فرمانده پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پس از واکنشهای گسترده به توئیتش درباره عملیات «کربلای ۴» گفت که از توئیت او «برداشت اشتباه شد» و این عملیات، عملیات اصلی بوده است، نه «عملیات فریب».
به گزارش خبرگزاری ایرنا، محسن رضایی در یک برنامه تلویزیونی تاکید کرد که «عملیات کربلای ۴ فریب نبوده، بلکه این عملیات را تبدیل به فریب دشمن کردیم».
این توضیحات وی پس از آن بیان میشود که توئیت او در این مورد جنجالبرانگیز شده است.
آقای رضایی در توئیتر خود نوشته بود: «عملیات کربلای چهار برای فریب دشمن انجام شد...با عملیات کربلای چهار به دشمن وانمود کردیم که عملیات سالانه ما تنها همین بوده است. ده روز بعد در همان نقطه و در زمانی که نیروهای ارتش بعثی به مرخصی رفته بودند، عملیات کربلای پنج را انجام دادیم».
در واکنش به این توئیت، ازجمله حسام الدین آشنا، مشاور رئیسجمهور ایران، خواستار پاسخگویی به پرسشهای مطرح دربارهٔ «رازهای سربهمهر» جنگ ایران و عراق شده است.
وی خطاب به محسن رضایی نوشت: «شما تا به حال در قامت یک قهرمان ملی جلوه کردهاید. اما اکنون با این سخنان در باب آن عملیات تلخ دیگر نمیتوانید پشت نام سرداران شهید پنهان شوید و باید خود را برای سوالات سخت آماده کنید».
آقای آشنا تأکید کرد که «بین عملیات فریب و عملیات لو رفته تفاوت از زمین تا آسمان است. تحلیلهای پسینی مشکلی را حل نمیکند. ما شایدخطاکاران را ببخشیم اما خودشیفتگان را هرگز».
آسیه باکری، فرزند حمید باکری، از فرماندهان جنگ ایران و عراق نیز خطاب به محسن رضایی نوشت: «برای آخر عاقبت خودتان و راحتی اعصاب بازماندگان جنگ تحمیلی دیگر ننویسید، مرهم نیستید عذرخواهی بلد نیستید، لااقل سکوت را تمرین کنید».
پیش از این نیز فرماندهان سپاه پاسداران همواره از لو رفتن عملیات «کربلای ۴» سخن گفته بودند.
با این حال محسن رضایی در توضیحات تازه خود گفت که «در هیچ عملیاتی غافلگیری صددرصد نداشتیم و بخشی از عملیات لو رفته است».
وی اضافه کرد: «بحث لو رفتن اتفاقا از افتخارات جنگ است از این بعد که ما حالت غافلگیری صددرصدی نمیتوانستیم داشته باشیم. ما جنگ را در حالت لو رفتگی به پایان بردهایم».
آقای رضایی همچنین درباره توئیت خود گفت: «من توئیتی زدم که شما ... بیاید از یک زاویه دیگر هم نگاه کنید که ما در حقیقت این عملیات را تبدیل به یک فریب کردیم و ۱۰ تا ۱۵ روز بعد در همان منطقه عملیات را انجام دادیم».
وی همچنین گفت: «عملیات کربلای چهار تا اینجا عملیات اصلی بوده اما عملیات بزرگ ما نبوده است».
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، نیز درباره عملیات کربلای ۵ گفت: «آن زمان هم ما با عملیات موافق نبودیم و بحث میکردیم اما مرحوم آقای هاشمی اصرار داشتند که عملیات انجام بگیرد. در عملیات کربلای ۵ تصور این بود که دشمن در آنجا هم هوشیار است و فرماندهان موافق نبودند اما فرماندهی جنگ موافق عملیات بود».
او در ادامه گفت که «نباید علیه محسن رضایی عقدهگشایی کرد.»
سخنان آقای رضایی در حالی بیان شده که پیش از این تحلیلگران از پیروزی «نسبی» ایران در عملیات «کربلای ۵» سخن گفتهاند و این عملیات پیروزی بزرگی برای ایران نبوده است. عملیاتی که چند روز پس از عملیات «کربلای ۴» انجام شد.
همچنین آقای رضایی در حالی گفته که عملیات کربلای چهار عملیات بزرگ نبوده که براساس گزارشها اکبر هاشمی رفسنجانی، فرمانده عالی جنگ، و فرماندهان ایرانی در گفتوگوهای خود چنین عملیاتی را عملیات سرنوشتساز مینامیدند.
فرمانده اسبق سپاه پاسداران همچنین گفت که تعداد نیروهای ایرانی کشته شده در این عملیات بین ۹۸۵ تا ۹۹۱ نفر بود.
اکبر هاشمی رفسنجانی در خاطرات خود نوشته که در این عملیات «نزدیک به هزار شهید و سه هزار و ٩٠٠ مفقودالاثر داشتیم که اکثر آنها را باید شهید حساب کرد و حدود ١١ هزار مجروح که حدود نصف آنها سرپایی معالجه شده یا میشوند».
مقامات ایران هرگز آمار کامل و با جزئیات کشتهشدگان دو عملیات کربلای چهار و پنج را اعلام نکردند.
اما حسین علایی، فرمانده سابق نیروی دریایی سپاه پاسداران، از پنج هزار کشته و ۱۱ هزار مجروح در«کربلای ۴» و ۱۲ هزار کشته و مفقود و ۱۵ هزار مجروح در عملیات «کربلای ۵» سخن گفته است.
در حالی که ۳۰ سال از پایان جنگ ایران و عراق گذشته، سخن گفتن درباره بخشهایی از موضوعات این جنگ همچنان تابو محسوب میشود.
مقامات جمهوری اسلامی همچنین روایتهای متفاوتی از جزئیات این جنگ و همچنین دلیل پذیرش قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل بیان میکنند.