سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز چهارشنبه، ۲۱ شهریور، این گونه اظهار نظر کرد که مقامهای آمریکایی پیش از ورود به مذاکرات، به تحریم روی میآورند، و از چنین سیاست خارجی انتقاد کرد.
بخشی از این تحریمها مربوط به پرونده مسمومیت جاسوس سابق در بریتانیاست، پروندهای که ولادیمیر پوتین روز چهارشنبه ضمن اشاره به آن، مظنونان را غیر وابسته به دولت روسیه معرفی کرد.
این در حالی است که پیشتر ترزا می، نخستوزیر بریتانیا، گفته بود که دولتش به این نتیجه رسیده که افراد مظنون به حمله، ماموران امنیتی روسیه هستند و با تایید «سطوح عالی در حکومت روسیه» عمل کردهاند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، سرگئی لاوروف که در حاشیه یک مجمع اقتصادی در شهر ولادیوستوک روسیه با دیپلماتها سخن میگفت، اظهار داشت: «در بیشتر موارد، ایالات متحده چندان مایل به مذاکره نیست.»
وی سپس با اشاره به مقامهای واشینگتن گفت: «اول، اعلام تحریم میکنند، بعد تحریمهای بیشتری وضع میکنند، و تنها پس از آن باب مذاکره را باز میکنند».
به گفته او، چنین سیاستهایی «بعید است در درازمدت منجر به موفقیت شود.»
وزیر امور خارجه روسیه در ادامه گفت که اشاره او نه تنها به روابط بین ایالات متحده و روسیه است که به گفته او در حال حاضر «مسمومترین» شکل را به خود گرفته، بلکه افزود که این الگو را میشود در مناسبات آمریکا با کره شمالی، اتحادیه اروپا و چین نیز مشاهده کرد.
مسکو از زمان ضمیمه کردن شبهجزیره کریمه به خاک خود در سال ۲۰۱۴ و حمایت از شورشیان جداییطلب در شرق اوکراین، خشم کییف و غرب را برانگیخته و با تحریمها و اقدامات تنبیهی فزایندهای روبهرو شده است.
در ماههای اخیر، ایالات متحده تحریمهای تازهای را نیز در ارتباط با اتهام دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و مسمومیت جاسوس پیشین در بریتانیا، علیه مسکو اعمال کرده است.
این تحریمها شامل توقف کمکهای خارجی به روسیه، مسدود کردن فروش اقلام یا خدمات دفاعی و قطع و ممنوع کردن هرگونه اعتبار دولتی برای صادرات به روسیه است.
سرگئی اسکریپال، جاسوس دوجانبه سابق که در سال ۲۰۱۰ در چارچوب برنامه تعویض جاسوسان به بریتانیا آمد همراه با دخترش یولیا در حالت بیهوشی روی نیمکتی در شهر سالزبری انگلیس پیدا شدند.
نهادهای مسئول در بریتانیا میگویند آقای اسکریپال و دخترش با نوویچوک مسموم شدهاند که یک ماده شیمیایی نظامی است و در دوران اتحاد جماهیر شوروی تولید میشد، و دولت روسیه را مسئول این حمله میدانند.
روسیه دخالت در این ماجرا را تکذیب کرده است، ولی بروز اختلاف دیپلماتیک بر سر این پرونده، به وضع تحریم علیه روسیه و اخراج بیش از ۱۵۰ دیپلمات روس از چند کشور غربی منجر شد.
دادستانی بریتانیا هفته گذشته اعلام کرد در ارتباط با پرونده اسکریپال علیه دو مرد روس به نامهای الکساندر پترف و روسلان باشیرف که مأموران امنیتی هستند و با تأیید «سطوح عالی در حکومت روسیه» عمل کردهاند، اعلام جرم کرده است.
در واکنش به این خبر، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز چهارشنبه گفت روسیه این دو فرد مورد نظر بریتانیا را شناسایی کرده و در مورد آنها به «هیچ مورد مجرمانهای» برخورد نکرده است.
آقای پوتین که در مجمع اقتصادی ولادیوستوک سخن میگفت، تأکید کرد که این دو فرد غیرنظامی هستند و افزود که «هویت این افراد برای ما مشخص است، آنها را پیدا کردهایم. هیچ مورد خاص یا جنایی در مورد آنها وجود ندارد، میتوانم به شما اطمینان بدهم».