمان سازمان تامین اجتماعی در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۲ حدود ۱۵۲ درصد رشد داشته است».